Szobanövények Kategória

Kérdező:

Szakértő:

Kérdés:
Van egy különlegességem, nem tudom a nevét. Pár éves, eddig csak növény volt, most csodavirágott hozott. Nagyon tetszik, lehet, hogy ebben az évben csak virágot hoz?


Válasz:
Ezt a növény a leopárdkontyvirág (ördögnyelv, óriásvirág) (Amophophallus rivieri), az eddig tévesen határozott csodagumó (Sauromatum) nem olyan távoli rokona. A kontyvirágfélék családjába tartozik. Eredeti élőhelyén vöröses színű, rothadó hús illatát árasztó torzsavirágzata döglegyeket csalogat magához, amelyek a virágporát szállítják. Mivel fagyérzékeny, gumóját télire védett helyre kell vinni.
Ahhoz, hogy szép (pettyes) szárat fejlesszen és azon jellegzetes leveleket, a gumót 10 cm mélyre kell ültetni. Lehet cserépbe is, de a kertbe is ki ültethetjük. Rendszeresen kell öntözni, havonta egyszer tápoldatozzuk. Télre be kell vinni a lakásba. A gumót talaj nélkül, teljesen szárazon kell tárolni. <p>A csodagumó sok sarjgumót fejleszt. Ezeket felhasználhatja szaporításra. A virágjáról pedig még azt érdemes tudni, hogy kellemetlen szagot áraszt, ezért jobb, ha a növényt virágzáskor kinn tartjuk.

A leopárdkontyvirág testvére a világ legnagyobb virágú növénye, a tintabuzogány (Amophophallus titanum).Kapcsolódó információk:

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »