5676. Különleges, de nem elérhetetlen: érdekességek a szarvasgombáról
A szarvasgomba valódi ínyencség, ám élvezetéhez nem kell messzi tájakra utazni és nem is csak a nagyon gazdagok kiváltsága.
A szarvasgomba valódi ínyencség, ám élvezetéhez nem kell messzi tájakra utazni és nem is csak a nagyon gazdagok kiváltsága.
Nem feltétlen a fűrész az egyetlen megoldás.
A mindennapok rendkívül fárasztóak tudnak lenni. Eljárunk dolgozni, majd hazamegyünk, ahol a szokásos teendők várnak ránk. Hétvégén kicsit nagyobb szabadságunk van azt tenni, amit szeretnénk, de azért akkor sem feledkezhetünk meg a feladatainkról. Úgy, mint a főzés, mosás, takarítás. Sokan azt gondolják, hogy évente legalább 3-4 alkalommal el kell hagyniuk a megszokott környezetüket, hogy ki tudjanak lépni ebből a mókuskerékből. Ez azonban messze áll a valóságtól, hiszen csak egy utazás is elég a jobb közérzet eléréséhez.
Időről-időre megtörténik, hogy valamelyik kedves barátunk, ismerősünk, rokonunk új lakásba költözik. Bárhogy is legyen, a lakásavatás természetesen nem maradhat el. Ilyenkor az ismerőseinkkel megünnepeljük az új élet kezdetét, egy új lakás ugyanis mindig sok változást hoz az ember életébe. A kérdés már csak az, hogy mi legyen az ajándék? A hagyomány és az illem is úgy diktálja, hogy a bulira nem érkezünk üres kézzel. Mielőtt végeláthatatlan dilemmába esnénk, hogy mi legyen a tökéletes meglepetés, először is azt érdemes tisztázni, hogy milyen egy jó lakásavató ajándék?
A kert egy olyan hely, amelyet számtalan különböző tevékenységre használunk. A zöldség-, gyümölcs- és dísznövénytermesztéstől kezdve a sportoláson át a pihenésig, sőt a wellnessig. Csak a megfelelő felszerelésre van szükség és máris kellemes nyaralóhelyet varázsolhatunk a kertből.
Többféle betegség vagy élettani deformáció lehet a probléma. Vírus, bakteriális fertőzés, gombabetegség... Pontosan kizárni akkor tudnám a kórságot, ha látnám a növényt, illetve a patogenitást okozó elváltozást. Ha módja van rá, juttassa el a Phalaenopsisát speciális orchidea-kertészetünkbe, vagy küldjön róla fotót az Édenkertészhez, itt minden bizonnyal tudunk Önnek segíteni. Marczika András 2030 Érd, Napvirág u. 4/2. Telefonos bejelentkezést kérünk tisztelettel a 06 30 9483 695-ös számon.
Gondoljon már most arra, hogy az énekes madarak télen sok magot fognak elfogyasztani. Magunk között maradjon, de kombájnolás után érdemes végigsétálni egy betakarított napraforgó táblán, mert biztosan lehet egy kosárnyi napraforgó-tányér darabkát összegyűjteni a téli jótékonykodáshoz. Azt is ajánlom, hogy gyűjtögesse össze a bodza, a madárberkenye, a galagonya és a tűztövis bokrok bogyóit, a szelíd őszi napsütésben szárítsa meg és tárolja száraz helyen a téli szűkös időre, amikor kedves cinegéink és egyéb, ingyenes segítőtársaink rászorulnak az ember gondoskodására.
Szeptemberben rajzanak a bagoly- és a káposztalepkék, amelyeknek a hernyói berágják magukat a fejes káposzta, a kelkáposzta, a karfiol, a kínai kel és a fodros káposzta leveleibe. Roppant falánkok lévén nagy kárt okoznak a növényekben, és ürülékükkel annyira elszennyezik a terményeket, hogy azok fogyasztásra alkalmatlanokká válnak. Ellenük - és az ugyancsak gyorsan szaporodó levéltetvek ellen - rovarölő szer (Bi 58, Decis, Unifosz stb.) kipermetezésével lehet sikeresen védekezni.
Ez nagyon egyszerű és éppen most ősszel időszerű feladat. Egy egészséges, erőteljes szederhajtást tessék az előre fellazított talajba úgy beásni, hogy a hajtás csúcsának mintegy 20 cm-es darabja fejjel lefelé legyen a földben. Ezt az eljárást fejdugványozásnak nevezik és nagyon sikeres szokott lenni: a nyirkos, laza talajban a dugvány gyökeret ereszt és az új, fiatal növényt tavasszal már el lehet választani az anyanövénytől, a végleges termőhelyére lehet telepíteni. Bővebben a szeder gondozásáról itt olvashat: Hosszú távra tervezzük a szederbokrot! Őszi teendőnk a bogyósok körül
Már októberben befejeződött a szőlőszüret és méltatlan volna elégedetlenkednünk a terméssel: a szőlősgazdák jó közepes mennyiségű és jó minőségű szőlőt takaríthattak be. Nekem is módomban állott egy szép, derűs, október végi napon részt venni Tokaj-Hegyalján egy szüreten: élvezhettük a táj szépségét, a fürtökkel gazdagon megrakott szőlőtőkék és a szüretelő, vidám társaság hangulatát, meg a jól végzett munka után felszolgált kiváló ételek ízét, zamatát és a házigazdák vendégszeretetét. A szüretre készülve ismételten átlapoztam a Tokaj-hegyaljai Albumot, amely 1867-ben (a kiegyezés évében) jelent meg és ebből másoltam ki a következő mondatot: "A tokaj-hegyaljai bor termesztéséhez s hitele fenntartásához nem csak megért, de túlért szőlő kívántatik meg." Ezért szüretelnek itt akkor, amikor az ország többi borvidékén már fogyasztják is a jóféle újborokat.