Kertápolás márciusban
Márciusban meg kell kezdeni a ribiszke és a köszméte bokrok metszését, ezek ugyanis a kora tavaszi felmelegedés hatására gyorsan fakadnak, kizöldülnek

Márciusi kertápolás

Kertápolás márciusban - tanácsok Bálint Gazdától

 

Kertápolás márciusban - tanácsok Bálint Gazdától
A szőlőtőkék metszésével még várhatunk néhány hétig, de a ribiszke és a köszméte bokrok metszését el kell kezdeni. Ezek ugyanis a kora tavaszi felmelegedés hatására gyorsan fakadnak, kizöldülnek, megkésik a metszésük.

A kiskertekben törzses ribiszke csemetéket érdemes ültetni, mert ezek több, szebb gyümölcsöt teremnek és a gyümölcs szedése is sokkal kényelmesebb róluk, mint a bokrok ágairól. A család igényeinek megfelelően választhatunk a piros (Fertődi hosszúfürtű, Rondom, Jonkheer, Red Lake), a fehér és fekete bogyójú fajták közül.

A termő ribiszkebokrok vesszőit, gallyait először meg kell ritkítani, hogy szellős, napsütötte, hosszú életű korona alakuljon ki.

A vesszők visszavágásánál arra kell törekedni, hogy rajtuk minél több bokrétás termőnyárs (termőrügy) maradjon meg. A fekete ribiszke fürtjei többnyire az oldalrügyekből alakulnak ki. A korona kialakítása után ne feledkezzünk meg a gyakran előtörő tősarjak eltávolításáról.

Kertápolás márciusban - tanácsok Bálint Gazdától
A köszméte (piszke, egres, pöszméte, tüskeszőlő) az utóbbi években a háttérbe szorult, pedig a jól beérett fehér, zöld, sárga, lila és piros bogyóiból nem csupán pikáns mártás, lekvár és üdítőital készíthető, hanem friss fogyasztásra is igen kellemesek. A törzses köszméte bokrok metszése - a ribiszkéhez hasonlóan - ugyancsak a ritkításból és a termőre metszésből áll. A munkához húzzál kesztyűt, mert a tüskés ágak könnyen megsebzik a dolgozó ember kezét! Alapos, ritkító metszést igényelnek a josta (rikő) bokrok is. Ez a növény a fekete ribiszke és a köszméte keresztezése útján keletkezett és zamatos, folyamatosan érő bogyóival gyorsan belopta magát a kertészkedők szívébe!

Említést kell még tennem a fügebokrok tavaszi metszéséről is. A füge későn ébredő növény, a rügyei csak májusban fakadnak ki. Csak az elöregedett, felkopaszodott ágakat kell tőből kimetszeni és a fiatal vesszők, felső, elfagyott részét kell levágni.

Készítsük elő az ablak- és erkélyládákat is; töltsük meg ezeket tápdús, friss, kerti földdel és minden ültetendő növény alá helyezzünk el a földben egy Substral- Osmocote Plus tablettát, amely hat hónapig, folyamatosan ellátja a növényt a számára szükséges, valamennyi tápanyaggal. Ha muskátlival telepítjük be a ládákat, gondoljunk arra, hogy a fiatal tövek hozzák a legtöbb és a legszebb virágokat!

Megosztás

Édenkertész válaszol

Császárfám gyökere nyomja fel a talajt. . .

Sajnos van rá esély, hogy a járdában némi kárt tesz idővel. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Érik a Lime

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.