Kategória
Szobanövények
Jelleg
Ápolás
Kérdező
Szakértő
Kérdés
Segítséget szeretnénk kérni egy lantlevelű fikusz szobanövénnyel kapcsolatban, amit nagyon szeretünk, de egyre tehetetlenebbül nézzük, amit csinál...
A növény kb. 2 - 2,20 m magas. A folyamatos növekedés után, most hullatja az alsó leveleit. A gyors növekedés miatt a szára elkezdett meghajolni, elöször karóhoz kötöttük, majd miután azt is kinötte, a gázcsőhöz, hogy állva maradjon. Ha most eloldoznám a gázcsőtől, biztosan azonnal összeesne. Pillanatnyilag úgy néz ki, hogy van egy kb. 120 cm magas szára, és a tetején kb. 80 centi hosszan dús és szép levelek. Mik a lehetőségeink, hogy még sokáig a növényünk maradjon..? Hogyan lehetne megmenteni belőle valamit?
Válasz
Én feltétlenül megpróbálnám szaporítani ezt a fikuszt pl. fejdugvánnyal. A növény legfelső levélcsokrát vágja le kb. 5-10 cm-es szárral), a vágott felületet szórja be faszénporral! A kifolyó tejszerű nedvet úgy állíthatja meg, ha egy forró kést nyom a vágási felületre. Ezek után dugványozza virágföldbe. Egy másik módja a légbújtás. Az egyik egy-két éves száron a legfelső levélcsokor alatt vágja kicsit be a kérget, a vágás alatt 30 cm hosszan távolítsa el a leveleket és az oldalhajtásokat. Ezután fedje be a vágás körül a szárat nedves mohával és virágfölddel, úgy, hogy körbe tekeri lehetőleg fekete fóliával. Miután a növény meggyökeresedett, vágja le ezt a szárrészt és ültesse cserépbe!
<br>Érdemes mindkét módszert használni, hogy biztosan sikerrel járjon.

Kapcsolódó információk:

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »

Édenkertész válaszol

Át lehet-e ültetni a levendulát ősszel nagy földlabdával?

Október közepéig a levendula nyugodtan ültethető/átültethető.

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.