Kortyoljunk galagonya teát szívünk egészségéért

Az egybibés galagonya, népies nevei giligán, disznókörte vagy májusvirág talán a legfontosabb szívre ható gyógynövényünk. Az I. világháború idején leveleiből teát készítettek, őrölt terméseivel pedig a kávét helyettesítették. Keleten és Nyugaton egyaránt nagy becsben tartott gyógynövény. Részletek »

Köhögésre bocskorszíj, avagy mire jó az édesgyökér

A borús, szürke, esős napokkal megjelennek a különböző felső légúti nyavalyák is, melyekre én mindig vevő vagyok. Ilyenkor mindent kipróbálok a népi gyógymódok közül, de a kamilla-hársfa-bodza kombóra már eléggé immunis vagyok.Részletek »

Gyógynövényes pasztilla köhögős napokra

A pasztillák régen a gyógyszerészek kedvelt „hatóanyag csomagolási formái” voltak, pasztilla készítésével az egyébként nem túl ízletes, vagy túl erőteljes ízű gyógynövényeket is fogyaszthatóvá tehetünk.Részletek »

Hogyan kell fagyasztani a fűszernövényeket?

A friss fűszernövények tartósításának egyik legjobb módszere a fagyasztás, mert gyors és könnyű eljárás és nem igényel vegyszereket, főzést. Nézzük, mely növények alkalmasak a fagyasztásra!Részletek »

Enyhítsük a csaláncsípés okozta fájdalmakat!

A csalán az egész világon elterjedt gyógyhatású, de mégis gyomként számon tartott növény.  Ha a bőrünkhöz ér égető, csípő fájdalmat érzünk, amit aztán a csalánkiütés követ. Nézzük, hogy hogyan szabadulhatunk meg könnyen az égető, viszkető érzéstől! Mit kezdjünk a csaláncsípéssel?Részletek »