Kategória
Gyümölcsök
Jelleg
Betegség
Kérdező
Ditti58
Szakértő
Demeter Attila
Kérdés

Tisztelt Szakértő!


Október közepén nagyobb mennyiségű idared almát vásároltunk , mely akkor teljesen hibátlannak látszott. Egyenként kipakoltuk 16 fokos pincénkben. Néhány nap múlva döbbenten láttuk, hogy rothadásnak indultak a gyümölcsök.


Kérdésem: miről van szó? Ki hibázott? A rothadt rész eltávolítása után fogyasztható-e a többi része a gyümölcsnek?(Olvastam arról, hogy a gombák toxint termelnek melyek egészségkárosítók.


Üdvözlettel: Ditti

Válasz

Kedves Ditti!


Ez a leggyakoribb tárolási probléma. A betegség neve: lenticella foltosság, ez egy élettani betegség, általában a kalcium hiány okozza, mert a talajban nem volt megfelelően kötött kalcium, ez az egyoldalú trágyázásnak köszönhető, de a száraz években is ez egy ok lehet. KÉssel ki kell vágni a barna részeket és nyugodtan fogyasztható a gyümölcs, viszont figyelni kell folyamatosan az almákat, mert szépen lassan -a hűtés ellenére is- el rothadhatnak. Próbálják gyakran szellőztetni a helységet. Igazából ez a hiba nem az Önöké, hanem a termesztő nem megfelelő talaj-gazdálkodása valószínüleg.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »

Édenkertész válaszol

Chilei fenyőm a tél során alaposan megbarnult, rozsdaszínűvé vált. . .

Gyaníthatóan a téli fagy és szárazság közös erővel viselte meg a növényt

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

2018 tavasz

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.