Gyümölcsök

Hogyan kell tárolni az almát, hogy ne foltosodjon meg?

kategória Gyümölcsök
Jelleg Betegség
Kérdező Ditti58
Szakember Demeter Attila

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

Október közepén nagyobb mennyiségű idared almát vásároltunk , mely akkor teljesen hibátlannak látszott. Egyenként kipakoltuk 16 fokos pincénkben. Néhány nap múlva döbbenten láttuk, hogy rothadásnak indultak a gyümölcsök.

Kérdésem: miről van szó? Ki hibázott? A rothadt rész eltávolítása után fogyasztható-e a többi része a gyümölcsnek? (Olvastam arról, hogy a gombák toxint termelnek melyek egészségkárosítók.

Üdvözlettel: Ditti

Válasz

Kedves Ditti!

Ez a leggyakoribb tárolási probléma. A betegség neve: lenticella foltosság, ez egy élettani betegség, általában a kalcium hiány okozza, mert a talajban nem volt megfelelően kötött kalcium, ez az egyoldalú trágyázásnak köszönhető, de a száraz években is ez egy ok lehet. KÉssel ki kell vágni a barna részeket és nyugodtan fogyasztható a gyümölcs, viszont figyelni kell folyamatosan az almákat, mert szépen lassan -a hűtés ellenére is- el rothadhatnak. Próbálják gyakran szellőztetni a helységet. Igazából ez a hiba nem az Önöké, hanem a termesztő nem megfelelő talaj-gazdálkodása valószínüleg.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »