No SSO cookie

Tökmagolaj - az Őrség aranya

Utolsó változtatás: 2012-03-26 | Első közzététel: 2012-03-26
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Tökmagolaj - az Őrség aranya
Az Őrségben az idősebbek még napjainkban is készítenek tökmagolajat. A termék ma is népszerű, hiszen ez az olaj nemcsak finom, hanem egészséges is. 

A többségében szlovének lakta Apátistvánfalván, egy kis házban, a szeszfőzde mellett van a környék egyetlen olajsajtolója. Itt készítik a tökmagolajat, az Őrség aranyát.

A elnevezés nem az olaj színére, hanem az értékére utal. A rendkívül egészségesnek tartott tökmagolajból ugyanis egyre kevesebb készül. Pedig az olajütésnek évszázados hagyománya van errefelé. Volt idő, amikor szinte minden család termesztett olajtököt, de a fiatalok ma már nem bíbelődnek a sok munkával. - Tavasszal föl kell szántani a földet, és amikor jön a jó idő, el kell rakni a tökmagot - avat be a teendőkbe Zádori Mihályné. - Azután meg arra kell vigyázni, nehogy a fácánok, vagy a kányák kiszedjék a földből. Azokat is hajkurászni kell. Amikor kikel, akkor következnek a kapálások, és végül fel kell tölteni. Ha jó az évszak, tehát se nagyon esős, se nagyon száraz az idő, akkor bő termés takarítunk be. Augusztus végén hazahordjuk, összerakjuk kupacba, és szép lassan, minden nap pucoljuk, mert meg kell szárítani a napon. És amikor ki van köpesztve, akkor meg a sparhelton vagy a kazánban kell készre szárítani.

 

tökmagevés

 

Magdi néniék minden évben készítenek tökmagolajat. Tavaly 21 kilogramm megtisztított, megszárított magot daráltak le. Régen ezt is kézi erővel végezték, csakúgy, mint a dagasztást. Utána teszik a serpenyőbe, és folyamatos kevergetés mellett megpirítják, amíg a víz teljesen el nem párolog belőle. A pirítás után már csak a sajtolás van hátra. A prést régen 2-3 férfi tekerte, de ma már ezt is géppel végzik.

 

A 21 kilogrammnyi tökmagból 7-8 liter olajat nyernek


Sokan jönnek, akik vennének belőle. A  tökmagolaj nem olcsó, egy liter 4 ezer forintba kerül. Különösen húgyhólyag- és prosztata-betegségek esetén javasolják a fogyasztását. Az Őrségben része a mindennapi táplálkozásnak, a legkülönbözőbb ételeket ízesítik vele. Kár, hogy egyre kevesebben foglalkoznak vele.


Szólj Te is hozzá!