Jelleg
Ápolás
Kérdező
Szakértő
Kérdés
Néhány hete kaptam egy gyönyörűen virágzó leandert. Tőzeges földbe van ültetve. Hogyan tudom megállapítani, hogy nincs-e túl sok víz a növényen? Más virágoknál ugyanis már tapasztaltam, hogy sokszor a tőzeg teteje már száraz, a belseje viszont még nem.
Másik kérdésem az lenne, hogy mikor kell/lehet átültetni? Mekkora cserépre van szüksége?
Végül: szeretnénk, ha a most meglehetősen magas növény bokrosabb lenne. Lehet (még) metszéssel alakítani? Egyáltalán mennyire kell/lehet visszavágni az elnyílt ágakat?
Válasz
A leander nagyon vízignyes növény, virágzása alatt tálkájában akár mindig állhat valamennyi víz. <p>Az őszi fagyok elől védett helyre kell menekíteni! Ezt megelőzőleg - a helykímélés érdekében - a növény hajtásait visszavághatjuk. A leander fácskákat, bokrokat fagymentes, lehetőleg hűvös (4-6 ˚C-os) helyiségben célszerű teleltetni. Előnyös, ha a helyiségben kapnak némi fényt, de elviselik a sötétet is. Télen csak annyira kell öntözni őket, hogy a földlabdájuk ne száradjon ki. Általános szabály: minél magasabb a tároló hőmérséklete, annál több vízre van a növényeknek szükségük! Metszés kora tavasszal vagy a teleltetés esőtt ajánlott. az átültetés ugyancsak kora tavasszal a kertbe való kihelyezés előtt a leghatásosabb.
<p>Bövebben olvashat a leanderről a kapcsolódó cikkeinkben:
Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »

Édenkertész válaszol

Vásároltam egy Hollywood díszszilvafát, de nem terem. . .

A vérszilvák elsősorban díszítő funkciói miatt kedvelt díszfák. . .

Részletek »

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.