No SSO cookie

A halászlé előtt - élőhalak a piacon

Utolsó változtatás: 2009-12-24 | Első közzététel: 2009-12-21
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
A halászlé előtt - élőhalak a piacon
Elárasztják az élő halak a bevásárlóközpontokat és piacokat - és az eddigi évektől éltérően egyre több kereskedő gondolja úgy, hogy kelendőbb, kívánatosabb a portéka, ha nem fuldoklás (pipálás) közben veheti szemügyre a vevő, illetve hogy mindenkinek jobb, ha az állatot nem élve teszik a szatyorba.

Az úgynevezett "áruhalaknak" nem szabad oxigénhiány jeleit mutatni sem szállítás, sem árusítás közben, tehát nem pipálhatnak a halak, mert ez az oxigénhiány jele. A karácsonyi, élve árusított halakat tehát olyan akváriumban kell tartani, amelyben elegendő oxigénhez jutnak. A Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsa egyetért mindezzel, és ezen kívül azzal is, hogy a fogyasztóhoz vásárláskor ne fuldokolva kerüljön szatyorba a hal. Ezért rendeletmódosítást is javasoltak.

Bár a 32/1999-es FVM rendelet módosításának elfogadása megtörtént, a jogerőre emelkedése várat magára - azonban a pontos szövegét nem ismerjük. A Fehérkereszt Állatvédő Liga több módosítást beadott - más állatokra vonatkozóan is - hogy vegyék figyelembe az állatvédelmi szempontokat szállítás közben, és nagyon örülünk, ez a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált a Haltermelők Országos Szövetségénél.

 

Élő halak a piacon

A haltermelőknek felajánlottuk, hogy ha szükséges, akkor segítünk egy hazai jogszabály kialakításában, ami az élőhal-szállításra vonatkozik. Ezt is örömmel fogadták. Európai Uniós szinten ugyanis mindezt nem szabályozzák, ezek a kérdések tagállami hatáskörbe tartoznak. Azt tervezzük tehát, hogy a saját szállítási feltételeinket, eszközrendszereinket figyelembe véve, összefogással, másokkal egyeztetve segítjük elkészíteni a magyar szabályozást.

 

Halak akváriumban

Annak mindenképpen örülünk, hogy lehet magyar halat kapni, és hogy egyre többet eszünk belőle, az eddigi átlag 3,5 kilónyi évenkénti fejenkénti halfogyasztás 4,2 kilogrammra növekedett - ez egészséges, és a haltermelőknek is jó.

 

Állatvédőként "csupán" arra kell odafigyelnünk, hogy az asztalra kerülésig ne szenvedjen az állat - mert ahogy ez a tavaly készült videónkban látszódik, 1 éve még megszokott látvány volt a zacskóban vergődő ponty. Az áruházi élőhaltartás átmeneti állapot a tenyésztés és a fogyasztás között - ezért fontos, hogy akár az áruházak saját hatáskörben gondoskodjanak az állatok kíméletéről, megfelelő tartásáról. Örömmel hallanánk hírt ilyen kezdeményezésről!

A fogyasztásra szánt állatok kímélete kötelező - az élő halakat sem lehet hosszú ideig szárazon tartani, és az sem fogadható el, hogy a halat leölés nélkül, élve tegyék zacskóba és adják át a vevőnek. Hal esetében a „fejbecsapás" elfogadható leölési módszer! Kérjük, hogy a halat árusítók kérés nélkül is tegyék meg ezt, mielőtt a halat átadnák a vevőnek! A kulturált halfogyasztást tehát támogatjuk, már csak azért is, mert a hazai halak egészségesek, tudjuk, hogy miként (az állatvédelmi előírásokat betartva!) nevelik őket.

Kulináris élvezetekben gazdag, "lelki béke" szempontjából is nyugodt karácsonyt kívánunk!

 

Fehérkereszt Állatvédő Liga

Szilágyi István kurátor


Szólj Te is hozzá!