No SSO cookie

Ismerjük meg a kakukkot!

Utolsó változtatás: 2016-05-06 | Első közzététel: 2001-07-11
(5/ 1)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Ismerjük meg a kakukkot!
Fészekparazita madár, tojásait nem maga költi ki, hanem más madárfajok fészkébe rakja. Számos gazdamadara van, hazánkban elsősorban a nádirigó és a vörösbegy, de közel ötven madárfaj fészkében mutattak már ki kakukktojást, illetve -fiókát.

 

"Fiaim szétszéledtek a szélrózsa minden irányában,
benépesítik az erdőt, a világot. Egyiket most a tengelic
neveli, másikat a pirók, ... a negyediket a rigó vitte el
nagyobb külföldi nyaraltatási akcióra. Ők foglalkoznak
ilyesmivel, én nem. Egyébként szélhámoskodom, fűnek-
fának megjósolom, hogy meddig él, vagy bakterkedem
és a falusi ingaórák favázából ki-kikukkantva kakukkolok,
hogy hány az óra."
(Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet)

 

Kakukk - Cuculus canorus

 

 

A tojó kakukk a gazdamadár fészkét egy magas pontról figyeli ki, majd amikor az elhagyja a fészkét, beletojja tojását. Ez rendszerint a gazdamadár egy–három tojásos fészekaljánál figyelhető meg, amikor az még nem kezdte meg a kotlást. A kakukk sokszor egy–két tojást el is távolít a gazdamadár fészkéből. Főleg hernyókkal táplálkozik, de számos ízeltlábú kifejlett egyedeit is elfogyasztja. Vonuló, a telet Afrika trópusi részén tölti.

 

kakukk

 

Élőhelye, költése:

Eurázsiai elterjedésű, de Északnyugat-Afrikában is költ. A tojónak két színváltozata is ismert, a vörhenyes és a palaszürke színű példányok közül nálunk az utóbbiak gyakoribbak. Évente két tojásrakási időszaka van. Ezekben a tojó 8-10 tojást is rak kétnapos eltérésekkel. Egy egyed mindig ugyanazt a gazdamadárfajt választja, és általában a tojásainak színe is az adott gazdamadár tojásaihoz hasonlít. A kakukktojások éppen ezért meglehetősen változatos színűek lehetnek, ugyanakkor a madár méretéhez képest, alklamazkodva a kistestű gazdamadarak tojásaihoz, aránytalanul kisméretűek. Ezek mind az álcázás tökéletességét szolgálják. A kakukk szempontjából optimális időben lerakott tojás kel ki a leghamarabb, a néhány napos kakukkfióka pedig ösztönösen kitúrja a fészekben lévő többi tojást vagy fiókát.

 

A kakukk szempontjából optimális időben lerakott tojás kel ki a leghamarabb

 

A jóhiszemű dajka - a hímjével együtt - egész nap hordja a roppant falánk fiókának a bogarakat, a hernyókat, a pókokat, az pedig olyan gyorsan gyarapszik, hogy két hét elteltével már betölti az egész fészket, folyton követelődzik, olykor a nevelőanyját is majdnem lenyeli falánkságában, míg végre, öthetes korában önellátóvá cseperedik.

 

Mindez évről évre megismétlődik. Igaz, a kifejlett kakukkmadár igen hasznos, hiszen a szőrös hernyókat is felfalja, amelyektől a többi énekesmadár távol tartja magát. A galambméretű kakukkmadár őszig számolja szavával az éveket, és akkor szárnyra kél, hogy melegebb vidéken töltse a zord telet.

Magyarországon védett!

(MME)


Szólj Te is hozzá!