Kategória
Szobanövények
Jelleg
Betegség
Kérdező
Szakértő
Kérdés
A kérdésem: Valahonnan sikerült olyan földet bevinni a lakásba, amelyből apró kis fekete "legyek" jönnek elő, s szaporodnak. A növényben különleges kárt nem tesznek - mármint mi ne vesszük észre - azonban nagyon kelletmetlenek, mivel a lakást időről-időre elárasztják.
Már probálkoztunk permetező szerrel, illetve rovarírtóval, ez utóbbival egyes növényeket sikerült tönkre tenni, míg az apró, kis fekete reppentyűk túlélték.
Válasz
Az Ön által leírt rovarok valószínű árnyéklegyek. A kifejlett egyedek nem okoznak ugyan kárt, de elég kellemetlenek lehetnek a lakásban. A gondot ezek lárvái okozzák, amik a talajban a hajszálgyökereket károsíthatják. <p> Ellenük több módon is védekezhetünk. Hagyjuk kiszáradni a növények talaját (persze ez nem minden növény esetében tehető meg.) A sárgalapos védekezés is hatékony, mivel ezek vonzzák a rovarokat. Segíthet, ha 1 cm-es rétegben finom homokot szórunk a földre, ez megakadályozza, hogy a női egyedek lerakják a földbe petéiket. Ha mindez nem működik, akkor csak a parazita nematódák segíthetnek.
Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »

Édenkertész válaszol

Karácsonykor kaptam a medinillát, az elején csak elkezdtek lepotyogni a virágai. Azt hittem azért, mert vége a virágzási időszaknak, de az utóbbi időben szürkés foltok jelentek meg a leveleken. . .

A Medinilla kényes növény, nem könnyű tartani.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Érik a Lime

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.