Kategória
Gyümölcsök
Jelleg
Betegség
Kérdező
BJano60
Kérdés

Tisztelt Szakértő!


A tárolás során a Mutsu almám 90 %-a a képen látható barnás elszineződésü lett. A vele együtt tárolt Idared, Golden, Starking, egészséges, csak a mutsu szineződött el. Szedés előtt Bellis-el permeteztem és rögtön hütőbe lett betárolva.


(a kép nagyban a linkre kattintás után tekinthető meg)


Válasz

Tisztelt Kertbarát!


A képen az alma tárolási héj, és húsbarnulásos betegsége (scald) látható. A betegség a hagyományos hűtőtárolásnál fordul elő. A tároló legyen hűvős, és szellőztethető. A Mutsu fajta igen érzékeny a szüret idejére. Általában akkor kell szedni amikor a mély zöld szín világosabb tónusra vált. A nyomódásra és barnulásra igen érzékeny. A késői szüret okozhatja ezt a tárolási betegséget. A gyakori gombabetegségek (szürke penész, penicillium, gyümölcs monilia) kizártak, mert a ma kapható legjobb szer a Bellis-el való kezelés hatásos megoldás. Régen a Stop-scald nevű tartósítószerrel lehetett kezelni a gyümölcsöket, de ezt sajnos ma már nem engedélyezik. Így marad a helyes tápanyag utánpótlás, időszerű permetezés, és az optimális szüreti idő.


Mezős Balázs kertészmérnök növényvédő szakmérnök
www.aleonkert.hu

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »

Édenkertész válaszol

Cikász pálmám levelei sárgulni kezdtek. . .

Nem tudom, hogy a kép kedvéért van-e ott a pálnma, ahol fotózta, vagy mindig ott van, mert úgy látom ott nagyon kevés fényt kap. Nem írja, hogyan tartja ezért csak általánosságban tudok válaszolni.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Ellesett pillanat

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.