asd1 artid=7560,uritags0=edenkertesz

Édenkert.hu | Hogyan kell tárolni az almát, hogy ne foltosodjon meg?
Gyümölcsök

Hogyan kell tárolni az almát, hogy ne foltosodjon meg?

kategória Gyümölcsök
Jelleg Ápolás
Kérdező Ditti58
Szakember Demeter Attila

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

Október közepén nagyobb mennyiségű idared almát vásároltunk , mely akkor teljesen hibátlannak látszott. Egyenként kipakoltuk 16 fokos pincénkben. Néhány nap múlva döbbenten láttuk, hogy rothadásnak indultak a gyümölcsök.

Kérdésem: miről van szó? Ki hibázott? A rothadt rész eltávolítása után fogyasztható-e a többi része a gyümölcsnek? (Olvastam arról, hogy a gombák toxint termelnek melyek egészségkárosítók.

Üdvözlettel: Ditti

Válasz

Kedves Ditti!

Ez a leggyakoribb tárolási probléma. A betegség neve: lenticella foltosság, ez egy élettani betegség, általában a kalcium hiány okozza, mert a talajban nem volt megfelelően kötött kalcium, ez az egyoldalú trágyázásnak köszönhető, de a száraz években is ez egy ok lehet. KÉssel ki kell vágni a barna részeket és nyugodtan fogyasztható a gyümölcs, viszont figyelni kell folyamatosan az almákat, mert szépen lassan -a hűtés ellenére is- el rothadhatnak. Próbálják gyakran szellőztetni a helységet. Igazából ez a hiba nem az Önöké, hanem a termesztő nem megfelelő talaj-gazdálkodása valószínüleg.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »