Kategória
Gyümölcsök
Jelleg
Betegség
Kérdező
Szakértő
Kérdés
A fiatal kajszibarackfa ágain sötét foltokat találtam, amelyeket nyálkás, mézgás folyadék borít. A kéreg mintha be lenne hasítva és rothadás jellegű seb alakult ki.
Mi okozhatja e tüneteket, és mit tehetek ellene?
Válasz
A mézgásodásnak számos oka lehet: a talaj nagy mésztartalma, a nem megfelelő alany, a magas vagy ingadozó talajvíz, a kemény és tartós téli fagy, a késő tavaszi fagy, rovar kártevők (pl. a kis és a nagy farontó lepke hernyója is okozhatja), továbbá sokszor a metszési sebeken keresztül gombás, baktériumos fertőzés éri a fa edénynyalábjait (ez a gutaütés, ilyenkor a fa levelei hirtelen elhervadnak és lehullnak).<p> A jelenséget csak úgy tudja megszüntetni, ha megkeresi az előidéző okot, és azt kezeli.
A gutaütés ellen úgy védekezhet, hogy kerüli a törzs és az ágak sebzéseit, csökkenti a nyugalmi állapotban folytatott metszést, és helyette inkább a nyári zöldmetszést alkalmazza. Tüneti kezelés lehet, ha a mézgacseppeket leválasztja a fa törzséről, ágairól, az alatta levő elhalt, rendszerint elbarnult szövetet éles késsel kivágja és a keletkezett sebvédő anyaggal (Cellcid, Fabalzsam) kezeli.
Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »

Édenkertész válaszol

Szeretném a tyúkólamat és annak kifutóját árnyékolás céljából futónövénnyel be futtatni. Milyen növényt ajánl?

Sajnos valóban a legtöbb kúszónövény valamely része mérgező. . .

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.