Világbajnok rozé bor!
Dúzsi Tamás nemcsak Szekszárdon sikeres. Öt éve ugyanis részt vesz a cannes-i rozé bor világbajnokságokon, és eddig mindig hozott haza valamilyen érmet. Az idén azonban csúcsot döntött, három arany, valamint két ezüstéremmel a Legtöbb Díjat Szerző Borász címet is birtokolhatja.

Cannes-ban a világhíres filmfesztivált megelőzi a rozé világbajnokság. Időben két héttel előbb rendezik, mint a filmes összejövetelt. Az idei seregszemlére 24 országból 815 minta érkezett.

A magyar borászok szép sikere a rozé világbajnokságon, hogy 8 rozéjuk érmet kapott, köztük 5 volt Dúzsi Tamásé.

- A rozénál szerencsém van, mert nem én követem a világot. Azt nem mondhatom, hogy a világ követ engem, de egy olyan stílusú bort kezdtem forgalmazni, amerre a világ tendál. Sőt, én egy kicsit még üdébb, könnyedebb, frissebbet készítek, mint ami épp a világirányzat. Egyébként az idén arra is kaptam aranyat, amire én nem tippeltem, mert egy kicsit nehezebbre sikeredett.

 

Dúzsi Tamás

 

Dúzsi Tamás tagadja, hogy ő a magyar rozékirály. Azt állítja, csak a sajtó terjeszti ezt róla. Amellett, hogy nagy vörösborokat is kínál, azért állít elő több tízezer rozé palackot, mert így használhatja ki legjobban termőhelyi adottságait.

- Jó egy évtizede Nyugat-Európában elkezdték, hogy túltermelési válság van, termeljünk feleannyit, magasabb minőséget, adjuk el dupla áron, és ez jó lesz. Na most, ebből az ötletből, hogy kevesebbet termeljünk, és adjuk el dupla áron, ebből kihagyták a fogyasztót. Akinek az a szokása, hogy a párjával este megiszik a vacsorához egy üveg üde, könnyű bort, azt rászoktatni, hogy eztán kétnaponta igyon meg egy dupla olyan árút, hát ez butaság. Nem jött össze. Erre rájöttek Nyugaton is. Én jól léptem, éreztem, hogy megvehető, szerethető, jól iható borokat kell készíteni.

- Nem veszélyes rozé bort készíteni? Arra gondolok, hogy egy éven belül el kell adni. Ha nem, akkor nyakán marad az embernek.

- Hát, még sosem volt elég. Szóval jót kell csinálni. Mindig kérdezik, mi a titka, és hiába mondom, hogy nincs titka. Korán kell kihozni, főleg a Márton napra készülőket. Ha az ember hibát követ el, akkor itt nincs ideje kijavítani. Ami hibát egy nehéz vörösborban még a hozzáértő se érez meg, annak a tizede a rozéból már kilóg. A titok egyszerű: nagyon precízen kell dolgozni. Azt azért megjegyzem, hogy az sem hátrány, ha valaki ért a szakmájához.

értékelés