No SSO cookie

Miért jó a csalán?

Utolsó változtatás: 2014-04-24 | Első közzététel: 2011-06-18
(5/ 1)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Miért jó a csalán?
Elég egyetlen érintés és garantáltan megbánjuk, hogy szorosabb kapcsolatba kerültünk vele. A csalánról általában mindenkinek a csípés okozta égető, viszkető érzés, és a fájdalmasan lüktető hólyagok jutnak eszébe. Pedig ez a barátságtalan növény az egyik leghatékonyabb gyógyszerünk.


A fájdalmas, de egészséges csalán

 

Barátságtalan mivolta ellenére kiemelkedően magas C, B, K vitamin, ásványi só és csersav tartalmának köszönhetően számtalan betegség ellenszere. Az ősrégi gyógymódot, az urkulációt, vagyis a reumás testrész csalánnal való megcsapkodását a modern szakkönyvek is ajánlják. Gyógyító hatása részben épp kellemetlen csípésének köszönhető.

 

a csalán salaktalanító, vértisztító
a csalán salaktalanító, vértisztító

 

Az egész csalánnövény szára, levelének színe és fonákja sertékkel, azaz csípésért felelős szőrökkel borított. A csalán csípéséért az ezekben a sertékben megtalálható histamin nevű anyag a felelős. A méreganyag órákon át tartó melegség érzetet okoz, a bőr kipirul, megduzzad, vérbő lesz, és így a csalán salaktalanító, vértisztító hatásának köszönhetően a reumáért felelős húgysav hamarabb kiürül a szervezetből.

A gyógynövény egyes gyógyhatásait ma már azonban csak a népgyógyászat tartja számon. Ezzel a növénnyel nehezen gyógyuló sebek is kezelhetőek, csersav tartalmának köszönhetően ugyanis összehúzza a sebek felületét. A csalán felhasználásának legelterjedtebb módja azonban belsőleg történik.

 

csalántea
csalántea

 

A szúrós csalán levelek -bármennyire is hihetetlennek tűnik- nem csak tápanyagban, és vitaminokban gazdagok, de ízük is kitűnő. Régen levest, főzeléket, párolt ételt készítettek belőle. A csalán sokrétűségét mutatja, hogy nem csak a gyógyászat és a konyhaművészet figyelt fel rá, de az ipar is hasznosítja.

 

A csalán és a szépségápolás


A frissen szedett csalánt felhasználás előtt minden esetben megmossák, majd feldarabolják. Víz, vagy csíraolaj hozzáadásával turmixot, azaz pulpot készítenek belőle. A szépség kulcsa tehát ez a szúrós növény. Bár csípése rengeteg kellemetlenséget okoz, a májusi friss hajtások életerővel töltik meg fogyasztóját. Egy dologra azonban nem árt odafigyelni, a forgalmas utak mentén növekvő csalán megköti a méreganyagokat, így a növény gyógyereje többet árt, mint használ.

 

csalánfőzelék
Régen levest, főzeléket, párolt ételt készítettek belőle

Ötlet: Csalántea készítése


Egy csésze teához forrázzunk le 2 teáskanál csalánlevlet, majd hagyjuk pihenni 5-8 percig. Leszűrés után fogysztható.

Forrás: freepress24.tv


Szólj Te is hozzá!