Kérdés
Kertemben sok a gyomnövény (aszat, pernye), hogyan sikerül ezeket eltávolítani? Létezik olyan gyomirtó, amely a fákra, rózsákra, kutyákra nem káros és veszélyes. Mi a neve?
Válasz
Elsődleges kérdés, hogy egyszikű vagy kétszikű növények körül szeretné eltávolítani a gyomokat? A ma kapható gyomirtószerek többsége ugyanis növénykultúra-specifikus, vagyis külön kapható pázsit esetén alkalmazandó herbicid, vagy veteményesben stb. használható szer. A szelektivitás célja, hogy csak a gyomokat távolítsuk el a kultúrából. Természetesen kapható ún. totális gyomirtószer is, amely minden növényt elpusztít, de házikerti használata nem javasolt.
<p>Azt is kérdés, hogy mekkora felületről van szó. Kisebb kertek esetén a mechanikai gyomirtást javaslom, hiszen ez a legkörnyezetkímélőbb megoldás.
<p>Ma már sokféle márkájú gyomirtó vegyszer kapható. Tudatos használat esetén nem nem okoznak kárt a környezetben, melegvérű élőlényekre pedig nem veszélyesek. Gyepben kétszikű gyomok ellen kora tavasztól pl. a Calcurea G granulátum vagy a Keroland gyomradír használható, a használati utasítás szerinti mennyiségben. Veteményesben magról kelő kétszikű gyomok ellen pl. a Metripaz. Gyümölcsösben magról kelő egyszikű gyomok, kétszikű gyomok ellen a Casoron G.
Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »

Édenkertész válaszol

A paradicsomból egy nagy, kövér kukac mászott ki.

A paradicsom kártevője nagy valószínűséggel a gyapottok bagolylepke hernyója. . .

Részletek »

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.