Szobanövények Kategória
Betegség Jelleg

Kérdező:

Szakértő:

Kérdés:
Van egy teljesen közönséges szobapáfrány, amit ajándékba kaptam pár hónapja. Mivel kitettem minden létező rossznak (hidegnek, száraz levegőnek, cserépben álló víznek), így mára eljutott a klinikai halál állapotába: a legtöbb szára elszáradt, a meglévő levelei elsárgultak.
<p>
Elhatároztam, hogy megmentem a növényt, de nem tudom, hogy fogjak hozzá. Pár kérdés egy valóban kezdő (és kétségbeesett) szobanövény-tulajdonostól:
<p>
- Az elszáradt száraktól, száraz levelektől szabadítsam meg, vagy azok még kizöldülhetnek...?<br>
- Segít a helyzeten, ha átültetem egy másik cserépbe, kicserélem a földet alatta, vagy ilyesmi? Gondolom, legalább tápoldatra mindenképpen szüksége van...?


Válasz:
A szobapáfrány kényes növény, szinte napi odafigyelést igényel, ezért semmiképpen nem ajánlanám kezdő kertészeknek. A fenti állapotba került növényt szinte már lehetetlen megmenteni, de ne adjuk fel próbálkozás nélkül!
<p>
Az elszáradt leveleket el kell távolítani, mivel azok már nem zöldülnek ki többé. Az átültetéshez tőzeges, "A" típusú virágföldet kell használni. Az átültetés során ne rázza le a gyökerekről a régi földet, hanem azzal együtt helyezze az új cserépbe.
<p>
A föld túlöntözését és kiszáradását is egyaránt kerülni kell. Mivel páraigényes növény (hiszen a trópusokról származik), ezért a lakás levegőjétől függően naponta-kétnaponta spriccelni kell vízzel a leveleit. A téli hónapokban kéthetente, nyáron hetente tápoldatozza szobai levéldísznövényeknek való tápoldattal.
<p>
A növénnyel kapcsolatos további általános leírást a lenti linken lehet elolvasni.


Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »