-
recepciós asszisztens magán egészségügyi intézményben
-
Hideghívó
-
Kereskedelmi vezető, félpótkocsi értékesítő
-
gipszkartonozás, szárazépítés
-
Állásajánlat, gépkezelő
-
Masszőr Hölgy kolléganőt keresek Hévízi munkahelyre.
-
közjegyzőhelyettes
-
Targonca kezelő bizonyítvánnyal
2024. 07. 23
-
Értékesítő - Megemelt bérrel (Mezőtúr )
2024. 07. 27
-
Csoportvezető | Győr
2024. 07. 25
-
Első eladó
2024. 07. 27
-
Sportpálya-karbantartó
2024. 07. 27
-
Ingatlanfejlesztési menedzser
2024. 07. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
![A hagyma története és gyógyhatásai 2. rész](https://www.edenkert.hu/pazsit-es-soveny/3113/kiskep/hagyma-tortenete-gyogyhatasai-2.jpg)
Lássuk, melyek a hagyma legfontosabb felhasználási területei?
A hagyma felhasználása a gyógyászatban:
Kitűnő vizelethajtó, fertőtlenítő és tisztítja a légutakat. A vöröshagyma ajánlott szív- és érrendszeri megbetegedések esetében, rák megelőző és gyulladásgátló hatása közismert.
Csökkenti a vér koleszterin szintjét. Hatásos még megfázások, szívbetegségek és cukorbaj esetében is.
A vöröshagyma aktív vegyületei gátolják a rákos sejtek növekedését, segítenek a szívbetegségek gyógyításában, megakadályozzák az agyvérzés kialakulását, csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, serkentik az immunrendszert.
Antibakteriális és gombaellenes hatása miatt enyhíti a gyomorbántalmakat, hasznos a gyomor- és bélrendszeri betegségek kezelésében is. Akárcsak a fokhagyma segít megelőzni a trombózis kialakulását és csökkenti a magas vérnyomást.
A sárga- vagy a fehér hagyma összetevői egy idő után emelik a HDL-koleszterinszintjét a szervezetben.
![]() |
A hagyma felhasználása a gasztronómiában:
Édességek és desszertek kivételével szinte minden étel kitűnő ízesítője, a hagyma. Használható vágott, reszelt vagy akár darált formában is. Reszelve, remek fűszere a krémes állagú ételeknek. Mivel nyers formában hamar kesernyés íze lehet, ezért tartósíthatjuk kevés ecet vagy citromlé hozzáadásával. Melegítéssel, főzéssel változik az íze, édesebb, aromásabb lesz.
Közép-Európában sült hagymakarikákkal díszitik az ételeket. Indiában a hagyma a mártások és szaftok alapanyaga. Az Egyesült-Államok déli részén és Mexikóban kedvelik a szárított változatot, melyet fűszerként hagymapor formában használnak. A hagymapor íze különbözik valamelyest a friss hagymáétól. A szárított hagyma folyadéktartalma kivonódik a szárítás során, ezért nem ajánlott száraz ételek ízesítésére.
A hagyma remek fűszere a húsféléknek, leveseknek, salátáknak és pörkölteknek.
A gyöngyhagyma (Allium Ascalonicum) rokonságban áll a vöröshagmával, de kisebb, íze rafináltabb és kevésbé csípős.
A mogyoróhagyma Franciaország északi részén elterjedt, leginkább sütve fogyasztják.
![]() |