Kérdés

Azt kérdezem, ha valamit permetezünk, és közelében van pl. petrezselyemzöld vagy más fűszernövény, akkor a permet egészségügyi, vagyis fogyaszthatósági ideje hogyan alakul? Ha az van írva a zacskóra, hogy 8 nap, akkor 8 nap múlva ehetem, és ha 8 nap előtt leszedem és mondjuk a fűszer szárad 8 napig, akkor a szárítás ideje alatt is pörög a 8 nap?Vagy ha 8 nap előtt leszedem, és beteszem a mélyhűtőbe, ott is pörög a 8 nap, és a kilencediken előveszem, már fogyasztható?Köszönettel:Bizse

Válasz

Az élelmezés egészségügyi várakozási időt úgy számolják, hogy a növényt (leveles részt, termést) nem szedhetjük le, amíg le nem telik le a várakozási idő. Hivatalosan így szól: é.v.i. -  az az időtartam napokban, amelynek az utolsó növényvédelmi kezelés és a betakarítás (szüret) között kell eltelnie, hogy a termék ne tartalmazzon a megengedettnél több növényvédőszer-maradékot (megengedett hatóanyag-maradék).


Leszedve, szárítva, fagyasztva nem biztos, hogy elbomlik a szermaradék, nem biztonságos ilyen formában fogyasztanunk.


A füszernövényeket esetleg érdemes letakarnunk a permetezés idejére!


Hogyan készítsünk házilag vegyszert a kártevők ellen?

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »

Édenkertész válaszol

10-12 szilvafám vírusos, ki kell vágnom őket?

Sajnos a vírusok ellen sem az emberek, sem a növények estében nincsen gyógyítási lehetőség

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Csipegetünk...

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.