A kamélia iszonyatosan kényes: mire kell figyelni, hogy meseszép legyen?

5

A kamélia (Camellia japonica ) az egyik legnépszerűbb tél végén, kora tavasszal virágzó növény. Dézsában is tarthatjuk.

A kamélia (Camellia japonica) rendkívül jó hidegtűrő szobanövényünk, igazi télikerti növény, de nevelhetjük átriumban, nappaliban vagy akár kertben, de mindenképp védett helyre ültetve.

Haragoszöld, fényes, viaszos levelű, szép formájú bokra már önmagában is felhívja magára a nézelődő figyelmét, nem beszélve virágos állapotáról.

kamelia1

 

Kamélia (Camellia japonica) virág gondozása

Tömött rózsaszerű virágait novembertől márciusig hozza. Ha szobanövényként vagy dézsás növényként nevelik, a virágzási időszaka januárra vagy februárra esik, kerti növényként pedig márciusban-áprilisban virágzik. Egyedül a talajra kényes, szigorúan savanyú talajba kell ültetni, félárnyékba.

A csapvíz, különösen olyan helyeken, ahol kemény a víz, gyakran túl sok kalciumot tartalmaz, ez pedig hosszú távon csökkenti a gyökerek körüli savasságot. Az esővíz a legalkalmasabb a kamélia öntözésére. Ha esővíz nélkül maradsz, csapvizet is használhatsz egy vagy két hónapig, nyáron.

15896096334_7a762d6b63_z

Kamélia metszése

Más korán virágzó cserjéhez hasonlóan a kamélia is késő nyáron és ősszel rügyezik. A kamélia metszése ebben az időszakban akadályozhatja a cserje növekedését. Épp ezért, tavasszal ajánlott a metszés, rögtön virágzás után és ugyanúgy kell eljárni, mint a többi évelő cserje esetében.

Ha egy túl nagyra nőtt kaméliát kell formázni és kisebbíteni, a komoly metszés általában nem okoz kárt és hatásos.

 

Kamélia kiállítás nyílik a bécsi pálmaházban

Kamélia fajták

Hazai forgalomban többek között az alábbi fajták találhatók:

"Bella romana" - teltvirágú, fehér, piros csíkokkal
"Debutane" - telt, fényes rózsaszín
"Rosa" - telt, világos rózsaszín
"Rosso" - telt, vörös
"Kramer supreme" - sötét rubinvörös, bazsarózsaformájú
"Lavima maggi" - telt, világos rózsaszín, élénk rózsaformájú

 

Legszebb kamélia fajták videón:

Érdekesség:

A torinói téli olimpia és az azt követő paralimpia virága volt a Maggiore tavi kamélia, a Camelia del Lago Maggiore. A legendás szépségű virág többféle változatával köszöntötték az érmet szerzett sportolókat és díszítették a versenyek színhelyét, illetve az olimpiai falut.

A termesztők a virág egy különleges fajtáját, a "Camelia Ice-lake"-nek nevezett fehér színű, összetett szirmú különlegességét ajánlottak a torinói olimpiának. A nagy igényre való tekintettek a cserjét a tó körül fekvő mindegy 70 kertészetben termesztették.

értékelés