No SSO cookie

H

K

Sze

Cs

P

Szo

V

 
23
24
28
29
30
 
 
 
 
SZAVAZÁS

Miből áll kerted legnagyobb része?

Az éti csiga áprilistól gyűjthető - gusztus és engedély kell hozzá

Utolsó változtatás: 2010-08-27 | Első közzététel: 2005-06-03
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Az éti csiga áprilistól gyűjthető - gusztus és engedély kell hozzá
Az éticsigát a szegény ember szedi a gazdag embernek, az állatvédő átlagember pedig mindezt csendben rosszalja. Hogyan van mindez a gyakorlatban?

Az éticsigát a szegény ember szedi a gazdag embernek, az állatvédő átlagember pedig mindezt csendben rosszalja. Hogyan van mindez a gyakorlatban?

Az éti csiga áprilistól gyűjthető - gusztus és engedély kell hozzá

Az éticsigának nincs szerencséje. Húsa ínyencségnek számít, ráadásul egészséges is. Könnyen emészthető, jól fűszerezhető, s ennek megfelelően jól értékesíthető. Hiába védett, mégis érte mennek, összefogdossák, elszállítják, megfőzik és elfogyasztják. Így jár.

Csigavacsora, Franciaország

Az éti csiga áprilistól gyűjthető - gusztus és engedély kell hozzá
A csigahúst fehér borba áztatják, hogy a csiga zöldfűízét elvegyék. A csiga testének maradványát petrezselymes, borsos, fokhagymás ízesítésű fűszervajas körítéssel töltik vissza a csigaházba.

Ha szupermarketbe kerül, akkor a tojástartóhoz hasonló "csigahelyes" tálcákra rakják, hatos vagy tizenkettes kiszerelésben.

Ha vendéglőbe kerül, leveles tésztába göngyölik, levest főznek belőle, vagy egyszerűen díszítésre használják.

Csigafeldolgozó, Törökország

Itt dolgozzák fel, mert itt olcsó. Befut a magyar teherautó, lerakják róla a ládákba csomagolt élő csigaszállítmányt. Először egy pár napig a ládákban éheztetik a csigát, hogy a bélcsatornáját kiürítsék. Ezután a feldolgozóüzemben felgőzölik, majd kézzel kihúzzák a házából az akkorra már megfonnyadt csigatestet. Szorgos kezek levágják a csigatestről a zsigeri részt. A megürült csigaházat félre teszik. A csigatestet kétórás fűszeres főzéssel ízesítik.

Itt gyűjtik, mert itt olcsó. 60 éticsigából jön össze egy kg. A felvásárlási ára 100 Ft körül van kilónként. Mázli esetén 5 kiló is összejöhet egy óra alatt. Április közepétől június közepéig csigaszezon van. Ilyenkor a gyűjtők mindent tűvé tesznek a csíkos házú, fehér húsú, korántsem ijedős éticsigáért.

 Franciaország, Törökország, Magyarország: úgy tűnik, megint rossz társaságba kerültünk.

Hazánkban persze igen jól érzi magát az éti csiga (Helix pomatia), különösen a Dunántúl és Észak-Magyarország otthonos számára. Nyirkos helyeken, ártereken és sűrű erdős részeken számíthatunk tömeges előfordulásra, különösen esőzések után. Ezt minden csigagyűjtő kívülről fújja.

Az éti csiga áprilistól gyűjthető - gusztus és engedély kell hozzá

Éticsiga Terméktanács

Exportálni, illetve feldolgozásra átadni az Éticsiga Terméktanács által 2005. évre kibocsátott, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által jóváhagyott és a területileg illetékes természetvédelmi hatóságok (környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek) által ellenjegyzett ÉTI CSIGA FELVÁSÁRLÓ TELEPHELY IGAZOLÁS-ban előírtaknak megfelelő élő éticsigát (Helix pomatia) lehet.

Csigagyűjtés, Gödi láprét

A csiga nem veszélyes és nem is fürge állat, mégsem könnyű a gyűjtése. Csigavadászattal főképp a cigány lakosság foglalkozik, de szedi mindenki, aki áprilistól június közepéig ráér napközben. A csiga áprilisban bújik elő: ekkor könnyű megtalálni, viszont ilyenkor még kicsi. Ha nincs 3 cm, akkor nem veszik át. Június közepén kezd szaporodni, tojásrakással, s ekkor már törvény védi a csiga életét.

 

A gyűjtés annyiban hasonlít a gombaszedéshez , hogy bizonyos helyeken azonos időpontban, több hullámban jelennek meg az áldozatok, így a helyi vadászoknak értékes tapasztalatuk halmozódhat fel az évek során. az éticsiga gyűjtését 1993-óta egy törvény szabályozza. Védett állatfaj, de mégis gyűjthető április 1-től június hónap 15-éig. 30 milliméter alatti csigát nem lehet Magyarországon gyűjteni, és kereskedelmi fogalomba hozni, ezenkívül a mennyiség is korlátozott: csak 2 ezer tonna csiga gyűjthető össze.

A csiga egyébként korhadékot fogyaszt, zöld növényi részekkel fűszerezve. Három év alatt éri el teljes méretét. Tenyésztésével már próbálkoznak, kevés sikerrel. Viszont a mediterrán csiga (Helix aspersa) tenyészthető, ráadásul már egyéves korára felnő, áruképes. De amíg a franciák eszik, addig a szegény országok gyűjteni fogják a közönséges éticsigát. Mert itt olcsó.


Szólj Te is hozzá!