Kategória
Szobanövények
Kérdező
Szakértő
Kérdés
Van egy különlegességem, nem tudom a nevét. Pár éves, eddig csak növény volt, most csodavirágott hozott. Nagyon tetszik, lehet, hogy ebben az évben csak virágot hoz?
Válasz
Ezt a növény a leopárdkontyvirág (ördögnyelv, óriásvirág) (Amophophallus rivieri), az eddig tévesen határozott csodagumó (Sauromatum) nem olyan távoli rokona. A kontyvirágfélék családjába tartozik. Eredeti élőhelyén vöröses színű, rothadó hús illatát árasztó torzsavirágzata döglegyeket csalogat magához, amelyek a virágporát szállítják. Mivel fagyérzékeny, gumóját télire védett helyre kell vinni.
Ahhoz, hogy szép (pettyes) szárat fejlesszen és azon jellegzetes leveleket, a gumót 10 cm mélyre kell ültetni. Lehet cserépbe is, de a kertbe is ki ültethetjük. Rendszeresen kell öntözni, havonta egyszer tápoldatozzuk. Télre be kell vinni a lakásba. A gumót talaj nélkül, teljesen szárazon kell tárolni. <p>A csodagumó sok sarjgumót fejleszt. Ezeket felhasználhatja szaporításra. A virágjáról pedig még azt érdemes tudni, hogy kellemetlen szagot áraszt, ezért jobb, ha a növényt virágzáskor kinn tartjuk.

A leopárdkontyvirág testvére a világ legnagyobb virágú növénye, a tintabuzogány (Amophophallus titanum).

Kapcsolódó információk:

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »

Édenkertész válaszol

Mi ez a szobanövény és hogyan szaportható?

A legtöbb dracéna faj légbujtással szaporítható.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

szorgoskodó

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Egy csodás palackkert tulajdonosa lehetsz

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.