IPB

Üdvözöllek a Fórumban! ( Bejelentkezés | Regisztráció )

5 Oldal V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Fotózással kapcsolatos kérdések Rico-hoz
Rico
hozzászólás May 20 2010, 06:20 AM
Létrehozva: #1

Member
**

Csoport: Haziallat.hu
Lakóhely: Budapest
Azonosító: 79,948

Kedves fórumozók!

Többen jelezték már a fotójátéknál a feltöltött képeim alatti kommentekben, hogy szívesen tanulnának tőlem.
Mivel nem vagyok végzett tanár, oktató, ezért egy "rendes" oktatást nem tudok tartani, ellenben minden általatok feltett kérdésre nagyon szívesen válaszolok itt.

Várom kérdéseiteket, ötleteiteket.

Szép fényeket!

Rico
Go to the top of the page

+Quote Post
Rico
hozzászólás May 22 2010, 11:55 AM
Létrehozva: #2

Member
**

IDÉZET(Bubika)
Kedves Rico! Lenne egy kérésem! Nézzed meg légyszi a "Spirea és a kis hangya" című képemet, a 18. oldal táján található. Kíváncsi lennék, - szakmailag - hogy az miért olyan rossz kép, hogy ennyire leszavazták. Köszönettel: Brigi

Kedves Bubika!

Az említett képeddel kapcsolatosan, nekem semmilyen technikai problémám sincs, nem értem, hogy miért szavazzák le. Mivel a téma része a hangya, talán szerencsésebb lett volna őt egy picit közelebbről fotózni, esetleg megvárni, míg úgy fordul, hogy érdekesebb legyen. De ez semmit nem von le a képed színvonalából, szépek a színek, éles a kép.

Ami a leszavazást illeti, ezen az oldalon sokszor nem a véleményt tükrözi az adott szavazat, sajnos vannak irigy emberek is, akiknek ha nem sikerül úgy, ahogy a másiknak, inkább leszavazzák. Ezzel nem kell törődni!

Szép fényeket!

+Quote Post
Klári mama
hozzászólás May 22 2010, 11:35 PM
Létrehozva: #3

Advanced Member

Csoport: Edenkert.hu
Lakóhely: Székesfehérvár
Azonosító: 93,428

Kedves Rico!
Köszönöm a felajánlásodat, ha lesz konkrét kérdésem, élni fogok a lehetőséggel. Én kb. egy éve kaptam egy Panasonic Lumix DMC-TZ7 es fényképezőgépet és azóta fotózok, vagyis inkább fényképezek, mert még nem is ismerem igazán a gépet és a fotózás tudományát is csak ugatom. Persze jobban bele kellene mélyednem a használati utasításba is, hogy megismerjem a gépben levő lehetőségeket. Addig attól tartok, bugyuta kérdéseket tennék fel. Ezt az oldalt azért szeretem, mert jó ötleteket kapok a témaválasztáshoz, rengeteg gyönyörű fotót töltesz fel Te is és még sokan mások. A kritikákat szívesen veszem, nem vagyok sértődős, tisztában vagyok a képességeimmel.
Sok sikert a fórumhoz! Mindenképpen olvasni is fogom, ha lesz kérdésem felteszem, mert azt gondolom egymás kérdéseire kapott válaszokból is lehet profitálni.
Üdvözlettel: Klári mama

+Quote Post
Bubika
hozzászólás May 23 2010, 09:26 AM
Létrehozva: #4

Member
**

Azonosító: 101,279

IDÉZET(Rico @ May 22 2010, 11:55 AM) *
Kedves Bubika!

Az említett képeddel kapcsolatosan, nekem semmilyen technikai problémám sincs, nem értem, hogy miért szavazzák le. Mivel a téma része a hangya, talán szerencsésebb lett volna őt egy picit közelebbről fotózni, esetleg megvárni, míg úgy fordul, hogy érdekesebb legyen. De ez semmit nem von le a képed színvonalából, szépek a színek, éles a kép.

