-
Betonelemgyártó-ács
-
Kereskedelmi vezető, félpótkocsi értékesítő
-
Masszőr Hölgy kolléganőt keresek Hévízi munkahelyre.
-
Traktoros (tolólapos)
-
Shop eladó
-
Tejelő szarvasmarha telep- Műszakvezetői állás
-
gipszkartonozás, szárazépítés
-
Targonca kezelő bizonyítvánnyal
2024. 07. 23
-
Gyártástámogató hegesztőmérnök
2024. 07. 26
-
Csoportvezető | Győr
2024. 07. 25
-
Operátor / árufeltöltő
2024. 07. 27
-
Quality Control Specialist
2024. 07. 27
-
Project Coordinator
2024. 07. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
![A hamis sonkát lebuktatja a színe!](https://www.edenkert.hu/megeheztel/2871/kiskep/a-hamis-sonka-megallapitasa.jpg)
Sonkája kizárólag a sertésnek van
Ez az állat hátsó combja, vagyis a hátsó láb felső része. Szigorúan véve csakis ezt a húst hívhatjuk sonkának, noha így nevezik az első láb felső részét, a lapockát, amelyből szintén készül sonka.
Sok a gyorspácolt sonka
A hagyományosan érlelt, illetve pácolt sonkák mellett az üzletekben igen nagy a gyorspácolt sonkák aránya. Míg az előbbiek esetében a só hosszú idő alatt éri el a sonka belsejét, addig a gyorspácolás lényege az, hogy konyhasóoldatot fecskendeznek a húsba. Ezt követően néhány napig sós vízben áztatják, szárítják, s néhány hét alatt beérik.
A gyorspácolt terméket állományjavítóval, fehérjével, olykor szójával dúsítják.
Erre a gyors érlelés miatt szükség is van, mivel az eljárás során vizet juttatnak a termékbe. Az állományjavítók feladata megtartani a sonkában a viszonylag komoly mennyiségű folyadékot. Ha az ilyen eljárással készült sonkát fóliában árusítják, gyakran látható a kivált lé, ami kisebb mennyiségben nem hiba, csupán ennek a technológiának a következménye. Ha viszont a fólia felpúposodik, vagyis gáz képződik benne, akkor ne vegyük meg, mert valószínűleg megindult a romlás.
![]() |
Figyeljünk arra is, hogy a sonka ne legyen túlságosan kemény, illetve beszáradt. A felvágatlan sonkáról kívülről nem állapítható meg, hogy hagyományosan érlelt vagy gyorspácolt, főtt terméket lát-e a vásárló.
Felvágás után már látható:
A hagyományos nyers sonka jellemzően sötétvörös, a gyorspácolt termék viszont sokkal világosabb. A sonkát otthon hideg, szellős helyen, vagy a hűtő legfelső polcán, körülbelül 5 Celsius fokon kell tárolni. A felhasználásig, illetve a főzésig ajánlatos meghagyni az eredeti fóliában. Természetesen a főtt sonka is elromolhat, sőt a füstölés sem védi meg ettől.