No SSO cookie

H

K

Sze

Cs

P

Szo

V

 
 
 
 
 
 
30
31
 
 
 
 
 
SZAVAZÁS

Melyik a kedvenc tavaszi virágod?

Növények teleltetése: amarillisz és leander

Utolsó változtatás: 2012-10-09 | Első közzététel: 2010-12-21
(4/ 1)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Növények teleltetése: amarillisz és leander
Az amarillisz hagymagumóit az őszi ültetés előtt pihentetni kell. Amikor az ültetésre kerül a sor, meg kell tisztítani az elsárgult, elszáradt levelektől. A leanderbokrok a fagyok beálltáig kint maradhatnak.

Hogyan teleltessük az amarilliszt és a leandert?

 

Az amarillisz hagymagumóit az őszi ültetés előtt pihentetni kell. Amikor az ültetésre kerül a sor, meg kell tisztítani az elsárgult, elszáradt levelektől, a túlságosan hosszúra nőtt gyökereit meg kell kurtítani, és úgy kell elhelyezni a földben, hogy a hagymának csak a fele legyen a talaj alatt. A földet ültetés után alaposan meg kell öntözni, de csak egyszer, majd a cserepet meleg, sötét helyre kell tenni, ahol a hagyma élettevékenysége megindulhat.

 

Teleltetés: amarillisz és leander
Teleltetés: amarillisz és leander

 

A biombóképződéshez sötét, 10-12 °C és kb. 2-3 hónap szükséges. Ha a virágszár megjelent és 15-20 centiméterre megnyúlt, következhet az intenzív öntözés, hetenként egyszer műtrágyaoldattal is. Az is lényeges, hogy ebben az időben már a világos, de nem túl meleg helyet igényli a növény.

 

A leander kellemesen pihen a pincében


Teleltetés: amarillisz és leander

 


A leander teleltetése kertes házban legtöbbször nem okoz problémát. A leander fácskák és -bokrok a fagyok beálltáig maradhatnak a szabadban.

A téli hónapok idején elég egy megfelelően hűvös, de fagymentes és világos helyet találni számukra. Mivel a leander leveleit a tél folyamán sem hullajtja le, ezért fontos, hogy a teleltetőhely világos legyen. Bár a nyári hónapokban vízigényes, a téli időszakban csak kevés vizet igényel. Semmiképp se öntözzük túl!

Túlságosan sötétben és zárt, levegőtlen helyen a leveleket sűrűn ellepik a nedvszívó pajzstetvek, amelyek ellen idejében és hatékonyan kell védekezni.


Szólj Te is hozzá!