H

K

Sze

Cs

P

Szo

V

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
12
13
14
15
16
19
20
21
22
 
 
Szobanövények Kategória
Betegség Jelleg

Kérdező:

Szakértő:

Kérdés:
Lakásban tartott Tölcsérke nevű virágomat valamilyen betegség támadta meg. Az elmúlt hosszú hétvégén 4 napos távollétem után hazatérve láttam hogy valami nincs vele rendben.

Már előtte pár nappal is megfigyeltem, hogy egyes levelei elsárgulnak és lehullanak, de nem volt olyan nagy mennyiségű, úgy gondoltam a környezetváltozás okozza. Ugyanis 2 hete az a hideg idő miatt az erkélyről behoztam a lakásba. Most hazatérve észrevettem, hogy sok levele összepödrődött de ezek még zöldek nem sárgultak el.
A legtöbb virága még a fejletlenek is távollétem alatt kinyíltak, nagyrészük elszáradt, a bimbók tömegesen száradtak el. Észrevettem egy kis fehér penész szerű pamacsot néhány egészségesnek tűnő levél végén. Szerintem emiatt hullottak el a bimbók is. Ez a penész telepedhetett meg a bimbók tövén.
A betegség rohamosan terjed. Mit tegyek, hogy megmentsem? Megfertőzheti a többi mellette nevelt növényem is, őket is kezelni kell valamivel? Készítettem pár képet, ezeken jól láthatók a betegségek: az elszáradt virágok és bimbók, a fehér penész és a besodródott levelek.


Válasz:
A tölcsérjézmin (Diapladenia sp.) a napos, félárnyékos, meleget helyet, nedves talajt kedveli. Túl alacsony páratartalmú szobában levelei összesodródnak, virágai lehullanak. Érdemes kavicsrétegből párologtató felületet készíteni a cserepe köré, és azt locsolni, hogy a túl száraz levegőt elkerüljük.


Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »