5011. Milyen íze van a licsinek?
A téli szezonban előbb-vagy utóbb feltűnik a boltok polcain ez a pirosas, ráncos héjú kis tojás alakú gyümölcs.
A téli szezonban előbb-vagy utóbb feltűnik a boltok polcain ez a pirosas, ráncos héjú kis tojás alakú gyümölcs.
Egy költözködés során igyekszünk mindent alaposan becsomagolni és bedobozolni, hogy semmit se felejtsünk a régi lakásban. A tárgyaknál kis logisztikázással megoldható, hogy a lehető legtöbb minden beférjen a különböző méretű dobozokba, azonban a növényeknél már nem ilyen egyszerű a helyzet. Aki többször is költözött élete során, az pontosan tudja, hogy mennyire nehéz a szobanövényeket úgy az új helyre áttelepíteni, hogy ne okozzunk károsodást, és lehetőleg életben maradjanak.
Az etetőanyagok kiválasztásának fontosságát meglepően sok horgász értékeli alul. Pedig egész egyszerűen lehetetlenség tartósan eredményesnek lenni anélkül, hogy a halak számára valóban vonzó csalogató anyagot alkalmaznánk.Cikkünkben három bevált etetőanyag családra hívjuk fel a figyelmet, amelyeket alkalmazva nagyszerű esélyünk nyílhat a bőséges halfogásra.
Amikor egy társasház építése vagy egy épület külsejének a felújítása zajlik, akkor kifejezetten gyakran láthatunk a környezetében gurulóállványt. Természetesen ez nem a véletlen műve, hiszen az ilyen jellegű kivitelezési munkákat végző szakemberek előszeretettel használják ezt az eszközt.
A lakásfelújítás nem kis feladat, hiszen már egy kisebb átalakítás is sok pénzbe kerülhet, és kosszal, felfordulással jár. Ha építkezünk vagy felújítjuk otthonunkat, akkor biztosan szembesülünk azzal, hogy nehezen vagy alig lehet megfelelő embert találni a szakmunkák elvégzésére. Szerencsére azonban lehetőségünk van arra is, hogy a kisebb és egyszerűbb felújítási munkákat mi magunk végezzünk el. Ha lakásunk megújítása a cél, akkor ezt a bútor, ajtó, csempe, üveg, de akár a padlófelületek burkolásával is könnyedén elérhetjük. Ne a klasszikus burkolásra gondoljunk, hanem a sokoldalú, öntapadós fólia alkalmazására!
A csicsóka évelő növény, a szára akár két méter magasra is megnő. A töve közelében, a talaj felszíne alatt jércetojás nagyságú gumókat fejleszt, melyek sütve, főzve, salátaként fogyaszthatók, igen kellemes ízűek és könnyen emészthetőek. Benne a szénhidrát nem keményítő, hanem inulin formájában van jelen, ezért a cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják. Amennyiben vásárolni kíván, böngéssze át apróhirdetéseinket, hasznos információkhoz juthat!
A biokertbe azok a gyümölcsfajok jók, amelyeket nem kell vegyszeresen védeni a kártevőktől és kórokozóktól. <p> Minél jobban érzi magát a termőhelyén egy növényfaj, annál jobban ellenáll a betegségeknek, annál inkább kiheveri a kártevői által okozott sérüléseket. <p> Hogy mi érzi jól magát? Az a növény, amely amúgy is otthon van, azaz megszokottak számára a termőhelyi viszonyok. <p> A pesszimista álláspont szerint minél finomabb egy gyümölcs, annál inkább szeretik a kártevők, azaz annál többet kell permetezni. <p> A gyakorlat azt mutatja, hogy körtét, almát, barackot, vagy kajszit nehéz bio körülmények között termelni. Cseresznyét, meggyet, bogyósokat viszont sok odafigyeléssel lehetséges. <p> A jó csemeték kifogásához szerencse kell: nem árt, ha összehaverkodunk a helyi faiskolással, és kikérjük a véleményét.
<p> Utánanéztem. Először a 2004-es borfesztiválon hallottam ezt a nevet. Amikor a Bock pincészet standjához értem, és túlestem az árlap okozta sokkon, kiválasztottam a legolcsóbb száraz-vöröset a kínálatból. <p> A nevét akkor még nem tudtam kiejteni (most már tudom, hogy franciásan ermitázsnak mondják), a cseres íze viszont megnyerő volt. Azóta vettem is egy palackkal a Bock pincészet e jólsikerült borából. Kb. 1700 Ft-ba került a Corában: nem azt akarom mondani, hogy drága, hanem azt, hogy egy bor nekem nem ér ennyit. Egyébként ez egy cuvée, ami azt jelenti, hogy többféle szőlőfajtából készül. Tényleg nagyon cseres, így csak annak finom, aki ezt szereti. Nekem például ízlett. <p> Az Ermitage valószínűleg csak fantázianév, se francia borvidéket, se szőlőfajtát nem jelent. Jelent viszont remetelakot (angolul: hermitage). Valamint így hívják Szentpétervár szépművészeti múzeumát.
<p> Most olvastam erről egy cikket a Népszabiban, aminek az volt a címe, hogy Ha nincs fagy, a rovar szapora. <p> Összefoglalom: <p> Ilyenkor attól lehet tartani, hogy elolvad a hó, és nem védi semmi a talajt az átfagyástól. Állítólag ha ilyenkor hirtelen -15 C jön, akkor az árt az évelő növényeknek, a -25 C pedig már a fáknak is rossz. <p> A másik veszély az, hogy a növények úgy érzik, hogy tavasz van, ezért kihajtanak. A friss hajátások érzékenyek, ezért elfagynak. Januárban ettől sem kell tartani, ennyi meleg még nem veri át a növények biológiai óráját. <p> Az enyhe tél viszont kedvez a növényi kártevőknek, mert nem pusztítja el őket. A következő tavasszal nagyon elszaporodhatnak, ami fokozott védekezést indokol.
A vakond elriasztására alkalmas növények közé tartozik az Euphorbia lathyris, amelynek többféle magyar elnevezése is létezik: hasindító kutyatej, nagy sárfű vagy kerti sárfű. A növény minden része - így a föld alatti része is - mérgező tejnedvet termel. Éppen ezért kisgyermekes családoknál nem ajánlott. A vakondproblémára megoldást ígérő másik növény a földi- vagy más néven gyalogbodza (Sambucus ebulus), melynek levágott szárát kell a vakond járataiba bedugni. <p>Valószínűleg jobb eredményre vezet a Vakondűző patron alkalmazása, melynek működési elve a vakond számára kellemetlen szagok riasztó hatásán alapul.