Betegség Jelleg

Kérdező:

Szakértő:

Kérdés:
A tavaly gyönyörűen és egészségesen virágzó kardvirágaim gumóját sikeresen átteleltettem egy papír dobozban a szemétledobóban.
Tavasszal kiültettem és azt vártam, hogy ismét csodás virágaim lesznek.
Ehelyett a kifejlett bimbók amikor elkezdenek kinyílni olyanok a virágszirmok mintha éppen elvirágozna, vagy irdatlan jégeső elverte volna. Szóval nagyon csúnyák a nyíló virágok.
Kérem adjon tanácsot, hogy mit tegyek, hogy a kardvirágaim nyilván az idén már nem, de jövőre ismét nagyon szépek legyenek.


Válasz:
Gombás eredetű betegségek sajnos a különféle hagymás, gumós dísznövényeket is megtámadhatják. A gladiólusz esetében a botritisz (Botrytis gladiorolum) és a fuzáriumos rothadás (Fusarium oxysporum f. sp. gladioli) mellett a Psedomonas marginata baktérium kártételével is számolnunk kell. Az idei csapadékos, hűvös nyár elsősorban a botrítiszes betegség elterjedésének kedvezett. Ezért hasznos, ha a kardvirág szaporítóanyagát alaposan kiválogatjuk, illetve a gombák ellen csávázzuk. A Fundazol 50 WP és a Rovral Flo ezeknél a növényeknél is használható. Száraz időben kell felszedni a gumókat, csávázni az előbb említett szerekbe, majd szárítás után, 10 °C-on, szellős helyen kell teleltetni.


Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »