Hogyan szabaduljunk a gyepben terjedő pitypangtól?
A pongyola pitypang gyönyörű virág a kaszálón, de agresszív betolakodó az ápolt gyepen. Ha kihúzzuk, legtöbbször visszanő, de mindenképp tar foltot hagy maga után. Mit tehetünk?

A pongyola pitypang vagy gyermekláncfű (Taraxacum officinale) szép neve ellenére nagyon kellemetlen növény tud lenni.

Húsos, nagy karógyökere - amely akár a 20 cm-t is elérheti - nehezen távolítható el a földből, s ha egy darabja bennmarad, a következő évben erről újból kihajt, s előfordulhat, hogy még több egyed lesz belőle. Levelei tőlevélrózsát alkotnak, evvel árnyékolva a környező talajt, ami miatt gyepünkben ritkás foltok képződnek. A szépen nyírt gyepet meg kell szabadítanunk ettől a betolakodótól.

Van egy szerszám, amivel aránylag könnyedén, gyökerestül ki tudjuk tépni a pitypangot. Lássuk, mi a fortélya a gyomlálóásónak!

(A videó lejátszásához a telefonmodemnél gyorsabb internetkapcsolat és friss flash-lejátszó szükséges. Kapcsolja be a hangszórókat, vigye a kurzort a tv-képernyő fölé és kattintson a bal alsó sarokban megjelenő lejátszás-gombra!)

A pitypang előnyei a kertünkben

Ha más oldalról nézzük, a pitypang nem csak gyom-, hanem gyógynövény. A teljes növény - levele, gyökere - felhasználható drognak. Levelei A-, B- és C-vitamin mellett káliumot és nyugtató hatású keserűanyagot is tartalmaznak. Több teakeverék alkotórésze, epe- és májbántalmak esetén gyógyító hatású. A népi orvoslásban reumás fájdalmakra és izületi gyulladásokra tett borogatás formájában alkalmazták, az állatgyógyászat pedig a tejképződés fokozására ajánlja.

A videót a Média Online készítette dr. Bálint György kertészmérnök közreműködésével.

Megosztás

Édenkertész válaszol

Azt szeretném meg tudni, hogy ez milyen növényem van?

Ez egy Aloe faj, ha minden igaz Aloe paradisicum. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Napraforgó

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.