H

K

Sze

Cs

P

Szo

V

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
12
13
14
15
16
19
20
21
22
 
 
Szobanövények Kategória
Betegség Jelleg

Kérdező:

Szakértő:

Kérdés:
A kérdésem: Valahonnan sikerült olyan földet bevinni a lakásba, amelyből apró kis fekete "legyek" jönnek elő, s szaporodnak. A növényben különleges kárt nem tesznek - mármint mi ne vesszük észre - azonban nagyon kelletmetlenek, mivel a lakást időről-időre elárasztják.
Már probálkoztunk permetező szerrel, illetve rovarírtóval, ez utóbbival egyes növényeket sikerült tönkre tenni, míg az apró, kis fekete reppentyűk túlélték.


Válasz:
Az Ön által leírt rovarok valószínű árnyéklegyek. A kifejlett egyedek nem okoznak ugyan kárt, de elég kellemetlenek lehetnek a lakásban. A gondot ezek lárvái okozzák, amik a talajban a hajszálgyökereket károsíthatják. <p> Ellenük több módon is védekezhetünk. Hagyjuk kiszáradni a növények talaját (persze ez nem minden növény esetében tehető meg.) A sárgalapos védekezés is hatékony, mivel ezek vonzzák a rovarokat. Segíthet, ha 1 cm-es rétegben finom homokot szórunk a földre, ez megakadályozza, hogy a női egyedek lerakják a földbe petéiket. Ha mindez nem működik, akkor csak a parazita nematódák segíthetnek.


Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »