-
fogászati szakasszisztens
-
Nemzetközi gépjárműezető állás
-
Takarító
-
Nemzetközi kamionsofőr
-
sofőr
-
Elektronikai műszerzés
-
Kertigép Értékesítő
-
Porfestő
2024. 04. 22
-
Project Procurement Manager for Controls & Digitalization
2024. 04. 23
-
Alkalmi Munkavállalót Keresünk Hétvégére És Ünnepnapokra Eladói Munkakörbe Kenyérlángosozó Büfénkebe.
2024. 04. 23
-
Procurement Specialist
2024. 04. 23
-
Műszaki üzemeltetési koordinátor
2024. 04. 23
-
Mechanikai műszerész
2024. 04. 23
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Kedvenc levendulánk metszésekor vegyük figyelembe, hogy növényünk egy mediterrán vidékről származó, fásodó szárú félcserje.
Miért fontos a származás?
A mediterrán térségben ugyan előfordulnak fagyos téli időszakok, de a hőmérő higanyszála nem megy extrém módon 0°C fok alá, míg hazánkban nem ritkák az 1-2 hétig tartó kemény fagyos időszakok, amikor akár a minusz 20°C is előfordul. A növények szempontjából ez óriási különbség, amit minekünk szem előtt kell tartanunk pl. ültetéskor, metszéskor.
A mediterrán származású növényeket (rozmaring, füge, gránátalma, kivi), széltől, fagyzugoktól védett, napos helyre ültessük és figyeljünk a megfelelő csapadék elvezetésére. Legkésőbb kora ősszel ültessük el őket, hogy legyen idejük alaposan begyökeresedni, de esetünkben inkább a tavaszi ültetés és metszés ajánlott.
Levendula metszése ősszel
Ősszel érdemes kialakítani a levendula gömb formáját. Ha nyáron időben lecsíptük a virágokat, és megajándékozott minket a bokor egy másodvirágzással, természetesen azokat a virágszárakat ismét visszavághatjuk, de figyeljünk arra, hogy ősszel a fás részbe már ne vágjunk.
Levendula metszése tavasszal - erre kell figyelni
Ha idősebb levendula bokrunk elvesztette szép formáját, esetleg alulról felkopaszodott, akkor tavasszal jön el a megfelelő idő az alakító metszésre. A tavaszi fagyok elmúltával bátran metszük vissza levendulabokrunkat az alábbi módon.
Levendula metszése nyáron
A gondosan ápolt levendula nyár elején gazdag virágzással köszönti gazdáit, amit érdemes legkésőbb a teljes virágzás után visszavágnunk. Ezzel másodvirágzásra is késztethetjük jól táplált növényünket amelynek ismételt visszavágásával megakadályozzunk annak előregedését, felkopaszodását.
A virágokat számos módon felhasználhatjuk a konyhában, illatosítóként, gyógynövényként magunk kényeztetésére.