Kategória
Szobanövények
Jelleg
Ápolás
Kérdező
Szakértő
Kérdés
Segítséget szeretnénk kérni egy lantlevelű fikusz szobanövénnyel kapcsolatban, amit nagyon szeretünk, de egyre tehetetlenebbül nézzük, amit csinál...
A növény kb. 2 - 2,20 m magas. A folyamatos növekedés után, most hullatja az alsó leveleit. A gyors növekedés miatt a szára elkezdett meghajolni, elöször karóhoz kötöttük, majd miután azt is kinötte, a gázcsőhöz, hogy állva maradjon. Ha most eloldoznám a gázcsőtől, biztosan azonnal összeesne. Pillanatnyilag úgy néz ki, hogy van egy kb. 120 cm magas szára, és a tetején kb. 80 centi hosszan dús és szép levelek. Mik a lehetőségeink, hogy még sokáig a növényünk maradjon..? Hogyan lehetne megmenteni belőle valamit?
Válasz
Én feltétlenül megpróbálnám szaporítani ezt a fikuszt pl. fejdugvánnyal. A növény legfelső levélcsokrát vágja le kb. 5-10 cm-es szárral), a vágott felületet szórja be faszénporral! A kifolyó tejszerű nedvet úgy állíthatja meg, ha egy forró kést nyom a vágási felületre. Ezek után dugványozza virágföldbe. Egy másik módja a légbújtás. Az egyik egy-két éves száron a legfelső levélcsokor alatt vágja kicsit be a kérget, a vágás alatt 30 cm hosszan távolítsa el a leveleket és az oldalhajtásokat. Ezután fedje be a vágás körül a szárat nedves mohával és virágfölddel, úgy, hogy körbe tekeri lehetőleg fekete fóliával. Miután a növény meggyökeresedett, vágja le ezt a szárrészt és ültesse cserépbe!
<br>Érdemes mindkét módszert használni, hogy biztosan sikerrel járjon.

Kapcsolódó információk:

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »

Édenkertész válaszol

Azt szeretném meg tudni, hogy ez milyen növényem van?

Ez egy Aloe faj, ha minden igaz Aloe paradisicum. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

orchidea

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Egy csodás palackkert tulajdonosa lehetsz

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.