Betegség Jelleg

Kérdező:

Szakértő:

Kérdés:
Mit lehet tenni a mesztelen csigák ellen? Lassan az egész kertem a martalékuká válik.


Válasz:
Idén tavasszal viszonylag sok csapadék hullott és ez kedvez a meztelen - vagy ahogy mostanában nevezik - a pucér csigák elszaporodásának. Ezek mindenevők, a kert szinte minden növényét megrágják és roppant falánkok. Először a levél érközeit fogyasztják el, de később minden növényi részt elfogyasztanak, nagy kárt tesznek a palántákban és a kifejlett növényekben is.

Védekezésül kihelyezhetünk a csigák által kedvelt helyeken nedves deszkákat, zsindelyt vagy vizes zsákdarabokat, amelyek alatt kora reggel számos csigát gyűjthetünk össze. Eredményes lehet a mészpor vagy a szuperfoszfát műtrágya kiszórás a csiga járataira, de a leghatékonyabbak a szakboltokban kapható csigaölő szerek. Ezek a Delicia csigaölő szer (5% metaldehid) 15-20 kg/ha adagban, Limex csigaölő szer (6% metaldehid) 0,6 g/m2, Mesurol csigaölő szer (4% merkaptodimethur) 3 kg/ha, Detia Degesch Schneckenkorn (6% metaldehid) 0,6 g/m2.

Ügyelni kell azonban arra, hogy ezek ne kerüljenek az elfogyasztásra kerülő növényekre vagy a frissen fogyasztott zöldségek (saláta, spenót, sóska) közelébe.

Az utóbbi években intenzíven terjeszkedik hazánkban a spanyol házatlan csiga (a képen), ami felcsócsál minden útjába kerülő ehető növényi részt.Kapcsolódó információk:

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »