Miért kékül a hortenzia?
A Hortenzia latin eredetű név és a Hortensius római nemzetségnévből származik. Jelentése: "kerti virág". Ma már kék színben is pompázik. Ahogyan a kék rózsa, fekete tulipán vagy a lila szegfű... A kertészek egy kis trükkel képesek a virágok színét is megváltoztatni! De hogyan?

Egy kis érdekesség a hortenziáról...

 

A természetben sok szép kékvirágú növény fordul elő, pl. a pusztai meténg (Vinca herbacea), a terjőke kígyószisz (Echium vulgare), a tárnics (Gentiana cruciata), a kék nőszirom (Iris germanica), májvirág (Hepatica nobilis), búzavirág (Centaurea cyanus) stb.

Ezek a növények a bennük található színanyagoknak (antociánoknak) köszönhetik kék színüket.

A furfangos kertészekben felmerült, hogy ha divatos a kék virágszín, miért ne változtatnák meg az eredetileg más színű növények virágát is ilyenre. Egy kis trükkel képesek lehetünk manipulálni a virágok színét!

 

kék horteniza
Kék horteniza

 

Hogyan lehet egy virág kék?

 

Sok termesztő, nemesítő foglalkozik azzal, hogyan lehetne kék virágú növényeket - például rózsát - nemesítéssel "előállítani".

Egyelőre a megfestés hatékonyabb és egyszerűbb eszköznek bizonyul, bár a japánoknak már sikerült génmanipulációval kék rózsát létrehozniuk (árvácska delphinidin nevű színanyagának génjét beültették a rózsába). Ezt az állapotot azonban nem könnyű hosszú ideig fenntartani, mert a környezet (például a talaj kémhatása) is befolyásolja a virágok színét.

S hogy végre választ adjunk a címben feltett kérdésre, a hortenzia (Hydrangea macrophylla, H. hortensis) fajtól és talajtól (pH=4) függően lehet kék színű. Ha alumínium-szulfáttal öntözzük a növényt, akkor a virágok azúrkék színűek lesznek. Ha timsóoldatot teszünk az öntözővízbe, akkor pedig még élénkebb kék virágaink nyílnak majd. Mindkét adalékanyag beszerezhető a gazdaboltokban.

Készíts hortenzia koszorút a virágból>>

Megosztás

Édenkertész válaszol

Plumériámat cserépben kint tartjuk a fedetlen teraszon, levelein sötétbarna pöttyök jelentek meg. . .

A hideg párás, ködös idő miatt valamilyen gomba jelent meg a leveleken. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Érik a Lime

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.