Gyakoroljuk a tőosztást a kövirózsán!
A kövirózsa sekélyen gyökerezik, ezért alkalmas arra, hogy sziklakertbe vagy edényekbe ültessük, de még a falakon is megél. Az évelők szaporítása előtt próbáljuk ki a kövirózsa tőosztását! Egyszerű és biztos siker, kezdőknek különösen ajánlott. 

A kövirózsa egész évben szaporítható

A kövirózsa angol neve nagyon találó: "tyúkanyó és csibéje", ami a növény terjedésére utal. Az anyanövények ugyanis indákat fejlesztenek, amiken a sarjkezdemények, mint kiscsibék anyjuk körül, úgy gyülekeznek.

A kövirózsa tőosztásával gyakorolhatjuk az évelők szaporítását

A kövirózsa sekélyen gyökerezik, ezért alkalmas arra, hogy sziklakertbe vagy edényekbe ültessük, de még a falakon is megél. A szaporodása is mutatja, hogy a kövirózsa igazán úgy szép, ha több növény egymás mellett marad, de szét is lehet bontani a töveket. A tőosztás a növekedési perióduson belül bármikor elvégezhető, sőt lakásban tartva egész évben szaporítható.

A kövirózsa szaporítása

Óvatosan csúsztassunk egy ültető kanalat a kövirózsa egyik sarja alá, a talajba. Nem kell túlságosan mélyre ásnunk, mert olyan sekélyen gyökerezik, hogy gyakorlatilag kézzel ki lehet húzni a talajból. De ne próbáljuk így kivenni a növényt, mert károsíthatjuk a gyökereket. Ha kinn van a talajból, egy jó éles késsel vágjuk el az indát, hogy elválasszuk a sarjnövényt. A sarjakat egy-két napig tartsuk hűvös, árnyékos helyen, amíg a vágási felületet teljesen be nem borítja a kallusz. Így megakadályozzuk a rothadást. Ezután ültessük növényünket az új helyére.

 

A kövirózsa leveléből kinyomkodott zöldes színű folyadék kiváló gyulladásgátló hatású. Huzat, fülfájás, fogfájás és nyaki nyirokmirigy duzzanatok kezelésére is alkalmas, a levével átitatott vattával dugaszoljuk be a fület éjszakára.

 

A rózsás kövirózsa (Sempervivum marmoreum)

őshonos növényünk, a Bükk-hegység botanikai ritkasága.

rózsás kövirózsa


Omladékos sziklafalak, sziklagyepek húsos, levélrozettás növényei. A varjúhájfélék családjába tartoznak, örökzöldek. A többi kövirózsával szemben fő-, és mellékgyökerei mélyre hatolnak. Levélrózsájának levelei szürkészöldek, szára csak virágzáskor fejlődik. A halványrózsaszín virágok gyapjasak, bogernyőben nyílnak. Bármilyen kívánatos növény, mégse gyűjtsük be, mert védett, s az utóbbi időben nagyon megritkult a természetben. Átültetve amúgy sem érzi jól magát.

Megosztás

Édenkertész válaszol

Kertem nagy része cserebogár pajorral fertőzött és gyomos. Mi a teendőm gyümölcsfa telepítés előtt?

Cserebogár ellen VAN vegyszeres védekezésre lehetőség az ültetés pillanatában. . .

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Egy csodás palackkert tulajdonosa lehetsz

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.