Gyümölcsök

Több éves körtefám miért nem fordul termőre?

kategória Gyümölcsök
Kérdező sebigy
Szakember Édenkertész

Kérdés

Több éves körtefám miért nem fordul termőre?

Válasz

Kedves Olvasó!

A leggyakoribb ok, a hibás metszés.

Természetes koronaformája a fölfelé törő kúp alak. Ennek megfelelően, a hagyományos koronaformában ágcsoportos sugaras vagy kombinált formát alakítsunk ki a körtefán.

Szabályok:

- Domináns vezérág (ne metsszük)
- Metsszük vissza az ehhez hasonló másodlagos vezérágakat.
- Metsszük vissza a befelé növő ágakat, ill. az egymáshoz súrlódó ágakat.
- Vágjuk le a mélyen elágazó, laza szövetű ágakat.
- Vágjuk le a vízhajtásokat.
- Vágjuk le a törött, vihartépte ágakat.
- Távolítsuk el a sarjhajtásokat.
- Vágjuk le a nagyobb lelógó ágakat.
- Vágjuk le az idősebb ágakat tövig, helyet adva az új hajtásoknak.
- A metszési felület enyhén ferde legyen, a vesszőn a rügy felett néhány milliméterre, a rügytől lefelé lejtsen. Hogyha kifejlett ágat metszünk vissza, ne hagyjunk csonkot! Aranyszabály, hogy a nagyobb fertőzésveszély miatt viszonylag kevés sebzéssel dolgozzunk, sebkezelő anyaggal feltétlenül ápoljuk le!
-  Az elhalt ill. beteg ágakat/gallyakat távolítsuk el minél hamarabb.
- Először az egymást keresztező, befelé növő ágakat kell tőből kimetszeni vagy kifűrészelni. Ne hagyjuk meg a törött, sérült, felkopaszodott ágakat sem! Ha ezeket kivágjuk, akkor a megmaradó termőrészek kedvezőbb helyzetbe kerülnek, a rajtuk levő gyümölcsök biztosabban megtermékenyülnek.

 

A körte, az igényes gyümölcsfajok közé tartozik. Éves csapadékigényük, 700-800 mm, amit a természet nem mindig tud biztosítani, ezért a nyári öntözés szükséges, a sikeres termesztés érdekében. Az intenzív vízellátás, főleg a gyümölcs növekedésénél nagyon fontos. A kiegyenlített klímát kedveli, korai virágzása miatt, fagykárosodást is szenvedhet. Egyes körtefajok (Diel vajkörte, Conference), csak hűvös, párás klímában érzik jól magukat. Kevesebb fényre van szükségük, mint az almáknak. A körtefa, középkötött, mélyrétegű, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag, vályog és agyagos talajokban fejlődik legszebben. Gyenge minőségű talajokon, a gyümölcsök apróbbak maradnak, a gyümölcs húsában kő sejtek fejlődnek, ami az élvezeti értékét csökkenti.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »