Dióbél piaci ára 2018-ban

Piac » Piaci árak

A legkeresettebb piaci termék decemberben a friss hal mellett a mák és dióbél. Lássuk idén mennyiért juthatunk hozzá a legnagyobb fővárosi és vidéki piacokon. Piaci árles 2018 december.Részletek »

Örökzöld karácsonyfa pozsgás növényekből \

Édenkert TV » Díszkert

Különleges téli dísz lehet a télikertbe vagy hűvösebb szobába ez a szukkulens növényekből összeállított karácsonyfa-torony. Így készül:Részletek »

Karácsonyi menü másképp: finom, egészséges és ünnepi egyszerre

Élet + Mód » Megéheztél?

Karácsonykor szívesen üljük körbe a gazdagon terített asztalt, az étkezés után pedig következhet egy finom bor, egy kis sütemény, és a beszélgetések alatt a szaloncukor is előkerül. Észre sem vesszük, de mire eljön az újév, nem csak kellemes pillanatokkal, de plusz kilókkal is gazdagabbak leszünk.Részletek »

Virágoztassunk amarilliszt karácsonyra!

Szobanövény » Gondozás és ápolás

Vegyünk egy fejlett, legalább 3 éves amarillisz hagymát, ültessük el, majd állítsuk sötétbe az alábbiakat figyelembe véve.Részletek »

Kortyoljunk galagonya teát szívünk egészségéért

Konyhakert » Gyógynövények

Az egybibés galagonya, népies nevei giligán, disznókörte vagy májusvirág talán a legfontosabb szívre ható gyógynövényünk. Az I. világháború idején leveleiből teát készítettek, őrölt terméseivel pedig a kávét helyettesítették. Keleten és Nyugaton egyaránt nagy becsben tartott gyógynövény. Részletek »

Apró trükkök, hogy az orchidea télen is jól érezze magát

Szobanövény » Gondozás és ápolás

A trópusi éghajlathoz szokott növényeknek a hideg, fényszegény tél a fűtött száraz levegőjű lakással sokszor végzetes. Tippek a túléléshez!Részletek »

Futókacsa a legjobb a spanyol csupaszcsiga ellen

Növénydoktor » Gyümölcsök és Zöldségek

Nagy területen károsít a spanyol csupaszcsiga Magyarországon, irtása hosszú távon nem elég hatékony, a legeredményesebbnek a biológiai védekezés, az indiai futókacsa bevetése talán eredményes lehet.Részletek »

Hogyan vásároljunk mákot? Mitől lesz finom a bejgli?

Élet + Mód » Megéheztél?

Mákot lehet piacokon is vásárolni, ezeket is ellenőrzi a hatóság, persze nem tudják tételesen az összeset megvizsgálni. Mire figyeljünk a mák vásárlásakor? És persze ajánlunk egy remek mákos bejgli receptet is!Részletek »

Ciklámen gond: sárgul, kókad - hogyan gyógyítsam?

Szobanövény » Gondozás és ápolás

Vásárlás után néhány héttel a legtöbb ciklámen elkezd sárgulni, kókadni, sok egykor viruló növény a szemetesben landol. Hogyan előzhető meg a baj?Részletek »

Örökzöldek havi munkanaptára - november, december

Profi kertész » Aktuális kerti munkák

A téli hidegek következtében egyes növényeket védeni kell, nehogy elfagyjanak, ugyanakkor védelmet és búvóhelyet is készíthetünk az arra vágyó kerti állatkák számára. Íme egy lista, hogy milyen teendőink vannak novemberben és decemberben az örökzöldek körül.Részletek »

Ismered az adventi koszorú történetét?

Világos + zöld » Idézetek, történetek

Tudod, hogy mióta készítünk adventi koszorút és mit jelentenek a gyertyák, a színek? A válaszok mellett bemutatjuk 2018 nyertes koszorúját is!Részletek »

Téli növényápolás: fagy elleni védekezés

Növénydoktor » Aktuális növényvédelmi munkák

A fagy csak akkor kezd veszélyt jelenteni a nálunk honos fákra és cserjékre, ha a hőmérséklet tartósan -20 fok alá csökken. Ilyenkor nincs más lehetőségünk, mint bízunk abban, hogy a növények túlélik a téli zimankót!Részletek »

Köhögésre bocskorszíj, avagy mire jó az édesgyökér

Konyhakert » Gyógynövények

A borús, szürke, esős napokkal megjelennek a különböző felső légúti nyavalyák is, melyekre én mindig vevő vagyok. Ilyenkor mindent kipróbálok a népi gyógymódok közül, de a kamilla-hársfa-bodza kombóra már eléggé immunis vagyok.Részletek »

Zöld alma - nálunk kipirul?

Gyümölcs » Gyümölcsfák

Lédús és ropogós, sütve és frissen is kiváló: a boltokban kapható zöld almák nagy része mégis külföldről érkezik, ugyanis az itthoni ültetvényekben bepirul a gyümölcs.Részletek »

Új támogatás az ökogazdáknak - december 1. és 15. között lehet beadni a pályázatokat!

