Hogyan szabaduljunk a gyepben terjedő pitypangtól?

5
Hogyan szabaduljunk a gyepben terjedő pitypangtól?
A pongyola pitypang gyönyörű virág a kaszálón, de agresszív betolakodó az ápolt gyepen. Ha kihúzzuk, legtöbbször visszanő, de mindenképp tar foltot hagy maga után. Mit tehetünk?

A pongyola pitypang vagy gyermekláncfű (Taraxacum officinale) szép neve ellenére nagyon kellemetlen növény tud lenni.

Húsos, nagy karógyökere - amely akár a 20 cm-t is elérheti - nehezen távolítható el a földből, s ha egy darabja bennmarad, a következő évben erről újból kihajt, s előfordulhat, hogy még több egyed lesz belőle. Levelei tőlevélrózsát alkotnak, evvel árnyékolva a környező talajt, ami miatt gyepünkben ritkás foltok képződnek. A szépen nyírt gyepet meg kell szabadítanunk ettől a betolakodótól.

Van egy szerszám, amivel aránylag könnyedén, gyökerestül ki tudjuk tépni a pitypangot. Lássuk, mi a fortélya a gyomlálóásónak!

(A videó lejátszásához a telefonmodemnél gyorsabb internetkapcsolat és friss flash-lejátszó szükséges. Kapcsolja be a hangszórókat, vigye a kurzort a tv-képernyő fölé és kattintson a bal alsó sarokban megjelenő lejátszás-gombra!)

A pitypang előnyei a kertünkben

Ha más oldalról nézzük, a pitypang nem csak gyom-, hanem gyógynövény. A teljes növény - levele, gyökere - felhasználható drognak. Levelei A-, B- és C-vitamin mellett káliumot és nyugtató hatású keserűanyagot is tartalmaznak. Több teakeverék alkotórésze, epe- és májbántalmak esetén gyógyító hatású. A népi orvoslásban reumás fájdalmakra és izületi gyulladásokra tett borogatás formájában alkalmazták, az állatgyógyászat pedig a tejképződés fokozására ajánlja.

A videót a Média Online készítette dr. Bálint György kertészmérnök közreműködésével.

értékelés