Mikor jobb metszeni a levendulát ősszel vagy tavasszal?

Kedvenc levendulánk metszésekor vegyük figyelembe, hogy növényünk egy mediterrán vidékről származó, fásodó szárú félcserje.

Miért fontos a származás?

A mediterrán térségben ugyan előfordulnak fagyos téli időszakok, de a hőmérő higanyszála nem megy extrém módon 0°C fok alá, míg hazánkban nem ritkák az 1-2 hétig tartó kemény fagyos időszakok, amikor akár a minusz 20°C is előfordul. A növények szempontjából ez óriási különbség, amit minekünk szem előtt kell tartanunk pl. ültetéskor, metszéskor.

A mediterrán származású növényeket (rozmaring, füge, gránátalma, kivi), széltől, fagyzugoktól védett, napos helyre ültessük és figyeljünk a megfelelő csapadék elvezetésére. Legkésőbb kora ősszel ültessük el őket, hogy legyen idejük alaposan begyökeresedni, de esetünkben inkább a tavaszi ültetés és metszés ajánlott.

Levendula metszése ősszel

Ősszel ne tervezzünk nagy alakító metszést a levendulán. Ha nyáron időben lecsíptük a virágokat, és megajándékozott minket a bokor egy másodvirágzással, természetesen azokat a virágszárakat ismét visszavághatjuk, de figyeljünk arra, hogy ősszel a fás részbe már ne vágjunk. (Metszéssel friss hajtások fejlesztésére ösztönözzük a növényt, a késő ősszel fejlődő hajtások viszont nem tudnak kellően beérni, fagyérzékenyebbek lesznek.)

levendula_metszese_osszel_nyaron_tavasszal

Levendula metszése tavasszal

Ha idősebb levendula bokrunk elvesztette szép formáját, esetleg alulról felkopaszodott, akkor tavasszal jön el a megfelelő idő az alakító metszésre. A tavaszi fagyok elmúltával bátran metszük vissza levendulabokrunkat az alábbi módon.

levendula_metszese_tavasszal

Levendula metszése nyáron

A gondosan ápolt levendula nyár elején gazdag virágzással köszönti gazdáit, amit érdemes legkésőbb a teljes virágzás után visszavágnunk. Ezzel másodvirágzásra is késztethetjük jól táplált növényünket amelynek ismételt visszavágásával megakadályozzunk annak előregedését, felkopaszodását.

A virágokat számos módon felhasználhatjuk a konyhában, illatosítóként, gyógynövényként magunk kényeztetésére.

értékelés