Gyümölcsök

Mutsu alma tárolás alatti barnás elszíneződése

kategória Gyümölcsök
Jelleg Betegség
Kérdező BJano60

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

A tárolás során a Mutsu almám 90 %-a a képen látható barnás elszineződésü lett. A vele együtt tárolt Idared, Golden, Starking, egészséges, csak a mutsu szineződött el. Szedés előtt Bellis-el permeteztem és rögtön hütőbe lett betárolva.

(a kép nagyban a linkre kattintás után tekinthető meg)

Válasz

Tisztelt Kertbarát!

A képen az alma tárolási héj, és húsbarnulásos betegsége (scald) látható. A betegség a hagyományos hűtőtárolásnál fordul elő. A tároló legyen hűvős, és szellőztethető. A Mutsu fajta igen érzékeny a szüret idejére. Általában akkor kell szedni amikor a mély zöld szín világosabb tónusra vált. A nyomódásra és barnulásra igen érzékeny. A késői szüret okozhatja ezt a tárolási betegséget. A gyakori gombabetegségek (szürke penész, penicillium, gyümölcs monilia) kizártak, mert a ma kapható legjobb szer a Bellis-el való kezelés hatásos megoldás. Régen a Stop-scald nevű tartósítószerrel lehetett kezelni a gyümölcsöket, de ezt sajnos ma már nem engedélyezik. Így marad a helyes tápanyag utánpótlás, időszerű permetezés, és az optimális szüreti idő.

Mezős Balázs kertészmérnök növényvédő szakmérnök
www.aleonkert.hu

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »