Növények teleltetése: amarillisz és leander

Szobanövény » Gondozás és ápolás

Az amarillisz hagymagumóit az őszi ültetés előtt pihentetni kell. Amikor az ültetésre kerül a sor, meg kell tisztítani az elsárgult, elszáradt levelektől. A leanderbokrok a fagyok beálltáig kint maradhatnak.Részletek »

Fagy elleni védelem a konyhakertben

Konyhakert » Zöldségek

A meleg ősz után hétvégére talajmenti fagy várható. A konyhakertben a gyökérzöldségek takarásával még pár hetet kitolhatjuk a szezont.Részletek »

Decembertől csak üvegházban használhatók a méhekre veszélyes neonikotinoidok

Növénydoktor » Növényvédelem

A házi méhekre és egyéb beporzó szervezetekre kockázatosnak ítélt neonikotinod hatóanyagot tartalmazó növényvédő szereket az Európai Bizottság döntése alapján december 19-től kizárólag zárt termesztő berendezésben lehet felhasználni.Részletek »

Téli problémák a muskátlival

Díszkert » Virágágyások

Még el sem kezdődött a tél, máris kezdődnek a muskátlikkal a bajok. Számtalan módon lehet muskátlit teleltetni. Ha fázik vagy vakoskodik a sötétben, az nem akkora baj, mintha világosban melege van.Részletek »

A fúrt kutak bejelentési határideje megváltozhat

Világos + zöld » Zöld bolygó

A fúrt kutak bejelentéséről szóló törvénymódosítást várhatóan december első hetében fogadja el a Parlament, amely szerint 2018. december 31-ről 2020 évvégéig módosul a fúr kutak bejelentéséről szóló kötelezettség.Részletek »

Hogyan tároljuk ősszel a dália gumókat?

Kertépítés + Kerttervezés » Zöldfülű

Az őszi fagyok közeledtével a dáliagumókat fel kell szedni a földből, mert télen, az átfagyott talajban elpusztulnának.Részletek »

December 31-ig lehet bejelenteni az engedély nélkül telepített gyümölcsültetvényeket

Világos + zöld » Zöld biznisz

A gazdák az engedély nélkül telepített gyümölcsültetvényeket szankciómentesen december 31-ig jelenthetik be, a határidő elmulasztása akár 20-50 ezer forintig terjedő bírsággal is járhat - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).Részletek »

Ültess olyan fát, mely alatt még az unokád is hűsölhet majd!

Díszkert » Díszfák és cserjék

Egy fa elültetése nem csupán néhány évre szól. Különösen akkor, ha olyan fajta fát választasz, amely hosszú évtizedeken keresztül lesz majd a kerted éke. Összegyűjtöttünk neked öt hosszú életű fafajtát, melyekkel most közelebbről is megismerkedhetsz!Részletek »

Karácsonyi kaktusz: hogyan bírjam virágzásra?

Szobanövény » Virágdíszek

Téves a hiedelem, hogy a karácsonyi kaktusz csak december végén virágzik. Kedvező körülmények között már októbertől virulhat!Részletek »

A meleg miatt kevesebb krizantém termett, de a kereslet nőtt

Világos + zöld » Zöld biznisz

Kedvezett a meleg időjárás az élővirág-vásárlási kedvnek, a magyarországi termelők azonban kevesebbet termeltek az idén a tavalyinál a halottak napi virágforgalom túlnyomó részét adó fajtából.Részletek »

A kert komposztálása és trágyázása: melyik trágyát, mikor?

Kertépítés + Kerttervezés » Komposzt és talaj

A trágya kiváló kiegészítője minden talajnak. Sok tápanyag forrása; tartalmaz nitrogént, foszfort, káliumot és egyéb vegyi anyagokat. Mikor és melyik trágyával érdemes ősszel trágyáznunk?Részletek »

Advent orchideákkal- őszi kiállításajánló

Világos + zöld » Kiállítás és vásár

A Magyar Orchidea Társaság 2018. november 8-11. között Nemzetközi orchidea- és bromélia kiállítást és vásárt rendez Budapesten, a Városligetben, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.Részletek »

Tökdíszítés élő virággal

Élet + Mód » Legjobb OTTHON

Ha nem vagy híve a Halloween ünnepnek, de mégis szeretnél egy mutatós őszi díszt a teraszra, figyelmedbe ajánljuk az alábbi elbűvölő kompozíciót. Tökdíszítés kicsit másképp!Részletek »

Jelentős kárt okoznak a poloskák világszerte

Növénydoktor » Növényvédelem

Mindenképp fontos mielőbb elpusztítani a lakásba bejutó poloskákat, mert a védett helyeken áttelelő egyedek lesznek az alapítói a következő évi populációknak. Előszeretettel húzódnak fáskamrákba, sufnikba, pincékbe, ahol a körülbelül 1 centiméteres résekben, repedésekben sokszor több tucat egyed is elrejtőzhetRészletek »

A pécsi havihegyi mandulafa 2018 fája

Világos + zöld » Zöld bolygó

Az online szavazáson győztes pécsi mandula egy csavarodott törzsű, több mint 100 éves fa, ami a Havihegy csúcsán álló, pécsi Havas Boldogasszony-templomnál fogadja az érkezőket - írták.Részletek »

