Kategória
Szobanövények
Jelleg
Betegség
Kérdező
Szakértő
Kérdés
Lakásban tartott Tölcsérke nevű virágomat valamilyen betegség támadta meg. Az elmúlt hosszú hétvégén 4 napos távollétem után hazatérve láttam hogy valami nincs vele rendben.

Már előtte pár nappal is megfigyeltem, hogy egyes levelei elsárgulnak és lehullanak, de nem volt olyan nagy mennyiségű, úgy gondoltam a környezetváltozás okozza. Ugyanis 2 hete az a hideg idő miatt az erkélyről behoztam a lakásba. Most hazatérve észrevettem, hogy sok levele összepödrődött de ezek még zöldek nem sárgultak el.
A legtöbb virága még a fejletlenek is távollétem alatt kinyíltak, nagyrészük elszáradt, a bimbók tömegesen száradtak el. Észrevettem egy kis fehér penész szerű pamacsot néhány egészségesnek tűnő levél végén. Szerintem emiatt hullottak el a bimbók is. Ez a penész telepedhetett meg a bimbók tövén.
A betegség rohamosan terjed. Mit tegyek, hogy megmentsem? Megfertőzheti a többi mellette nevelt növényem is, őket is kezelni kell valamivel? Készítettem pár képet, ezeken jól láthatók a betegségek: az elszáradt virágok és bimbók, a fehér penész és a besodródott levelek.
Válasz
A tölcsérjézmin (Diapladenia sp.) a napos, félárnyékos, meleget helyet, nedves talajt kedveli. Túl alacsony páratartalmú szobában levelei összesodródnak, virágai lehullanak. Érdemes kavicsrétegből párologtató felületet készíteni a cserepe köré, és azt locsolni, hogy a túl száraz levegőt elkerüljük.
Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »

Édenkertész válaszol

Kertünkben a cserjék között fedeztük fel ezt a virágzó növényt. . . .

Telt virágú gránátalma

Részletek »

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.