No SSO cookie

A feldolgozott szója egészségtelen? - 3. rész

Utolsó változtatás: 2010-09-22 | Első közzététel: 2010-08-18
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
A feldolgozott szója egészségtelen? - 3. rész
Ebben a cikkben a szójatermesztésről olvashatunk néhány érdekességet. Többek között azt is megtudjuk, hogy mi köze van a szójababnak az Amazonas esőerdőhöz.

Hitek és tévhitek a szójáról



Ne higgyük el az élelmiszer cégek egészséggel kapcsolatos állításait!


Az élelmiszer feldolgozó cégek minden bizonnyal kihasználják a zűrzavart ahhoz, hogy az erősen feldolgozott rossz minőségű élelmiszereiket egészséges élelmiszerekként mutassák be. Kikiáltják, hogy „Szójával készült!" Vagy „Omega-3-at tartalmaz!" Igen, de valószínűleg mind oxidálva van, és nincs semmi tápértékük mire kibontod a dobozt, amely négy hónapig állt a polcon.

Az én tanácsom? Ne higgyünk el semmit, amit az élelmiszer cégek mondanak, és inkább kezdjünk el gondolkodni. Ha az élelmiszer fel van dolgozva, be van csomagolva és sok kiejthetetlen összetevőt tartalmaz, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nagyon, de nagyon káros.

 

A hosszú és egészséges élet titka

 

Kerüljünk mindent, ami pasztörizált, homogenizált, hidrogénezett vagy autolizált, és sokkal tovább fogunk élni!

 

t11_400



Ne féljünk a jó szójatermékektől. Mértékkel fogyasztva egészségesek lehetnek. Nem tanácsolom azt, hogy minden nap, reggeltől estig szójatejet igyunk. Mindennek van egy határa. De nagyon egészséges, ha reggeli közben szerves, megbízható szójatejet iszunk. A szakirodalomban világosan le van írva, hogy előnyös az egészségre nézve.

 

Szójatermesztés


A szója népszerűtlenségét nem maga a növény okozza, hanem az őt körülvevő termesztési szokások. Brazília és Dél-Amerika területein a földművesek tönkreteszik az Amazonasi esőerdőt azért, hogy szóját termeszthessenek.

Többnyire az Amerikai Egyesült Államok azon szójagyártó cégei vádolhatók ezért, amelyek nem az amerikai földművesektől veszik a szójababot, hanem olcsóbb megoldáshoz folyamodnak, és inkább importálják az esőerdők helyén termesztett szójababot.

 

Mentsük meg az esőerdőt - együnk hazai szóját!

 

Közvetett módon a húsipar a legnagyobb szójafelhasználó. Ez azért van, mert a világon termesztett szója legnagyobb részét az állatok táplálására használják. Az egyedüli legnagyobb lépés, amit a felhasználók most megtehetnek az amazonasi esőerdő megmentése érdekében az, hogy ne fogyasszák többé a szójababon tenyésztett állatok húsát. Csakis ez tudná fellendíteni a szójatermelést és vethetne véget az Amazonas elpusztításának.

 

t12_400

 

Azok számára, akik elhatározzák, hogy szóját fogyasztanak, fontos tudniuk a szója származási helyét. Ha lehetséges, olyan szója termékeket vásároljunk, amelyek a saját országunkon belül termesztett szójababokból készültek. Lehetséges, hogy ezek a termékek drágábbak, mint az Amazonas területén, olcsó mezőgazdasági folyamatokkal gyártottak, de figyelembe véve az összképet sokkal gazdaságosabbak.

Az Amazonas esőerdőnek nagyobb gazdasági előnye van, ha érintetlen és eleven. Viszont azok a gazdasági előnyök nem jelennek meg egy táblázatban vagy diagramban, ezért nem vesznek tudomást róluk. Az igazság az, hogy mindannyiunk számára jobb, ha az amazonasi esőerdő élő marad, mintsem, hogy kipusztuljon.

Ha meg akarjuk menteni az Amazonast, akkor együnk kevesebb húst (szójababokon etetett állatok húsa). Amikor szójatermékeket fogyasztunk, ne vegyünk olyan termékeket, amelyek a volt Amazonas esőerdő területén termesztett szójából készítettek.


Szólj Te is hozzá!