Miért szeretjük a kadarkát?
Egyesek a száraz, férfias borokat részesítik előnyben, mások a félszáraz, megint mások az édes, konty alá való borokat fogyasztják.

Miért szeretjük a kadarkát?
Meglehetősen közismert tény, hogy az Európai Unió országaiban borfelesleg van, ezért a szokványos magyar borok csak viszonylag alacsony áron adhatók el. A bor azonban piaci szempontból is különleges árucikk: minden borkedvelő fogyasztónak más az ízlése.

Sokan a fehér, mások a vörös vagy éppen a divatossá vált rozé borokat kedvelik. Egyesek a száraz, "férfias" borokat részesítik előnyben, mások a félszáraz, megint mások az édes, "konty alá való" borokat fogyasztják. Hasonló a helyzet a fajták sokaságával is, amelyek - ha nem is az egyik évről a másikra, de - lassan, a fogyasztói szokásoknak megfelelően módosulnak.  

Valamikor a tokaji aszú a polgári kaszinók kvaterkázó itala volt. A zsúrokon és a kártyadélutánokon a hölgyek egy pohárka illatos Tramini mellett múlatták az időt. A kaszás-kapás földművelők jól lehűtött száraz borral hűsítették magukat. Az akkor tájt még lófogattal fuvarozó, nehéz testi munkások leginkább egy-két móri Ezerjóból készült fröccsöt eresztgettek le a torkukon, mondván, hogy ez nyáron hűt, télen pedig fűt.

Miért szeretjük a kadarkát?

Divatjamúlt?

Manapság a fehér Chardonnay, a Tramini, a Pinot blanc, továbbá a  vörös Zweigelt, a Kékfrankos, a Merlot a divatos, de egyre többen fordulnak a régi, magyar fajták (Kéknyelű, Juhfark, Budai, stb.) felé is. Az Alföldön újra éled a könnyű, illatos, asztali bort adó Csabagyöngye, az Irsay Olivér, az Izsáki sárfehér, a Kövidinka kultusza.

Ezen utóbbiak közé tartozik a jellegzetes színű és zamatú borrá érlelhető Kadarka, amely a XVII. század óta az egyik legkarakteresebb és legkeresettebb bora a Villány-siklósi, az egri, a szekszárdi és különösen az alföldi termőtájnak.  

Miért szorult vissza a Kadarka telepítése?

Azért, mert ez a szőlőfajta gyalogművelésre alkalmas, a nagyüzemi szőlőtáblákon egyeduralkodóvá vált a magas művelés. A vincellérek szemében rontotta a Kadarka értékét a téli és tavaszi fagyokkal szembeni érzékenysége, a fürtök késői érése, a bogyók rohamos rothadása és - egyes évjáratokban - a bor színének gyengesége is.

Pedig a Kadarkának vannak jelentős értékei is! Jellegzetes, fűszeres illatú, mással össze nem téveszthető rozé bor állítható elő belőle. Könnyed, a kor szellemének megfelelő. A tőkéje igénytelen, még a futóhomokot is jól hasznosítja. A kis területű szőlőskertekben fedéssel megvédhető a téli fagyoktól és az optimális érési időben szüretelve a rothadás se tesz benne kárt.

A szőlőskertekben és a borfogyasztók asztalán helye és jövője van a Kadarkának!

Megosztás

Édenkertész válaszol

Hogyan kell leválasztani lepkeorchideán szárán fejlődő kis növénykét?

Meg kell várni, amíg a gyökerek megnőnek kb. 5-8 cm hosszúra. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Hortenzia

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.