Örökzöldek havi munkanaptára - szeptember, október

Profi kertész » Aktuális kerti munkák

Az őszi munkák mindig is fontosak a kertben. Szeptember és október az ültetések és a télre való felkészülés időszaka. Lássuk, milyen teendőink akadnak ebben az időszakban az örökzöld növények körében.Részletek »

Piacra kerül a hazai a szelídgesztenye

Piac » Piaci árak

A héten már kapható lesz a piacokon a szelídgesztenye, amelyből az utóbbi években 200-500 tonna termett Magyarországon.Részletek »

Így készíthetünk könnyen hortenzia koszorút

Élet + Mód » Legjobb OTTHON

Már régóta szemezek egy ilyen hortenzia koszorúval, ránézésre nem is tűnik bonyolultnak az összeállítása, viszont annál mutatósabb.Részletek »

Málna helyett kivi és fügetermesztő ország leszünk?

Világos + zöld » Zöld biznisz

A termelési támogatás kiterjesztését kezdeményezte a kivi- és fügetermesztésre Magyarország az Európai Bizottságnál - közölte az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára szombaton Becsehelyen.Részletek »

Leander metszése: ősszel vagy tavasszal jobb?

Kertépítés + Kerttervezés » Zöldfülű

Elsőre azt gondolnánk, hogy a leander,  többi cserjéhez hasonlóan a tavaszi metszést kedveli, de ha korai virágzást szeretnénk, akkor ősszel cselekedjünk!Részletek »

2019-től szigorodnak a külföldről behozott növényekre vonatkozó szabályok

Növénydoktor » Növényvédelem

Kockázatosak lehetnek növény-egészségügyi szempontból az Európán kívüli országokból poggyászban behozott növények és növényi termékek, mivel azokban fennmaradhatnak nem honos károsítók - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.Részletek »

Milyen növények alkalmasak a házunk befuttatására? \

Édenkert TV » Díszkert

Milyen szép tud lenni egy futószőlővel befuttatott homlokzat! Az esztétikai értékén kívül azonban sok szempont szól mellette, sőt ellene is. Részletek »

Októberi tökölős \

Konyhakert » Zöldségek

A tavasz után az ősz a kedvenc évszakom főleg a színek és az illatok miatt. Ez utóbbiak közé tartozik a sült gesztenye és a sütőtök illata, mert nagymamám mindkettőt gyakran készítette. Igaz, gyerekkoromból csak a márványosan fehér héjú, lapított gömbölyű sütőtök hatalmas szeleteire emlékszem, de manapság már többféle közül válogathatunk.Részletek »

Mi az oka a fák, cserjék őszi lombszínének?

Díszkert » Díszfák és cserjék

Bizonyára mindenki gyönyörködött már az őszi táj szépségében. Mi rejlik a lombszíneződés hátterében? Ősszel a fák a rövidülő nappalok és az éjszakai hőmérséklet csökkenése miatt lombszínt váltanak.Részletek »

Hagymások teleltetése: földben vagy szabadon?

Növénydoktor » Aktuális növényvédelmi munkák

A hagymás, gumós növények legtöbbje megfelelően télálló ahhoz, hogy egész évben a talajban maradhasson. A trópusi származású dáliákat, kardvirágokat és kannákat ugyanakkor fagymentes helyen kell teleltetnünk: a föld alatti raktározó szerveiket már az ősszel ki kell ásni a talajból.Részletek »

A mulcsozásnál is hasznosabb a zöldtrágyázás élő növényekkel

Profi kertész » Aktuális kerti munkák

A zöldtrágyázás legnagyobb előnye a mulcsozással szemben - amelynél az anyagokat a talaj felszínére helyezik -, hogy a növények élő gyökereikkel lazítják a talajt, illetve feltörik a tömörödött talajt.Részletek »

Milyen teendők várnak ránk októberben?

Profi kertész » Aktuális kerti munkák

Mostanra már a burgonyának is be kellett érnie. Miután a levelei leszáradnak, ezeket levághatjuk, és még néhány hétig hagyjuk a földben. Ezzel megelőzhetjük a penészgomba spóráinak elterjedését a növényeinken.Részletek »

Frakk fája: az ostorfa meséje

Díszkert » Díszfák és cserjék

A nyugati ostorfát a kertészek kiváló tűrőképessége miatt ültetik utcai sorfaként, de kiderült, hogy köze van Frakk a macskák réme meseregény megszületéséz is. Famese a Magyar Népmese Napjára.Részletek »

Nem mindegy, hogy milyen fűmagkeveréket választunk!

Díszkert » Pázsit és sövény

A fűmagkeverék kiválasztása különösen fontos a gyeptelepítés előtt: nem túlzás azt mondani, hogy ez befolyásolja majd a következő 15 évi munkát a kertben.Részletek »

Meglepő új kártevők az utcai sorfákon

Növénydoktor » Növényvédelmi előrejelzés

Számomra az idei év meglepetései az ostorfákon egyre jobban terjedő pajzstetvek és a tölgyfán megjelenő csipkéspoloska nagymértékű kártétele voltak.Részletek »