Miért kékül a hortenzia?
A Hortenzia latin eredetű név és a Hortensius római nemzetségnévből származik. Jelentése: "kerti virág". Ma már kék színben is pompázik. Ahogyan a kék rózsa, fekete tulipán vagy a lila szegfű... A kertészek egy kis trükkel képesek a virágok színét is megváltoztatni! De hogyan?

Egy kis érdekesség a hortenziáról...

 

A természetben sok szép kékvirágú növény fordul elő, pl. a pusztai meténg (Vinca herbacea), a terjőke kígyószisz (Echium vulgare), a tárnics (Gentiana cruciata), a kék nőszirom (Iris germanica), májvirág (Hepatica nobilis), búzavirág (Centaurea cyanus) stb.

Ezek a növények a bennük található színanyagoknak (antociánoknak) köszönhetik kék színüket.

A furfangos kertészekben felmerült, hogy ha divatos a kék virágszín, miért ne változtatnák meg az eredetileg más színű növények virágát is ilyenre. Egy kis trükkel képesek lehetünk manipulálni a virágok színét!

 

kék horteniza
Kék horteniza

 

Hogyan lehet egy virág kék?

 

Sok termesztő, nemesítő foglalkozik azzal, hogyan lehetne kék virágú növényeket - például rózsát - nemesítéssel "előállítani".

Egyelőre a megfestés hatékonyabb és egyszerűbb eszköznek bizonyul, bár a japánoknak már sikerült génmanipulációval kék rózsát létrehozniuk (árvácska delphinidin nevű színanyagának génjét beültették a rózsába). Ezt az állapotot azonban nem könnyű hosszú ideig fenntartani, mert a környezet (például a talaj kémhatása) is befolyásolja a virágok színét.

S hogy végre választ adjunk a címben feltett kérdésre, a hortenzia (Hydrangea macrophylla, H. hortensis) fajtól és talajtól (pH=4) függően lehet kék színű. Ha alumínium-szulfáttal öntözzük a növényt, akkor a virágok azúrkék színűek lesznek. Ha timsóoldatot teszünk az öntözővízbe, akkor pedig még élénkebb kék virágaink nyílnak majd. Mindkét adalékanyag beszerezhető a gazdaboltokban.

Készíts hortenzia koszorút a virágból>>

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Törpedáliát tennék az irodám ablakába, ami nyugati fekvésű, napi 2-3 óra szűrt napfénnyel. Jó hely ezeknek a virágoknak?

A törpe dália napfénykedvelő, jobban érezné magát teljes napsütésben.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Nem harapok!

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.