Stabilizálódás a tejpiacon

Stabilizálódás a tejpiacon
A nyers tej hazai termelői átlagára kilogrammonként 64,05 forint volt novemberben, az előző hónaphoz képest 4 százalékkal emelkedett. A feldolgozók 12 százalékkal kevesebb nyers tejet vásároltak fel novemberben az előző évhez képest.

Decembertől a beltartalom csökkenésre lehet számítani a korábbi évek tendenciája alapján.

 

A nyers tej termelői ára októberben Új-Zélandon 22, az USA-ban 10, az Európai Unióban pedig 1 százalékkal emelkedett szeptemberhez képest nemzeti valutában kifejezve. Novemberben az USA-ban 6 százalékkal tovább nőtt az ár. A németországi Élelmiszergazdasági Kutató Központ havi rendszerességgel közzéteszi a nyers tej alapanyagértékét 3,7 százalék zsír és 3,4 százalék fehérje beltartalomra vonatkozóan.

A zsír és fehérje ára miatt stagnálhat a nyer tej ára

A nyers tej alapanyagértékét a hannoveri és a kempteni árutőzsde vaj és sovány tejpor jegyzései alapján határozzák meg. A múlt év elején stagnált a zsír és a fehérje ára, augusztustól azonban a bel- és külpiaci kereslet élénkülésével emelkedés figyelhető meg. Decemberben az alapanyagérték stagnált, a zsírérték 1 százalékkal emelkedett, míg a fehérjeérték 1 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. A nyerstej árának emelkedése ennek hatására megtorpanhat. Az intervenciós készletek emelkedése a javuló világpiaci árak hatására megállt, így az EU Bizottság december második hetében lezárta az intervenciós időszakot. Az EU-ban december 9-én a vaj intervenciós készlete 76 414 tonna volt, nem változott a november 18-ai felajánláshoz képest, míg a vaj magántárolási készlete 26 százalékkal 38 310 tonnára, a sovány tejporé 3 százalékkal 259 271 tonnára csökkent.

tej pohárban
Nő a világ tejtermelése

A FAO előrejelzése szerint 2010-ben a világ tejtermelése 1,8 százalékkal nő. A kibocsátás bővülése nagyobb lesz, mint 2009-ben, azonban elmarad az elmúlt 10 évben tapasztalható évi 2 százalékos növekedési ütemtől. A tejtermelés bővülését egyértelműen a fejlődő országok határozzák meg, mivel a fejlett országok fogyasztása és termelése stagnál, miközben a fejlődő országok termelése 4, fogyasztása 2 százalékkal emelkedhet 2010-ben az előző évhez képest. A világ legjelentősebb termelői közül csak az USA-ban és Ukrajnában várható a tejtermelés csökkenése, az Európai Unióban 0,5 százalékos bővülést prognosztizálnak. A tejtermelésnek viszonylag kis része, 6 százaléka kerül a világkereskedelembe. A világ importja 2010-ben 5 százalékkal 40,6 millió tonnára bővül, a 2009. évi hasonló mértékű csökkenés után, így megegyezik a 2008. évi értékkel. A legerőteljesebb, 9 százalékos növekedés a teljes tejpor kivitelében figyelhető meg, míg a legkevésbé, 3 százalékkal a sovány tejporé bővülhet.

értékelés