5466. Rekordot döntött idén a Pilisi Parkerdő látogatottsága
A korábbi évek 25 milliós látogatószámánál idén mintegy 20-25 százalékkal több kiránduló kereste fel a Pilisi Parkerdő területeit - közölte a társaság szóvivője hétfőn az MTI-vel.
A korábbi évek 25 milliós látogatószámánál idén mintegy 20-25 százalékkal több kiránduló kereste fel a Pilisi Parkerdő területeit - közölte a társaság szóvivője hétfőn az MTI-vel.
A profi szakácsok talán tisztában vannak azzal, hogy a késben van az erő, azonban a hobbi kukták számára talán nehézkes a kések helyes kiválasztása. Pedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen minőségű eszközökkel dolgozunk a konyhában, sem a biztonság, sem az esztétikai szempontjai miatt. A következő pár sorban néhány speciális konyhai késről, valamint a szakácskésről olvashatsz bővebben.
A kialakult járványhelyzet “mellékhatásaként” sok ember az otthonába kényszerült saját és társaik biztonságának megőrzése érdekében. Az életmódunk ezzel megváltozott és új irányt vett, számos szokással kevesebb lett, valamint sok újonnan bevezetettel bővült. Ahogyan az ajtók is bezáródnak, az ember is úgy próbál egy kicsit befelé tekinteni és megbarátkozni önnön magával, felfedezni rejtett kincseit, és egy kicsit több figyelmet fordítani belső állapotára egyaránt.
Gondolta volna, hogy a mostoha körülmények jelentik a hosszú élet titkát? A Föld legöregebb fájának élete márpedig ezt mutatja: a simatűjű szálkásfenyőknek a száraz talaj, erős szél és nagy hideg mellett csak rövid növekedési időszak áll rendelkezésre.
Az elmúlt évtizedekben sokat változtak a karácsonyi ünnepkör kellékei: a kézzel festett, leheletvékony üveggömböket felváltották a műanyag díszek, girlandok, a gyertyákat és csillagszórókat a LED fényfüzérek, az illatos fenyőt a műanyag. Mert az környezetbarát. Állítólag. De hogy is lehet valami környezetbarát, ami évszázadokon át nem bomlik le és kőolajból készül?
Többféle betegség vagy élettani deformáció lehet a probléma. Vírus, bakteriális fertőzés, gombabetegség... Pontosan kizárni akkor tudnám a kórságot, ha látnám a növényt, illetve a patogenitást okozó elváltozást. Ha módja van rá, juttassa el a Phalaenopsisát speciális orchidea-kertészetünkbe, vagy küldjön róla fotót az Édenkertészhez, itt minden bizonnyal tudunk Önnek segíteni. Marczika András 2030 Érd, Napvirág u. 4/2. Telefonos bejelentkezést kérünk tisztelettel a 06 30 9483 695-ös számon.
Gondoljon már most arra, hogy az énekes madarak télen sok magot fognak elfogyasztani. Magunk között maradjon, de kombájnolás után érdemes végigsétálni egy betakarított napraforgó táblán, mert biztosan lehet egy kosárnyi napraforgó-tányér darabkát összegyűjteni a téli jótékonykodáshoz. Azt is ajánlom, hogy gyűjtögesse össze a bodza, a madárberkenye, a galagonya és a tűztövis bokrok bogyóit, a szelíd őszi napsütésben szárítsa meg és tárolja száraz helyen a téli szűkös időre, amikor kedves cinegéink és egyéb, ingyenes segítőtársaink rászorulnak az ember gondoskodására.
Szeptemberben rajzanak a bagoly- és a káposztalepkék, amelyeknek a hernyói berágják magukat a fejes káposzta, a kelkáposzta, a karfiol, a kínai kel és a fodros káposzta leveleibe. Roppant falánkok lévén nagy kárt okoznak a növényekben, és ürülékükkel annyira elszennyezik a terményeket, hogy azok fogyasztásra alkalmatlanokká válnak. Ellenük - és az ugyancsak gyorsan szaporodó levéltetvek ellen - rovarölő szer (Bi 58, Decis, Unifosz stb.) kipermetezésével lehet sikeresen védekezni.
Ez nagyon egyszerű és éppen most ősszel időszerű feladat. Egy egészséges, erőteljes szederhajtást tessék az előre fellazított talajba úgy beásni, hogy a hajtás csúcsának mintegy 20 cm-es darabja fejjel lefelé legyen a földben. Ezt az eljárást fejdugványozásnak nevezik és nagyon sikeres szokott lenni: a nyirkos, laza talajban a dugvány gyökeret ereszt és az új, fiatal növényt tavasszal már el lehet választani az anyanövénytől, a végleges termőhelyére lehet telepíteni. Bővebben a szeder gondozásáról itt olvashat: Hosszú távra tervezzük a szederbokrot! Őszi teendőnk a bogyósok körül
Már októberben befejeződött a szőlőszüret és méltatlan volna elégedetlenkednünk a terméssel: a szőlősgazdák jó közepes mennyiségű és jó minőségű szőlőt takaríthattak be. Nekem is módomban állott egy szép, derűs, október végi napon részt venni Tokaj-Hegyalján egy szüreten: élvezhettük a táj szépségét, a fürtökkel gazdagon megrakott szőlőtőkék és a szüretelő, vidám társaság hangulatát, meg a jól végzett munka után felszolgált kiváló ételek ízét, zamatát és a házigazdák vendégszeretetét. A szüretre készülve ismételten átlapoztam a Tokaj-hegyaljai Albumot, amely 1867-ben (a kiegyezés évében) jelent meg és ebből másoltam ki a következő mondatot: "A tokaj-hegyaljai bor termesztéséhez s hitele fenntartásához nem csak megért, de túlért szőlő kívántatik meg." Ezért szüretelnek itt akkor, amikor az ország többi borvidékén már fogyasztják is a jóféle újborokat.