Kategória
Szobanövények
Jelleg
Betegség
Kérdező
Szakértő
Kérdés
A kérdésem: Valahonnan sikerült olyan földet bevinni a lakásba, amelyből apró kis fekete "legyek" jönnek elő, s szaporodnak. A növényben különleges kárt nem tesznek - mármint mi ne vesszük észre - azonban nagyon kelletmetlenek, mivel a lakást időről-időre elárasztják.
Már probálkoztunk permetező szerrel, illetve rovarírtóval, ez utóbbival egyes növényeket sikerült tönkre tenni, míg az apró, kis fekete reppentyűk túlélték.
Válasz
Az Ön által leírt rovarok valószínű árnyéklegyek. A kifejlett egyedek nem okoznak ugyan kárt, de elég kellemetlenek lehetnek a lakásban. A gondot ezek lárvái okozzák, amik a talajban a hajszálgyökereket károsíthatják. <p> Ellenük több módon is védekezhetünk. Hagyjuk kiszáradni a növények talaját (persze ez nem minden növény esetében tehető meg.) A sárgalapos védekezés is hatékony, mivel ezek vonzzák a rovarokat. Segíthet, ha 1 cm-es rétegben finom homokot szórunk a földre, ez megakadályozza, hogy a női egyedek lerakják a földbe petéiket. Ha mindez nem működik, akkor csak a parazita nematódák segíthetnek.
Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »

Édenkertész válaszol

Ehető-e a vérszilva termése?

A vérszilva sárga vagy piros színű, enyhén savanykás ízű gyümölcsöt terem.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Csipegetünk...

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.