Kategória
Szobanövények
Jelleg
Betegség
Kérdező
Szakértő
Kérdés
Lakásban tartott Tölcsérke nevű virágomat valamilyen betegség támadta meg. Az elmúlt hosszú hétvégén 4 napos távollétem után hazatérve láttam hogy valami nincs vele rendben.

Már előtte pár nappal is megfigyeltem, hogy egyes levelei elsárgulnak és lehullanak, de nem volt olyan nagy mennyiségű, úgy gondoltam a környezetváltozás okozza. Ugyanis 2 hete az a hideg idő miatt az erkélyről behoztam a lakásba. Most hazatérve észrevettem, hogy sok levele összepödrődött de ezek még zöldek nem sárgultak el.
A legtöbb virága még a fejletlenek is távollétem alatt kinyíltak, nagyrészük elszáradt, a bimbók tömegesen száradtak el. Észrevettem egy kis fehér penész szerű pamacsot néhány egészségesnek tűnő levél végén. Szerintem emiatt hullottak el a bimbók is. Ez a penész telepedhetett meg a bimbók tövén.
A betegség rohamosan terjed. Mit tegyek, hogy megmentsem? Megfertőzheti a többi mellette nevelt növényem is, őket is kezelni kell valamivel? Készítettem pár képet, ezeken jól láthatók a betegségek: az elszáradt virágok és bimbók, a fehér penész és a besodródott levelek.
Válasz
A tölcsérjézmin (Diapladenia sp.) a napos, félárnyékos, meleget helyet, nedves talajt kedveli. Túl alacsony páratartalmú szobában levelei összesodródnak, virágai lehullanak. Érdemes kavicsrétegből párologtató felületet készíteni a cserepe köré, és azt locsolni, hogy a túl száraz levegőt elkerüljük.
Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »

Édenkertész válaszol

Van egy 3 éves mikulás virágom. kicsit felkopaszodott, de még mindig szép. Hogyan metszem?

Nyugodtan vágja vissza a hajtásokat 15 cm-es magasságban. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Napraforgó

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.