5471. Vajascsók recept a boldog békeidőkből
Molnár István nagymamájának, Etelkának a szakácskönyve 1910-ben a vajascsók receptjével kezdődik. Ez az aprósütemény annyira finom, hogy ma is bármelyik ünnepi asztalon megállja a helyét.
Molnár István nagymamájának, Etelkának a szakácskönyve 1910-ben a vajascsók receptjével kezdődik. Ez az aprósütemény annyira finom, hogy ma is bármelyik ünnepi asztalon megállja a helyét.
Triviálisnak tűnő, ám kevéssé kutatott és ismert megállapítás, hogy a szőlőtermesztők által megválasztott talajművelési gyakorlatok befolyásolhatják a szőlő gyökérzeténél élő, mikroszkopikus élőlényközösségek összetételét és ezáltal a talajegészség állapotát. Ezt a kérdést járta körül Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campus fiatal kutatója, aki kollégáival a Szent György-hegy három szomszédos szőlőültetvényén végzett talajbiológiai vizsgálatokat.
A Szent István Egyetem Rovartani Tanszék munkatársainak egy márványospoloskához kapcsolódó vizsgálatukhoz lenne szükségük több száz telelő poloskára Budapest (ill. Pest megye) bármely pontjáról.
A kínai XTAR elsősorban kiváló minőségű akkumulátorairól és töltőiről ismert, de lámpáik is egyre népszerűbbek a vásárlók körében. Ez utóbbiak között megtalálhatók az elemlámpák, búvárlámpák és fejlámpák is. Az alábbiakban egy teljesen új típusú terméküket mutatjuk be, amelyet hordozható fényforrásként definiál a gyártó. De mit is érdemes tudni erről a lámpáról? Az alábbiakból kiderül!
A karácsonyi dekoráció középpontja a karácsonyfa. A klasszikus piros-arany mellett idén is népszerű a fehér-arany kombináció, de akadnak extravagánsabb díszítések is. Összegyűjtöttünk tízet.
Egy kicsit valóban késő van, de szerintem még nyugodtan elültethet a hétvégén néhány krókusz, tulipán, nárcisz hagymát. A mostani kellemes időjárás pont alkalmas erre. <p> Ha a tavasznál korábban virágzó hagymásokat szeretne, akkor a következő cikket ajánlom:
Próbáljon meg kerti címtárunk tagjai közül árajánlatot kérni, ezt megteheti a következő címen: <p>http://www.edenkert.hu/index.php?menu=szaknevsor
Bár most nincs itt az átültetési szezon, de ilyen esetben érdemes átültetni a növényt és megszabadítani a lakótársaktól. A föld nagy részét el kell távolítani, óvatosan, hogy a gyökeres minél kevésbé sérüljenek.
A póráhagyma magvetésének fő szezonja a március, a telet inkább csak a téli fajták (pl. Tétényi áttelelő, Carentan, Platina) vészelik át biztonságosan. Ha ilyet ültetett, nyugodtan maradhat a földben. A magszárképződést a 4-8 hétig tartó 4-6 °C-os hőmérséklet váltja ki. Ha kellően megvastagodott, folyamatosan fogyasztható.
Ha nagyméretű dézsáról van szó, ami akár a minusz 20 fokban sem fagy át teljesen, akkor nyugodtan kinn hagyható a szabadban. Ha kicsi cserépben van a szamóca, érdemesebb fagymentes, de hűvös, világos helyre vinni a növényt, és ritkább öntözéssel ott átteleltetni.