Hogyan teleltessük át a teknőst a kerti tóban?
Hogyan segítsünk a teknősünknek, hogy a telet a kerti tóban is átvészelhesse? Néhány tippet összegyűjtöttünk hozzá! RÉSZLETEK
Tisztelt Szakértő!
A tárolás során a Mutsu almám 90 %-a a képen látható barnás elszineződésü lett. A vele együtt tárolt Idared, Golden, Starking, egészséges, csak a mutsu szineződött el. Szedés előtt Bellis-el permeteztem és rögtön hütőbe lett betárolva.
(a kép nagyban a linkre kattintás után tekinthető meg)
Tisztelt Kertbarát!
A képen az alma tárolási héj, és húsbarnulásos betegsége (scald) látható. A betegség a hagyományos hűtőtárolásnál fordul elő. A tároló legyen hűvős, és szellőztethető. A Mutsu fajta igen érzékeny a szüret idejére. Általában akkor kell szedni amikor a mély zöld szín világosabb tónusra vált. A nyomódásra és barnulásra igen érzékeny. A késői szüret okozhatja ezt a tárolási betegséget. A gyakori gombabetegségek (szürke penész, penicillium, gyümölcs monilia) kizártak, mert a ma kapható legjobb szer a Bellis-el való kezelés hatásos megoldás. Régen a Stop-scald nevű tartósítószerrel lehetett kezelni a gyümölcsöket, de ezt sajnos ma már nem engedélyezik. Így marad a helyes tápanyag utánpótlás, időszerű permetezés, és az optimális szüreti idő.
Mezős Balázs kertészmérnök növényvédő szakmérnök
www.aleonkert.hu