Ami a leszavazást illeti, ezen az oldalon sokszor nem a véleményt tükrözi az adott szavazat, sajnos vannak irigy emberek is, akiknek ha nem sikerül úgy, ahogy a másiknak, inkább leszavazzák. Ezzel nem kell törődni!

Szép fényeket!

Kedves Rico!

Köszönöm a lehetőséget! Élni fogok vele! Nagyon igyekszem én is megismerni a gépemet, sokat foglalkozom vele - talán kicsit túl sokat is smile.gif - de még rengeteg lehetőség nem világos. Minden esetre igyekszem, és nagyon élvezem!

Szép fényeket!

+Quote Post
Rico
hozzászólás May 23 2010, 11:36 AM
Létrehozva: #5

Member
**

IDÉZET(Bubika @ May 23 2010, 09:26 AM) *
Kedves Rico!

Köszönöm a lehetőséget! Élni fogok vele! Nagyon igyekszem én is megismerni a gépemet, sokat foglalkozom vele - talán kicsit túl sokat is smile.gif - de még rengeteg lehetőség nem világos. Minden esetre igyekszem, és nagyon élvezem!

Szép fényeket!

Kedves Bubika!

Talán túl sokat is? Ezzel nem lehet eleget foglalkozni. Az ember még bele sem merül és huss, oda a délelőtt smile.gif
De az látszik, hogy foglalkozol vele, egyre jobbak a képeid, pl. a cinkés nagyon tetszik. Hozzánk is szokott egy néhány cinke berepülni, télen itt esznek, ilyen tájt meg innen hordják a fészeknek való anyagot, de még nem sikerült lencsevégre kapnom őket smile.gif Vagy ők túl gyorsak, vagy én vagyok lassú, nem tudom, de eleddig még nem sikerült. De sebaj, ami késik.... smile.gif

Csak így tovább!

+Quote Post
Rico
hozzászólás May 23 2010, 11:38 AM
Létrehozva: #6

Member
**

IDÉZET(Klári mama @ May 22 2010, 11:35 PM) *
... Addig attól tartok, bugyuta kérdéseket tennék fel.

Kedves Klári mama!

Bugyuta kérdések márpedig nincsenek!
Ha a fotózással kapcsolatos, tedd fel bátran, igyekszem a legjobb tudásom szerint megválaszolni.

+Quote Post
Klári mama
hozzászólás May 23 2010, 09:58 PM
Létrehozva: #7

Advanced Member

Kedves Rico!
Az érdekelne, hogy mire kell figyelni a makró fotózásnál. A gépemen van makró funkció, de a képeim egy rész mégis életlen, homályos. Kell-e még valamit állítani a gépen, hogy éles legyen a kép, vagy csak a megfelelő távolságra kell tartanom a témától?
Előre is köszi: Klári mama

+Quote Post
Rico
hozzászólás May 24 2010, 05:50 AM
Létrehozva: #8

Member
**

IDÉZET(Klári mama @ May 23 2010, 10:58 PM) *
Kedves Rico!
Az érdekelne, hogy mire kell figyelni a makró fotózásnál. A gépemen van makró funkció, de a képeim egy rész mégis életlen, homályos. Kell-e még valamit állítani a gépen, hogy éles legyen a kép, vagy csak a megfelelő távolságra kell tartanom a témától?
Előre is köszi: Klári mama

Kedves Klári mama!

Két dologról beszélhetünk a kérdésed kapcsán.
Az egyik az, amikor az egész képed teljesen életlen. Ilyenkor az történt, hogy vagy túl távol, vagy túl közel voltál a témádhoz, amire az objektíved már képtelen volt fókuszálni.