Világos + zöld » Zöld biznisz

Nincs idő a késlekedésre: 5 éven át biztosít jelentős összegeket az október 29-én megjelent, 12 milliárd forintos keretösszegű „Ökológiai gazdálkodásra való áttérés, ökológiai gazdaság fenntartása” című pályázat. Részletek »

Mikulásvirág, a kedvenc karácsonyi szobanövény

Szobanövény » Virágdíszek

A mikulásvirág Euphorbia pulcherrima) a karácsony egyik szimbolikus szobanövénye. Gondosan ápoljuk, hogy sokáig gyönyörködhessünk benne.Részletek »

Az idei advent meseországba repít

Élet + Mód » Legjobb OTTHON

Az idei adventi, karácsonyi várakozást a Diótörő mese varázslatos és mesebeli hangulata lengi körül, ez köszön vissza a koszorúkon, kopogtatókon. Adventi koszorú trend 2018.Részletek »

Mulcsozhatunk avarral és szalmával is

Kertépítés + Kerttervezés » Komposzt és talaj

Minden mulcsozási célhoz - védelem, trágyázás, szerkezetjavítás, takarás vagy talajfelmelegedés - lehet megfelelő mulcsanyagot találni. A talaj védelmére és takarására mindenekelőtt széntartalmú anyagok, pl. az avar és a szalma alkalmasak. Nedvesen tartják a talajt, megakadályozzák az eróziót és elnyomják a gyomokat.Részletek »

Gluténmentes alternatíva: hajdina tippek

Konyhakert » Zöldségek

A hajdina, Fagopyrum esculentum, más néven pohánka, tatárka a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozik, a hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes szilikát tartalmú magját a búzához hasonlóan fogyasztják. Magjainak színe fekete vagy barnás. Az íze is kellemes, de lássuk a gyógyhatásait!Részletek »

Hogyan neveljünk csodaszép flamingóvirágot?

Szobanövény » Virágdíszek

A flamingóvirág nagyméretű leveleiről és csodaszép virágairól ismert. Habár gondozása egyszerű, van néhány dolog, amire nem árt odafigyelni.Részletek »

Mit üzen idén Erzsébet és Katalin, a két novemberi időjós?

Világos + zöld » Idézetek, történetek

A régi időkben az emberek nem nagyon tudtak másra hagyatkozni az időjárás előrejelzését illetően, mint a saját tapasztalataikra, megfigyeléseikre. Mit ígér idén a két asszonyság?Részletek »

Immunerősítés természetesen

Élet + Mód » Wellness

Az ősz beköszöntével egyre többen betegszünk meg. A hűvös, esős időben főként náthával, megfázással küzdünk, de az influenzaszezonban az ezekre jellemző orrfolyásos, köhögéses tünetek magas lázzal és levertséggel is társulhatnak. Ha szeretnénk elkerülni a betegség miatt ágyban töltött napokat, kezdjük időben felkészíteni immunrendszerünket a vírusok és baktériumok támadása ellen.Részletek »

2500 újonnan elültetett fával zöldül a főváros

Díszkert » Parkok és díszkertek

Mintegy 2500 fát ültet el a FŐKERT Nonprofit Zrt. az őszi ültetési időszakban, a Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére 2016-ban elindított "10 000 új fát Budapestre!" program keretén belül.Részletek »

Black Friday 2018 mit kínál a kertbarátoknak?

Világos + zöld » Zöld biznisz

Összegyűjtöttük a kertbarátok milyen kedvezményekben részesülhetnek az ide Black Friday 2018 alkalmából barkács és kert témakörben.Részletek »

Növények teleltetése: amarillisz és leander

Szobanövény » Gondozás és ápolás

Az amarillisz hagymagumóit az őszi ültetés előtt pihentetni kell. Amikor az ültetésre kerül a sor, meg kell tisztítani az elsárgult, elszáradt levelektől. A leanderbokrok a fagyok beálltáig kint maradhatnak.Részletek »

Fagy elleni védelem a konyhakertben

Konyhakert » Zöldségek

A meleg ősz után hétvégére talajmenti fagy várható. A konyhakertben a gyökérzöldségek takarásával még pár hetet kitolhatjuk a szezont.Részletek »

Decembertől csak üvegházban használhatók a méhekre veszélyes neonikotinoidok

Növénydoktor » Növényvédelem

A házi méhekre és egyéb beporzó szervezetekre kockázatosnak ítélt neonikotinod hatóanyagot tartalmazó növényvédő szereket az Európai Bizottság döntése alapján december 19-től kizárólag zárt termesztő berendezésben lehet felhasználni.Részletek »

Téli problémák a muskátlival

Díszkert » Virágágyások

Még el sem kezdődött a tél, máris kezdődnek a muskátlikkal a bajok. Számtalan módon lehet muskátlit teleltetni. Ha fázik vagy vakoskodik a sötétben, az nem akkora baj, mintha világosban melege van.Részletek »

A fúrt kutak bejelentési határideje megváltozhat

Világos + zöld » Zöld bolygó

A fúrt kutak bejelentéséről szóló törvénymódosítást várhatóan december első hetében fogadja el a Parlament, amely szerint 2018. december 31-ről 2020 évvégéig módosul a fúr kutak bejelentéséről szóló kötelezettség.Részletek »

Hogyan tároljuk ősszel a dália gumókat?

Kertépítés + Kerttervezés » Zöldfülű

Az őszi fagyok közeledtével a dáliagumókat fel kell szedni a földből, mert télen, az átfagyott talajban elpusztulnának.Részletek »