Gyakoroljuk a tőosztást a kövirózsán!
A kövirózsa sekélyen gyökerezik, ezért alkalmas arra, hogy sziklakertbe vagy edényekbe ültessük, de még a falakon is megél. Az évelők szaporítása előtt próbáljuk ki a kövirózsa tőosztását! Egyszerű és biztos siker, kezdőknek különösen ajánlott.

A kövirózsa egész évben szaporítható

 

A kövirózsa angol neve nagyon találó: "tyúkanyó és csibéje", ami a növény terjedésére utal. Az anyanövények ugyanis indákat fejlesztenek, amiken a sarjkezdemények, mint kiscsibék anyjuk körül, úgy gyülekeznek.

A kövirózsa tőosztásával gyakorolhatjuk az évelők szaporítását

A kövirózsa sekélyen gyökerezik, ezért alkalmas arra, hogy sziklakertbe vagy edényekbe ültessük, de még a falakon is megél. A szaporodása is mutatja, hogy a kövirózsa igazán úgy szép, ha több növény egymás mellett marad, de szét is lehet bontani a töveket. A tőosztás a növekedési perióduson belül bármikor elvégezhető, sőt lakásban tartva egész évben szaporítható.

A kövirózsa szaporítása

Óvatosan csúsztassunk egy ültető kanalat a kövirózsa egyik sarja alá, a talajba. Nem kell túlságosan mélyre ásnunk, mert olyan sekélyen gyökerezik, hogy gyakorlatilag kézzel ki lehet húzni a talajból. De ne próbáljuk így kivenni a növényt, mert károsíthatjuk a gyökereket. Ha kinn van a talajból, egy jó éles késsel vágjuk el az indát, hogy elválasszuk a sarjnövényt. A sarjakat egy-két napig tartsuk hűvös, árnyékos helyen, amíg a vágási felületet teljesen be nem borítja a kallusz. Így megakadályozzuk a rothadást. Ezután ültessük növényünket az új helyére.

 

A kövirózsa leveléből kinyomkodott zöldes színű folyadék kiváló gyulladásgátló hatású. Huzat, fülfájás, fogfájás és nyaki nyirokmirigy duzzanatok kezelésére is alkalmas, a levével átitatott vattával dugaszoljuk be a fület éjszakára.


A rózsás kövirózsa (Sempervivum marmoreum)

őshonos növényünk, a Bükk-hegység botanikai ritkasága.


rózsás kövirózsa

 

Omladékos sziklafalak, sziklagyepek húsos, levélrozettás növényei. A varjúhájfélék családjába tartoznak, örökzöldek. A többi kövirózsával szemben fő-, és mellékgyökerei mélyre hatolnak. Levélrózsájának levelei szürkészöldek, szára csak virágzáskor fejlődik. A halványrózsaszín virágok gyapjasak, bogernyőben nyílnak. Bármilyen kívánatos növény, mégse gyűjtsük be, mert védett, s az utóbbi időben nagyon megritkult a természetben. Átültetve amúgy sem érzi jól magát.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Két évvel ezelőtt tavasszal ültettem rózsát a kertembe, amelyek nagyon hamar gyönyörűenvirágozni kezdtek. Tavaly viszont alig volt rajta 1-2 virág. . .

A helyzet az, hogy minden bizonnyal az okozza a problémát, hogy nem merte eléggé megmetszeni a rózsáit.

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.