A másik pedig az, amikor a képeiden csak bizonyos részek élesek, más részek pedig életlenek, ez a mélységélesség. Elméletileg a fényképezõgép objektívje csak azokat a tárgyakat rajzolja ki élesen, amik egy adott távolságban vannak. Ami ennél közelebb vagy távolabb van, az életlenül látszik. Ezért az élesség távolságát mindig be kell állítani a fõ motívum távolságának megfelelõen. Általában erre csak annyit szoktunk mondani, hogy "be kell állítani az élességet…" Azt nem szokás hozzátenni, mert mindenki tudja, hogy "…a téma távolságának megfelelõen". A gyakorlatban szerencsére ez nem ennyire kényes dolog. Bár az élességet tényleg be kell állítani, de a képen bizonyos határon belül a beállított távolságnál közelebbi és távolabbi témarészek is élesek lesznek. Tehát az élességnek van bizonyos térbeli mélysége. Ezt a jelenséget mélységélességnek nevezzük.

Az élesség mélysége nem mindig egyforma.

A gyakorlatban ez három dologtól függ:
  • az objektív gyújtótávolságától
  • a beállított élesség távolságától
  • a rekesznyílástól

Minél nagyobb az objektívünk gyújtótávolsága, annál kisebb mélységélességet kapunk (azonos rekesz és távolság esetén). Például egy 20 mm-es nagylátószögû objektívnél 5,6 rekesznyílásnál a távolságot 2 méterre állítva kb. 1,2 métertõl a végtelenig minden éles lesz. Egy 300 mm-es teleobjektívvel a 2 méter távolságra lévõ modell arcát fényképezve, az élességet a szemére állítva, már a füle sem lesz teljesen éles.

Minél közelebb fekvõ képsíkra állítjuk be az élességet, a mélységélesség annál kisebb lesz. (Ha a gyújtótávolság és a rekesznyílás nem változik.) Ezért olyan kicsi a mélységélesség a nagyon közeli (makro) felvételeknél.

A makrófotózásnál az élességet nagyon közelre kell állítani, ezért csak úgy lehet növelni a mélységélességet, ha szűkebb rekeszt állítunk be a gépen (pl. 11-22), viszont minden egyes rekesz értéknél egy FÉ-vel (fényérték) csökken a fényképezőgép szenzorára jutó fény, ezt kétféle képpen lehet kompenzálni:

• Záridő növelésével
  • Mesterséges megvilágítással (vaku)

A záridő növelésével az a gond, hogy a nagyon közeli téma miatt, a kezünk apró remegése, de még a fényképezőgép tükrének felcsapódása is a kép rázkódását eredményezi, emiatt bemozdulhat a kép (homályos lesz), tehát ebben az esetben állványt célszerű használni.

A másik lehetőség a vaku, mert annak villanó fénye kimerevíti a mozgást a képen, így elegendő ideig tarthatjuk nyitva a zárat ahhoz, hogy megfelelően kiexponáljuk a képet.

Remélem, segítettem, amennyiben tovább szeretnél mélyedni a témában, kérdezz tovább bátran!

+Quote Post
Klári mama
hozzászólás May 24 2010, 09:56 PM
Létrehozva: #9

Advanced Member

Kedves Rico!
Köszönöm a gyors és igen kimerítő válaszodat. Jó sok idődet elraboltam. Igyekszem a leírtakat hasznosítani.
Üdv: Klári mama
( úgy látom most elszúrtam valamit, mert kétszer jelent meg a válaszod, bocs de még ezt a fórumozást is gyakorolnom kell )

+Quote Post
Klári mama
hozzászólás Jun 5 2010, 11:18 PM
Létrehozva: #10

Advanced Member

Kedves Rico!
Tudsz valami egyszerű, de jó fotószerkesztő programot, ami magyar nyelvű, ingyen letölthető és nem jár le 30 nap múlva?
Én egyszer letöltöttem magyarul a Photofiltre studiót, de amikor lejárt, már csak az angol nyelvűt tudtam letölteni, mert nincs hozzá kódom ( ez is csak 30 napos ) és azt az oldalt, ahonnan lehetne kérni nem igazán értem. Már néhány dolgot meg is tudok csinálni, de szeretnék egy jó kis magyart. Ami az elvárásom, hogy az unokám képeit szép alkalmi keretekbe tudjam rakni és a rosszul sikerült, de kedves fotóimon kicsit tudjak javítani.

+Quote Post
Rico
hozzászólás Jun 8 2010, 11:23 AM
Létrehozva: #11

Member
**

IDÉZET(Klári mama @ Jun 6 2010, 12:18 AM) *
Tudsz valami egyszerű, de jó fotószerkesztő programot, ami magyar nyelvű, ingyen letölthető és nem jár le 30 nap múlva?

Kedves Klári mama!

Én a magam részéről Photoshop és Lightroom párti vagyok, abban szerkesztgetem a képeket, bár ez egy fizetős program, ebből nem tudok neked olyan verziót, ami nem jár le 30 nap múlva. Bár ebből létezik magyar verzió is.

Ha mindenképpen ingyenest szeretnél, akkor első körben a GIMP jut eszembe.
GIMP letöltése

Ha letöltötted, és elindítod a telepítőt, akkor ki tudod választani a telepítés nyelvét, van közte magyar is.
Jó néhány képszerkesztési funkciót tud, hasonló a felépítése, mint a Photoshop-nak, úgy gondolom, ez egy elég korrekt alternatívája a nyílt forrású termékek között.

Próbálgasd ki, sok sikert, a képekhez pedig szép fényeket kívánok!

Üdv,
Rico

+Quote Post
Klári mama
hozzászólás Jun 8 2010, 08:03 PM
Létrehozva: #12

Advanced Member

IDÉZET(Rico @ Jun 8 2010, 11:23 AM) *
Kedves Klári mama!

Én a magam részéről Photoshop és Lightroom párti vagyok, abban szerkesztgetem a képeket, bár ez egy fizetős program, ebből nem tudok neked olyan verziót, ami nem jár le 30 nap múlva. Bár ebből létezik magyar verzió is.

Ha mindenképpen ingyenest szeretnél, akkor első körben a GIMP jut eszembe.
GIMP letöltése

Ha letöltötted, és elindítod a telepítőt, akkor ki tudod választani a telepítés nyelvét, van közte magyar is.
Jó néhány képszerkesztési funkciót tud, hasonló a felépítése, mint a Photoshop-nak, úgy gondolom, ez egy elég korrekt alternatívája a nyílt forrású termékek között.

Próbálgasd ki, sok sikert, a képekhez pedig szép fényeket kívánok!

Üdv,
Rico

+Quote Post
Klári mama
hozzászólás Jun 8 2010, 08:09 PM
Létrehozva: #13

Advanced Member

Kedves Rico!
Ismét köszönöm a segítséget, letöltöttem, megnéztem, nekem ez egyenlőre tökéletesen megfelel.

+Quote Post
csibe
hozzászólás Jul 14 2010, 09:17 PM
Létrehozva: #14

Newbie
*

Lakóhely: Csongrád
Azonosító: 102,189

rolleyes.gif
IDÉZET(Rico @ May 20 2010, 06:20 AM) *
Kedves fórumozók!

Többen jelezték már a fotójátéknál a feltöltött képeim alatti kommentekben, hogy szívesen tanulnának tőlem.
Mivel nem vagyok végzett tanár, oktató, ezért egy "rendes" oktatást nem tudok tartani, ellenben minden általatok feltett kérdésre nagyon szívesen válaszolok itt.

Várom kérdéseiteket, ötleteiteket.

Szép fényeket!

Rico

hello
szintén sokat fotozóm,a gépem jó,de sajnos nincs hozzá egy erősebb vakum igy tudnék fotozni éjjel is,szintén jó fotózást.
üdvőzlettel
Csibe

+Quote Post
Rico
hozzászólás Jul 15 2010, 08:40 AM
Létrehozva: #15

Member
**

IDÉZET(csibe @ Jul 14 2010, 09:17 PM) *
rolleyes.gif
hello
szintén sokat fotozóm,a gépem jó,de sajnos nincs hozzá egy erősebb vakum igy tudnék fotozni éjjel is,szintén jó fotózást.
üdvőzlettel
Csibe

Kedves Csibe!

Bizonyára az az én készülékemben van a hiba, de a hozzászólásodat többször elolvasva sem vált világossá számomra, hogy mit szerettél volna kérdezni.

Éjszakai fotózáshoz elsősorban állvány, és hosszú záridő szükséges, ehhez pluszban távkioldó, nomeg statikus téma.
Mozgó dolgokhoz pedig, ha éjszakai bogarakat akarsz esetleg megfogni, valóban szükséges egy vagy kettő rendszer vaku, ezeket szépen szikronban beállítani, és lehetőleg valami softbox-szal, vagy egyéb módon diffuzálni, hogy ne vessenek túl éles árnyékot.

A vakuzás ill. a világítás egy külön témakör, még én sem vagyok benne különösebben jártas, de ha konkrét kérdés van, természetesen megpróbálok segíteni.

Szép fényeket!

Rico

+Quote Post
csibe
hozzászólás Jul 15 2010, 09:20 AM
Létrehozva: #16

Newbie
*

Lakóhely: Csongrád
Azonosító: 102,189

[quote name='Rico' date='Jul 15 2010, 09:40 AM' post='142649']
Kedves Csibe!

Bizonyára az az én készülékemben van a hiba, de a hozzászólásodat többször elolvasva sem vált világossá számomra, hogy mit szerettél volna kérdezni.

Éjszakai fotózáshoz elsősorban állvány, és hosszú záridő szükséges, ehhez pluszban távkioldó, nomeg statikus téma.
Mozgó dolgokhoz pedig, ha éjszakai bogarakat akarsz esetleg megfogni, valóban szükséges egy vagy kettő rendszer vaku, ezeket szépen szikronban beállítani, és lehetőleg valami softbox-szal, vagy egyéb módon diffuzálni, hogy ne vessenek túl éles árnyékot.

A vakuzás ill. a világítás egy külön témakör, még én sem vagyok benne különösebben jártas, de ha konkrét kérdés van, természetesen megpróbálok segíteni.

Szép fényeket!

jó nyarat,üdv
igazából semmit sem kérdeztem volna,viszont jó ez a oldal ,hisz mint kezdő fotós,el olvasok,minden hasznos információt a fotózásról.Kérem önt,hogy nézze meg a fotómat,hogy van e benne hiba,vagy más,egy képet raktam fel,de még nem érkezett jelzés,hogy fel került volna
Csibe

+Quote Post
Rico
hozzászólás Jul 16 2010, 09:58 AM
Létrehozva: #17

Member
**

IDÉZET(csibe @ Jul 15 2010, 10:20 AM) *
igazából semmit sem kérdeztem volna,viszont jó ez a oldal ,hisz mint kezdő fotós,el olvasok,minden hasznos információt a fotózásról.Kérem önt,hogy nézze meg a fotómat,hogy van e benne hiba,vagy más,egy képet raktam fel,de még nem érkezett jelzés,hogy fel került volna
Csibe

Szia Csibe felkerült a fotód, a szerelmes csigák.

Nos, kedves téma, aranyosak az éti csiguk. A képpel azonban több problémám is van, amellett, hogy legalább éles lett. A leges-legelső az az, amit úgy hívunk, hogy aranymetszés, vagy harmadolási szabály. Ha megnézed a képed, a csiguk horizontálisan pont középen vannak a képen. Ez nem szerencsés. A harmadolási szabály elvben nagyon egyszerű: gondolatban harmadokra osztod a kép területét két vízszintes és két függőleges vonallal, majd az így létrejött kilenc terület és a négy csomópont köré komponálod a képet. Az a legjobb, ha a fő témád, amit meg akarsz mutatni, valamelyik metszéspont körül helyezkedik el.

