-
Fűszer csomagolói állás teljes, rész munkaidőben
-
Fogászati asszisztens
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Lovász állás
-
Személy- és vagyonőr
-
Camponába női eladót keresünk
-
ÁLTALÁNOS ASSZISZTENSI pozíció
-
CNC esztergályos
2023. 09. 28
-
Recepciós, Irodai Asszisztens | Budaörs
2023. 09. 28
-
Projektmérnök (Tata régió)
2023. 09. 28
-
3D Nyomtató Specialista / Szerviztechnikus
2023. 09. 28
-
Team Lead SAP Technical Services (STS)
2023. 09. 28
-
Data Scientist
2023. 09. 28
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Az alábbiakban bemutatjuk a hagyma kultúrtörténetét és azt, hogy milyen módon használták fel történelmünk folyamán.
Lássuk, melyek a hagyma legfontosabb felhasználási területei?
A hagyma felhasználása a gyógyászatban:
Kitűnő vizelethajtó, fertőtlenítő és tisztítja a légutakat. A vöröshagyma ajánlott szív- és érrendszeri megbetegedések esetében, rák megelőző és gyulladásgátló hatása közismert.
Csökkenti a vér koleszterin szintjét. Hatásos még megfázások, szívbetegségek és cukorbaj esetében is.
A vöröshagyma aktív vegyületei gátolják a rákos sejtek növekedését, segítenek a szívbetegségek gyógyításában, megakadályozzák az agyvérzés kialakulását, csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, serkentik az immunrendszert.
Antibakteriális és gombaellenes hatása miatt enyhíti a gyomorbántalmakat, hasznos a gyomor- és bélrendszeri betegségek kezelésében is. Akárcsak a fokhagyma segít megelőzni a trombózis kialakulását és csökkenti a magas vérnyomást.
A sárga- vagy a fehér hagyma összetevői egy idő után emelik a HDL-koleszterinszintjét a szervezetben.
![]() |
A hagyma felhasználása a gasztronómiában:
Édességek és desszertek kivételével szinte minden étel kitűnő ízesítője, a hagyma. Használható vágott, reszelt vagy akár darált formában is. Reszelve, remek fűszere a krémes állagú ételeknek. Mivel nyers formában hamar kesernyés íze lehet, ezért tartósíthatjuk kevés ecet vagy citromlé hozzáadásával. Melegítéssel, főzéssel változik az íze, édesebb, aromásabb lesz.
Közép-Európában sült hagymakarikákkal díszitik az ételeket. Indiában a hagyma a mártások és szaftok alapanyaga. Az Egyesült-Államok déli részén és Mexikóban kedvelik a szárított változatot, melyet fűszerként hagymapor formában használnak. A hagymapor íze különbözik valamelyest a friss hagymáétól. A szárított hagyma folyadéktartalma kivonódik a szárítás során, ezért nem ajánlott száraz ételek ízesítésére.
A hagyma remek fűszere a húsféléknek, leveseknek, salátáknak és pörkölteknek.
A gyöngyhagyma (Allium Ascalonicum) rokonságban áll a vöröshagmával, de kisebb, íze rafináltabb és kevésbé csípős.
A mogyoróhagyma Franciaország északi részén elterjedt, leginkább sütve fogyasztják.
![]() |