Azálea: ha ezekre figyelsz, sokáig gyönyörű lesz

5

Az azálea télen színt visz a lakásba, ha odafigyelünk néhány apróságra, akkor sokáig gyönyörű lehet. Mutatjuk, mire kell figyelni, hogy ne csak egy szezont bírjon ki!

Azálea (Rhododendron simsii) vásárlása - ilyen növényt vegyünk!

Ha azáleát veszünk, olyat válasszunk, amelyen sok a bimbó és kevés a virág. Egyszerű vagy összetett virágai a fehértől kezdve a rózsaszín árnyalatokon keresztül akár lángvörösek is lehetnek. Élénk színű virágai a hosszúkás, kissé szőrözött lomblevelek fölé emelkednek.

azlea_szobanoveny_gondozasa

 

Vágjuk le a hervadt virágokat!

Bár illatuk gyenge, kárpótol minket látványuk. Fontos, hogy a hervadt virágokat mielőbb távolítsuk el a bokorról. Megfelelő gondoskodás hiányában a virágok hamar elhervadnak, a levelek lehullanak. Ha ilyet tapasztalunk, akkor a helyiségben bizonyára erősen fűtenek és a levegő is túlságosan száraz.

Azálea: nem bírja a meleget

A virágboltban kapható azáleákat gyakran "eldobhatós" virágnak veszik, amely az elnyílás után hamar tönkremegy. Azonban ha a virágzás után jól bánunk vele - hűvös de világos helyen tartjuk, tápláljuk - akkor túléli az évet, és következő tavasszal is virágba borul.

Az azáleát nyáron a szabadban, például az erkélyen is (de nem a tűző napon) tarthatjuk. Arra azonban ügyeljünk, hogy amikor ősszel beköltöztetjük, akkor ne érje hősokk, azaz lassan szoktassuk a szoba melegéhez (először csak az előszobába vagy konyhába tegyük, ahol hűvösebb van).

 

azalea_virag

 

Azálea gondozása

  • Nevelésekor gondoljunk arra, hogy a csapadékos Kína és Thaiföld e dísznövény őshazája. Ahhoz, hogy állandóan virágzásra késztessük, a talajt tartsuk mindig vizesen (ne csak nedvesen), tegyük hűvös és világos helyre. Legjobb, ha hetente a cserepét vízbe merítéssel öntözzük.
  • Átültetéskor mindenképp savanyú kémhatású speciális azáleaföldbe ültessük. Ha így tartjuk, akkor a következő évben is gazdagon fog virágozni.
  • Fényigény: Tűző naptól óvott, de jól megvilágított helyet kíván. Elvirágzás után félárnyékos környezetben tartsuk.
  • Hőigény: A hűvös helyeket szereti, optimális számára a 8-15 °C.
  • Vízigény: Földje legyen mindig vizes, kemény csapvíz esetén használjunk esővizet. A talaj kiszáradása végzetes lehet az azálea számára.
  • Páratartalom: Szereti a magas páratartalmat, naponta permetezzük a virágzási időszakban, de magukat a virágokat óvjuk a víztől.
  • Betegségek: Túl nedves és hideg környezetben érzékeny a rothadásra. A levélhullás és a rövid virágzási idő leggyakoribb oka a vízhiány és a száraz levegő. Ha sárgulnak a levelei, túl meszes öntözővízre vagy vashiányra gyanakodhatunk.

 

Édenkertész válaszol:

Azelea gondozásával kapcsolatos kérdés-válaszok

értékelés