5471. Vajascsók recept a boldog békeidőkből
Molnár István nagymamájának, Etelkának a szakácskönyve 1910-ben a vajascsók receptjével kezdődik. Ez az aprósütemény annyira finom, hogy ma is bármelyik ünnepi asztalon megállja a helyét.
Molnár István nagymamájának, Etelkának a szakácskönyve 1910-ben a vajascsók receptjével kezdődik. Ez az aprósütemény annyira finom, hogy ma is bármelyik ünnepi asztalon megállja a helyét.
Triviálisnak tűnő, ám kevéssé kutatott és ismert megállapítás, hogy a szőlőtermesztők által megválasztott talajművelési gyakorlatok befolyásolhatják a szőlő gyökérzeténél élő, mikroszkopikus élőlényközösségek összetételét és ezáltal a talajegészség állapotát. Ezt a kérdést járta körül Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campus fiatal kutatója, aki kollégáival a Szent György-hegy három szomszédos szőlőültetvényén végzett talajbiológiai vizsgálatokat.
A Szent István Egyetem Rovartani Tanszék munkatársainak egy márványospoloskához kapcsolódó vizsgálatukhoz lenne szükségük több száz telelő poloskára Budapest (ill. Pest megye) bármely pontjáról.
A kínai XTAR elsősorban kiváló minőségű akkumulátorairól és töltőiről ismert, de lámpáik is egyre népszerűbbek a vásárlók körében. Ez utóbbiak között megtalálhatók az elemlámpák, búvárlámpák és fejlámpák is. Az alábbiakban egy teljesen új típusú terméküket mutatjuk be, amelyet hordozható fényforrásként definiál a gyártó. De mit is érdemes tudni erről a lámpáról? Az alábbiakból kiderül!
A karácsonyi dekoráció középpontja a karácsonyfa. A klasszikus piros-arany mellett idén is népszerű a fehér-arany kombináció, de akadnak extravagánsabb díszítések is. Összegyűjtöttünk tízet.
Kétféle szaporítása lehetséges: Az egyik a hajtásdugvány, a második a porzás. A hajtásdugvánnyal a következőt tegye: Egy egészséges növény 10-12 cm-es ágát levágjuk, az alsó leveleket levágjuk, a felsők felét is, ha nagyok majd vízbe mártjuk, majd gyökereztető hormonba mártjuk (fél fásnak valóba).Nagy lyukú cserépbe félig kb. 9-10 cm-es, sima B-s virágföldet teszünk. A közepébe ceruzával, vagy hurkapálcával lyukat fúrunk és beletesszük a hibiszkusz ágat. Meglocsoljuk. Egy műanyag palackot félbe vágunk és a tetejét /kupak nélkül/ ráborítjuk a növényre. A palackot nem vesszük le, a lyukon keresztül szükség szerint öntözzük. 4-6 hét múlva alul megjelennek a gyökerek. Ekkor már levehetjük a palackot, eleinte csak napi fél-egy órát, aztán egyre több időre, hogy szokja a növény. Vigyázzunk arra,hogy ne kerüljön tűző napra az edény,mert szétfőhetnek a dugványok.
Kedves Pókmedve! A mellékkelt cikkben talál megoldást ( fokhagyma) A hangyák kiirtására! Üdvözlettel, Édenkertész
A bazsalikom egyike a legmelegigényesebb fűszernövényeinknek. A növény növekedéséhez 20 °C vagy afeletti hőmérséklet szükséges. Hőigénye igen közel áll a paprikáéhoz. Fagyérzékeny, már az erősebb lehűlések is megakasztják a fejlődését. Tenyészidejében sok melegre van szüksége. Esős, hűvös nyarakon kevesebb illóolaj halmozódik fel benne. Fényigényes. Árnyékban, félárnyékban rosszul fejlődik, kevés virágot hoz és értéktelenné válik. Virágzásához tehát nemcsak nagy meleg, hanem sok napsütés is szükséges. Tegye az ablakba és helyre fog jönni.
Taplógomba és sajnos nem ehető. De nagyon szép!
Mivel leveleinek minden részéből regenerálódik a teljes növény, legegyszerűbb, ha leveléről szaporítjuk. A lehullott leveleket ültessük nedves homokba, tegyük világos helyre. Egy év múlva cserepezhetjük. Átültetése tavasszal aktuális. A Z. zamiifolia levéldugványozással szaporítható. Általában a leválasztott levélkéket az alsó részükkel lefelé ültetik a szemcsés, nedves komposztba, és a cserepet nejlonzacskóval borítják. Addig kell zacskó alatt tartani, amíg a levélkék elpusztulhatnak. Ekkorra a talajban apró gyöktörzsszerű képletek jönnek létre, melyek elültetve új leveleket hoznak.