Így készülnek hagyományosan az ünnepekre Székelyföldön
Székelyföldet máig megkímélték modern világunk elüzletiesedett ünnepei. Nem kivétel ez alól a karácsony sem. A csodavárást ott még nem árnyékolja be a heteken át tartó vásárlási láz sem.

Advent – nincs mulatság

Az adventi időszak kezdetén a székely otthonokban is meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorún. Ez hagyományosan még most is fenyőágból készül és nem az aktuális divatirányzatoknak megfelelő színekben pompázik, hanem eredeti szimbolikájához hűen 3 lila és 1 rózsaszínű gyertyát tűznek rá. Adventben lélekben mindenki az ünnepre készül, így hagyományosan ezen idő alatt nem rendeznek a falvakban zenés mulatságot sem. Ebben az időszakban történik a disznóvágás is, amely nagyban hozzájárul, hogy sok finomság kerülhessen az ünnepi asztalokra – tudtuk meg a Carpaticum családi vállalkozás üzemeltetőitől.

 

szekelyfold_karacsony

 

Szenteste – hurkával és kolbásszal

A Szenteste napján a férfiak az erdőről meghozzák a karácsonyfának szánt fenyőt, amelyet a család közösen díszít. Székelyföldön Szenteste az angyal érkezését szűk családban várják, ezután pedig közösen elmennek az éjféli misére. A szentmisét követően a házaknál asztalt terítenek és kolbászt, véres hurkát fogyasztanak a családok. Ezt a vacsorát Mária-radinájának nevezik. Karácsony napján a falvak apraja-nagyja elmegy a templomba. Az ezt követő ebéd hagyományosan húsleves, böff saláta, töltött káposzta, diós és mákos tekercs – mondta el Székely Eszter a Carpaticum képviseletében. Délután általában a szülői háznál egybegyűlik a tágabb család.

Szilveszter – kezdődhet a mulatozás

A Szilveszter kötetlenebb program szerint zajlik, bár Székelyföldön egészen január 2-ig tart az ünnepi időszak, hiszen ezen a napon a házszenteléssel válik teljessé az ünnepkör. A gyerekek különös izgalommal várják ilyenkor a papot, hiszen addig nem szabad cukorkát venni a fáról, míg az nincs megszentelve. A házszentelés után minden család kikíséri a papot égő gyertyával a szomszéd kapujáig, ott megvárják amíg kijönnek a háziak és köszönnek egymásnak: „Adjon Isten víg farsangi napokat”, ami azt jelenti, hogy vége a böjtnek, kezdődhet a mulatozás.

 

szekelyfold_szalonna



Így készítse el a híres Böff salátát, amelynek neve a francia salade de boeuf-ből ered, és tulajdonképpen a franciasaláta gazdagabb változata:

Hozzávalók:

A házi majonézhez: 1 teáskanál mustár, 1 nyers tojássárgája, 1 főtt tojássárgája, 3-4 deci olaj

A salátához: 10 db. sárgarépa, 2 db. gyökér, 2 db. karalábé, 1 db. zeller, 8 db. közepes krumpli, 1 üveg savanyú uborka, 1 üveg zöldborsó, majonéz, só, főtt hús, szintén a levesből

Elkészítés:
• Majonéz: A mustárt és a tojássárgáját jól összekeverjük, majd az olajat apránként hozzáadva sűrűre keverjük.
• Saláta: A zöldségeket, húst és a savanyú uborkát apróra vágjuk, hozzáadjuk a zöldborsót, sózzuk és belekeverjük a majonézt.

Tanácsok:
A böff saláta csakis a húslevesben főtt zöldségekből készül. Tálalás előtt 1-2 órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Tetejét kedvünk és tehetségünk szerint díszítsük.

Forrás:
Carpaticum

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Díszcserjéink (somok) levelei elkezdtek összezsugorodni és leszáradni. Megmenthető amelyiken már nincs levél?

Még nincs veszve minden!

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.