Allergiát okozhat a hamisciprus?
A hibridciprusok (Leyland-ciprusok) az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségre tettek szert. 1998-ban és 2000-ben több éves honosító munka eredményeként 9 fajtájuk állami elismerésben részesült.

A hibridciprusok (Leyland-ciprusok) az utóbbi években egyre népszerűbbek a kertekben.

Allergiát okozhat a hamisciprus?

1. Fotó: 1988 őszén telepített petőházi benzinkút szélfogó sávja. Balról "Leighton Green", jobbról "Haggerston Grey"

1998-ban és 2000-ben több éves honosító munka eredményeként 9 fajtájuk állami elismerésben részesült. Ezen fajták képesek a felhasználók sokféle igényét kielégíteni. Az országba először a "70-es években került be növény és két fajtája terjedt el leginkább. Fiatal korban ezeket nehéz megkülönböztetni egymástól. Ez elsősorban azért jelent gondot, mivel egyik fajtájáról, a

"Leighton Green"-ről (állami elismerésben nem részesült fajta) Nyugat-Európában már bebizonyosodott, hogy közegészségügyi szempontból veszélyes, mivel túlnyomóan hímivarú, és idősebb korában tömeges virágzásával pollenje súlyos allergiás tüneteket válthat ki.

Ezért ezt a fajtát szaporításra és felhasználásra nem javasoljuk. Külföldről - elsősorban Olaszországból és Franciaországból - történő behozatalát is kerüljük.

A hazánkban engedélyezett forgalmazású és szaporítású fajták (X Cupressocyparis leylandii"Haggerston Grey", "Green Spire", "Naylor"s Blue", "Gold Rider", "Stapehill", "Silver Dust", "Robinson"s Gold", X C. ovensii "Típus", X C. notabilis "Typ") általában keveset virágoznak vagy túlnyomóan nőivarúak, ezért ezek esetében az allergiás probléma nem áll fenn. A Nemzeti Hibridciprus-gyűjtemény megtekinthető az ELTE Botanikus Kertben.

Allergiát okozhat a hamisciprus?

2. Fotó: Nemzeti Hibridciprus-gyűjtemény

A 3. Európai Aerobiológiai Szimpózium allergológusai és palinológusai állásfoglalása, hogy az erős allergiás hatást kiváltó, bőséges pollentermelésű Cupressaceae fajok telepítését mellőzzük.

Mivel kultúrnövényről van szó, mely természetes körülmények között nem terjed, ezért és az előbbi tények alapján is az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata javasolja az OMMI Dísznövény osztályának, hogy a X Cupressocyparis leylandii "Leighton Green" fajta szaporítását, forgalmazását és importját a fajtahasználati rendeletnek megfelelően is korlátozza.

Az OMMI ezen allergén fajta szaporítását és importját nem engedélyezi.

Allergiát okozhat a hamisciprus?

3. Fotó: A "Leigton Green" porzós tobozokkal sűrűn berakódott hajtásai

A fajta meghatározása - főleg fiatal korban - nehéz, ezért vitatott esetekben feltétlenül szaktanácsot kell kérni.

értékelés