Kategória
Gyümölcsök
Jelleg
Betegség
Kérdező
Szakértő
Kérdés
A fiatal kajszibarackfa ágain sötét foltokat találtam, amelyeket nyálkás, mézgás folyadék borít. A kéreg mintha be lenne hasítva és rothadás jellegű seb alakult ki.
Mi okozhatja e tüneteket, és mit tehetek ellene?
Válasz
A mézgásodásnak számos oka lehet: a talaj nagy mésztartalma, a nem megfelelő alany, a magas vagy ingadozó talajvíz, a kemény és tartós téli fagy, a késő tavaszi fagy, rovar kártevők (pl. a kis és a nagy farontó lepke hernyója is okozhatja), továbbá sokszor a metszési sebeken keresztül gombás, baktériumos fertőzés éri a fa edénynyalábjait (ez a gutaütés, ilyenkor a fa levelei hirtelen elhervadnak és lehullnak).<p> A jelenséget csak úgy tudja megszüntetni, ha megkeresi az előidéző okot, és azt kezeli.
A gutaütés ellen úgy védekezhet, hogy kerüli a törzs és az ágak sebzéseit, csökkenti a nyugalmi állapotban folytatott metszést, és helyette inkább a nyári zöldmetszést alkalmazza. Tüneti kezelés lehet, ha a mézgacseppeket leválasztja a fa törzséről, ágairól, az alatta levő elhalt, rendszerint elbarnult szövetet éles késsel kivágja és a keletkezett sebvédő anyaggal (Cellcid, Fabalzsam) kezeli.
Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »

Édenkertész válaszol

Alokáziám levelein a képen látható sárga-barna foltok jelentkeztek. . .

Alocasia gombabetegségei nem határozhatók könnyen. Erre felszívódó gombaölőszert javaslok. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Hortenzia

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.