Murvafürt (Bougainvillea): így készítsd fel a szezonra

A bougainvillea vagy más néven murvafürt egy gyors növekedésű trópusi kúszónövény. Látványos, élénk bíborvörös, piros, sárga és fehér színű virágai két hét alatt kialakulhatnak és sokáig a növényen díszlenek. Nem igényel sok törődést, de figyeljünk oda a teleltetésére és a tavasszal néhány apróságra.

Murvafürt, a teraszok színpompás dísze

A bougainvillea (murvafürt) gyors növekedésű, trópusi kúszónövény. Látványos, élénk bíborvörös, piros, sárga és fehér színű virágai két hét alatt kialakulhatnak és sokáig a növényen díszlenek. Világos, meleg napos helyet kíván. A nyári hosszúnappalos időszakban érzi igazán jól magát.

A murvafürt gondozása

Télen a legjobb számára a melegház, télikert, de biztosan áttelel, akár egy majdnem sötét garázsban is. Vigyázzunk arra, hogy +6 - +7 °C-nál alacsonyabb hőmérséklet ne érje a növényeket és a hőmérséklet viszonylag állandó legyen. Teleltetés közben, ha a hőmérséklet az említett +7°C - körüli, akkor a levelei is túlélik a téli időszakot, a növényen maradnak.

 

A murvafürt öntözése, tápoldatozása tavasszal

A murvafürt földjét csak igen óvatosan kell öntözni. Szinte félszáraz, - alig nedves állapot a legmegfelelőbb. Tavasszal, fokozatosan növelhetjük a fényt, egy mérettel nagyobb edénybe ültetjük a növényt és 15:5:10 NPK arányú tápoldattal elkezdhetjük öntözni. Fokozatos átmenet után a végleges helyére tehetjük.Gondoskodásunk viszonzásaként még nagyobb és több virággal ajándékoz meg bennünket.

murvafürt a kertben

Ilyen csodás a murvafürt, ahol otthon érzi magát - még több fotó

A bougainvillea metszése

Tavasszal metszeni sem árt a bugit, mutatjuk hogyan.

A murvafürt vízigénye

A bougainvillea földje legyen vízáteresztő, laza szerkezetű, locsolni csak mértékkel kell még nyáron is. Tápoldatozni kéthetente ajánlatos. A hosszú hajtások végeit le kell csípni, ezzel is serkentjük a növényt a besűrűsödésre, illetve a bővebb virágzásra.

értékelés