Másik, szintén komponálási hiba, hogy a csigaházat alul levágtad. sad.gif

Én megpróbáltam volna valahogy másik szögből, a csigákhoz leereszkedve, érdekesebb háttérrel (nem szép ez a betondarab) megfotózni a témát, talán egy picit tágabb rekesszel. Csigafotónál ügyelj arra, hogy mindig a szemük legyen igazán éles.

A csiguszok nem olyan villámgyors lények, van bőven idő helyezkedni körülöttük, megtalálva azt a szemszöget, ahonnan a legérdekesebbek, ahol a háttér sem zavaró.

Tessék próbálgatni még sokat, ehhez kívánok szép fényeket!

Üdv,

Rico

+Quote Post
Klári mama
hozzászólás Jul 23 2010, 12:06 AM
Létrehozva: #18

Advanced Member

Kedves Rico!
Most valóban az történik a szavazással, amit leírtál. Szerintem több jó fotót is érdemtelenül leszavazott valaki. Én már megpróbálok nem bosszankodni rajta, mert rájöttem, hogy tisztán szavazni lehetetlen és jelenleg a szavazatok száma a döntő. Ilyen alapon nem is kellene pontozni, csak vagy szavazok, vagy nem. Valamilyen csalafintaság mindig van a dologban és lesz is, amíg nem változik meg a szabályzat.
Nagyon sok szép és jó fotót látok itt. Vagytok itt többen is, akik profik a fotózásban és csak kevesek képeit láttam eddig más oldalakon ( persze lehet, hogy ez az én hibám ). Mivel én nagyon szeretem a virágokat, sokszor egy nem túl jó , de szép virágról készült kép is meg tud fogni.
Örülök, hogy írtál, köszönöm a tanácsot! Erre nem is gondoltam, de ezután ilyesmire is fogok figyelni.
A szerkesztő programon is gyakorolgatok, de még vannak hiányosságaim. A rétegek kezelésével vannak gondjaim, de majd a télen talán több időm lesz vele foglalkozni.
Üdvözlettel: Klári mama

+Quote Post
Klári mama
hozzászólás Sep 3 2010, 08:50 PM
Létrehozva: #19

Advanced Member

Kedves Rico !
Szerettem volna feltölteni egy közelebbi képet, de nem sikerült. Kíváncsi lettem volna a véleményedre.
Klári mama

+Quote Post
Rico
hozzászólás Sep 4 2010, 06:33 AM
Létrehozva: #20

Member
**

IDÉZET(Klári mama @ Sep 3 2010, 08:50 PM) *
Kedves Rico !
Szerettem volna feltölteni egy közelebbi képet, de nem sikerült. Kíváncsi lettem volna a véleményedre.
Klári mama

Kedves Klári mama!

A feltöltés technikai kérdéseiben nem tudok segíteni, ugyanis nem én üzemeltetem az oldalt.
Abban az esetben tudok véleményt formálni egy fotóról, ha látom azt.
Próbálj meg érdeklődni PYT-nél, hogy mi az oka a feltöltés sikertelenségének.

Üdv,
Rico

+Quote Post
Reklám
hozzászólás
Létrehozva: #

Google Ads

Quote Post

5 Oldal V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 felhasználó olvassa jelenleg ezt a témát (1 vendég és 0 anonim felhasználó)
0 felhasználó:

Szöveges verzió | SEO by MinervaSEO © Icelabz.net A pontos idő: 25th May 2012 - 12:39 AM

Kertészeti cikkek

Virág, zöldség-gyümölcs, kertészeti kellékek

Természetfotók

Kertészeti fórum