A virágzselé és a kandírozott virág készítésének titkai

A virágzselé és a kandírozott virág készítésének titkai
Jöhetne ide is a most oly divatos üdítő-reklám: " Hallottam már fogmosópohárról, meg talpas pohárról, na de doboz formájúról?" - szóval hallottunk már cserepes virágról, meg kertben nyílóról és vannak vágott virágok, amiket néha a háziállataink megesznek, na de kimondottam számunkra is "ehető" virágok? Pedig több van, mint hinnénk...

Pár virág, amit ismerünk, és szeretünk is -  nem csak szépek, hanem az ízük is finom!

Ilyenek a  gyümölcsfák virágai, muskotályzsálya, illatos geránium, bergamott, izsóp, krizantém, angyalgyökér, büdöske, sarkantyúka, borágó, begónia, szegfű, sásliliom, körömvirág, kankalin, tulipán, golgotavirág, lonc, mályvarózsa, kamilla, zsálya, yukka, hibiszkusz, fátyolvirág, frézia, kardvirág, édesborsó, búzavirág.

Ne csak tenyérből falatozzunk, hanem bátran használjuk a virágokat salátáink, desszertjeink ízesítésére és színesítésére. Bármilyen idény gyümölcsből összeállított gyümölcssalátához adhatunk apró virágfejeket, virágszirmokat.

Pitypang szirup - Sütis néne receptárából:

Egészséges virágokat válogassunk, kicsit folyó víz alatt elmossuk, de óvatosan és csak kissé, hogy a virágpor benne maradjon. Lehetőleg tiszta helyen gyűjtsük, távol az utaktól.

 

két pitypang virág

 

Elkészítése: Két marék pitypangvirágot teszünk egy liter hideg vízbe és lassan főzzük.
Amikor a víz bugyogni kezd, a tűzhelyről a fazekat levesszük és éjszakára állni hagyjuk a főzetet. Másnap az egészet egy szitára öntjük, lecsepegtetjük, és két kézzel jól kinyomjuk. A léhez egy kiló nyers cukrot keverünk, és hozzáadunk egy fél citromot karikákra vágva, esetleg héja nélkül csak a levét. Ennél több citromtól savanyú lesz. A fazekat fedő nélkül tesszük a tűzhelyre. A legkisebb lángon melegítjük, hogy az összes vitamin megmaradjon benne. A főzetet pároljuk, vigyázva arra, nehogy forrjon. A masszát egyszer-kétszer hagyjuk kihűlni, hogy ellenőrizhessük az állagát. Nem szabad túl sűrűnek lennie, mert akkor idővel kikristályosodik. De túl híg se legyen, mert akkor megsavanyodik.

Virágzselé (kb 1 literhez):

Egy rozsdamentes edényben forraljunk fel 2 pohárnyi vízben egy fél pohár cukorral, 1 evőkanál rózsavízzel 2 zacskó zselatint, majd kis lángon kb. 5 percig főzzük (1 pohár = 2 dl). Miután levettük a tűzről, és kezd besűrűsödni, kezdjük el beleönteni egy formás, mély tálba, miközben összesen 2 marék virágfejet, szirmot szórunk az edénybe, rétegesen a zselébe.

A virágok szirmait bundázhatjuk és kandírozhatjuk is.  Sűrű palacsinta tésztában megforgatva és kisütve  a legfinomabbak.


A kandírozáshoz:

Egy kis tálkában üssünk fel egy tojásfehérjét és pár csepp vízzel verjük fel amíg éppencsak elkezd habosodni. Egy másik tálkába tegyünk nagyon finom kristálycukrot. A megmosott, megszárított és száráról lecsípett virágfejeket egyenként kis ecsettel minden oldalán kenjük meg a fehérjével, de ne kenjük túl! Majd óvatosan mártsuk a cukorba úgy, hogy minden oldalát érje, ezután helyezzük őket zsírpapírral kibélelt tálcákra és hagyjuk teljesen megszáradni minimum egy éjszakát..A teljesen száraz cukrozott virágokat, légmentesen lezárt tartókban, akár fél évnél tovább is eltarthatjuk.

 

Ehető virágok

De kedvenc receptjeit  is kipróbálhatja más-más virágokkal, sőt, régi, jól bevált ételeit is színesítheti virágfejekkel, vagy csupán marék virágszirommal. Külföldön már régóta népszerű finomságnak számít, legtöbbet fagylaltokat, lekvárokat, zseléket ízesítenek vele, de itthon még vár a nagy "Felfedezésre", mert pár vállalkozó szellemű háziasszonyon kívül csak az elegánsabb éttermek használnak a főztjükhöz virágokat is.

értékelés