Kérdés
Kertes házat vásároltunk, és a hozzá tartozó kertet szeretnénk rendbe tenni, ami elötte szölövel és gyümölcsfákkal volt beültetve, de már évek óta nem gondozták, teljesen elvadult, tönkrement. Hogyan állapítsuk meg hogy melyik fát érdemes meghagyni, és mi az amit ki kell vágni? Egy nagyobb részt szeretnénk befüvesíteni is, szükséges földcserét végezni, vagy elég egy alapos ásás elötte? Mire érdemes odafigyelni egy új kert tervezésénél?
Válasz
Az öreg fákat kivághatja, de meg is lehet hagyni, míg az újonnan telepített fák megerősödnek. Ezek általában elszáradtak, betegek (pl. mézgásodik), nem hajtanak ki tavasszal.<p>A gyepet csak gondosan előkészített helyre telepítse! Mélyen ássa fel a talajt és aprómorzsás szerkezetűvé művelje el, tápanyaggal lássa el!
<p>A kert tervezésénél többféle tényezőre kell odafigyelni: mekkora a terület, a talaj típusa, tápanyagtartalma (esetleg tápanyagfeltöltés szükséges egy kimerült talajnál), mely növények maradnak meg a területen, milyen "funkciója" legyen a növényeknek (díszítő, árnyékadó, gyümölcstermő, fűszernövény, sövény stb.), vannak-e gyerekek (tövises cserjék kerülendők), az egyes fák ne árnyékolják egymást, megfelelő legyen a tőtávolságuk, virágágyás legyen vagy csak gyep, mennyire érnek rá gondozni, legyenek kiegészítő elemek (térelválasztók, kocsibejáró, szegély stb.) és még további számos kérdés lehet.<p>A gyeptelepítéssel, a kerttervezéssel kapcsolatosan a következő cikkeket ajánlom figyelmébe. A Kertápolás című rovatunkban pedig sok hasznos ötletet talál a kertépítéssel kapcsolatban.
Oldalunkon a"Kéren ajánlatot" címszó alatt kerttervező cégek, személyek segítségét is kérheti.

Kapcsolódó információk:

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »

Édenkertész válaszol

Szeretném megtudni az aprólevelű b. fikusz szaporítását.

Szaporításra legalkalmasabb időpont a tavasz, amikor a hajtási periódushoz megfelelő fényviszonyok is társulnak.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Nyílik a hunyor

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.