Jelleg
Ápolás
Kérdező
Szakértő
Kérdés
Néhány hete kaptam egy gyönyörűen virágzó leandert. Tőzeges földbe van ültetve. Hogyan tudom megállapítani, hogy nincs-e túl sok víz a növényen? Más virágoknál ugyanis már tapasztaltam, hogy sokszor a tőzeg teteje már száraz, a belseje viszont még nem.
Másik kérdésem az lenne, hogy mikor kell/lehet átültetni? Mekkora cserépre van szüksége?
Végül: szeretnénk, ha a most meglehetősen magas növény bokrosabb lenne. Lehet (még) metszéssel alakítani? Egyáltalán mennyire kell/lehet visszavágni az elnyílt ágakat?
Válasz
A leander nagyon vízignyes növény, virágzása alatt tálkájában akár mindig állhat valamennyi víz. <p>Az őszi fagyok elől védett helyre kell menekíteni! Ezt megelőzőleg - a helykímélés érdekében - a növény hajtásait visszavághatjuk. A leander fácskákat, bokrokat fagymentes, lehetőleg hűvös (4-6 ˚C-os) helyiségben célszerű teleltetni. Előnyös, ha a helyiségben kapnak némi fényt, de elviselik a sötétet is. Télen csak annyira kell öntözni őket, hogy a földlabdájuk ne száradjon ki. Általános szabály: minél magasabb a tároló hőmérséklete, annál több vízre van a növényeknek szükségük! Metszés kora tavasszal vagy a teleltetés esőtt ajánlott. az átültetés ugyancsak kora tavasszal a kertbe való kihelyezés előtt a leghatásosabb.
<p>Bövebben olvashat a leanderről a kapcsolódó cikkeinkben:
Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »

Édenkertész válaszol

Hogyan kell gondozni a léggömbvirágot?

A léggömbvirág vagy hírharang (Platycodon grandiflorum) egy július-augusztusban virágzó évelő növény.

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.