A hagyma története és gyógyhatásai 2. rész
Az alábbiakban bemutatjuk a hagyma kultúrtörténetét és azt, hogy milyen módon használták fel történelmünk folyamán.

Lássuk, melyek a hagyma legfontosabb felhasználási területei?

 

A hagyma felhasználása  a gyógyászatban:

Kitűnő vizelethajtó, fertőtlenítő és tisztítja a légutakat. A vöröshagyma ajánlott szív- és érrendszeri megbetegedések esetében, rák megelőző és gyulladásgátló hatása közismert.

Csökkenti a vér koleszterin szintjét. Hatásos még megfázások, szívbetegségek és cukorbaj esetében is.

A vöröshagyma aktív vegyületei gátolják a rákos sejtek növekedését, segítenek a szívbetegségek gyógyításában, megakadályozzák az agyvérzés kialakulását, csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, serkentik az immunrendszert.

Antibakteriális és gombaellenes hatása miatt enyhíti a gyomorbántalmakat, hasznos a gyomor- és bélrendszeri betegségek kezelésében is. Akárcsak a fokhagyma segít megelőzni a trombózis kialakulását és csökkenti a magas vérnyomást.

A sárga- vagy a fehér hagyma összetevői egy idő után emelik a HDL-koleszterinszintjét a szervezetben.

 

 

A hagyma felhasználása a gasztronómiában:

Édességek és desszertek kivételével szinte minden étel kitűnő ízesítője, a hagyma. Használható vágott, reszelt vagy akár darált formában is. Reszelve, remek fűszere a krémes állagú ételeknek. Mivel nyers formában hamar kesernyés íze lehet, ezért tartósíthatjuk kevés ecet vagy citromlé hozzáadásával. Melegítéssel, főzéssel változik az íze, édesebb, aromásabb lesz.

Közép-Európában sült hagymakarikákkal díszitik az ételeket. Indiában a hagyma a mártások és szaftok alapanyaga. Az Egyesült-Államok déli részén és Mexikóban kedvelik a szárított változatot, melyet fűszerként hagymapor formában használnak. A hagymapor íze különbözik valamelyest a friss hagymáétól. A szárított hagyma folyadéktartalma kivonódik a szárítás során, ezért nem ajánlott száraz ételek ízesítésére.

A hagyma remek fűszere a húsféléknek, leveseknek, salátáknak és pörkölteknek.

A gyöngyhagyma (Allium Ascalonicum) rokonságban áll a vöröshagmával, de kisebb, íze rafináltabb és kevésbé csípős.

A mogyoróhagyma Franciaország északi részén elterjedt, leginkább sütve fogyasztják.

 

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Van egy ezüstös pampafű a kertemben, múlt évben ültettem. Most viszont azt látom, hogy olyan mintha teljesen elpusztult volna a téli időszakban. . .

Ezeket a növényeket alaposan meg kell metszeni, vagyis a talaj felett levő rész nagy részét bizony el kell távolítani. . .

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Herbáció ajándékcsomagot nyerhet!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.