5676. Különleges, de nem elérhetetlen: érdekességek a szarvasgombáról
A szarvasgomba valódi ínyencség, ám élvezetéhez nem kell messzi tájakra utazni és nem is csak a nagyon gazdagok kiváltsága.
A szarvasgomba valódi ínyencség, ám élvezetéhez nem kell messzi tájakra utazni és nem is csak a nagyon gazdagok kiváltsága.
Nem feltétlen a fűrész az egyetlen megoldás.
A mindennapok rendkívül fárasztóak tudnak lenni. Eljárunk dolgozni, majd hazamegyünk, ahol a szokásos teendők várnak ránk. Hétvégén kicsit nagyobb szabadságunk van azt tenni, amit szeretnénk, de azért akkor sem feledkezhetünk meg a feladatainkról. Úgy, mint a főzés, mosás, takarítás. Sokan azt gondolják, hogy évente legalább 3-4 alkalommal el kell hagyniuk a megszokott környezetüket, hogy ki tudjanak lépni ebből a mókuskerékből. Ez azonban messze áll a valóságtól, hiszen csak egy utazás is elég a jobb közérzet eléréséhez.
Időről-időre megtörténik, hogy valamelyik kedves barátunk, ismerősünk, rokonunk új lakásba költözik. Bárhogy is legyen, a lakásavatás természetesen nem maradhat el. Ilyenkor az ismerőseinkkel megünnepeljük az új élet kezdetét, egy új lakás ugyanis mindig sok változást hoz az ember életébe. A kérdés már csak az, hogy mi legyen az ajándék? A hagyomány és az illem is úgy diktálja, hogy a bulira nem érkezünk üres kézzel. Mielőtt végeláthatatlan dilemmába esnénk, hogy mi legyen a tökéletes meglepetés, először is azt érdemes tisztázni, hogy milyen egy jó lakásavató ajándék?
A kert egy olyan hely, amelyet számtalan különböző tevékenységre használunk. A zöldség-, gyümölcs- és dísznövénytermesztéstől kezdve a sportoláson át a pihenésig, sőt a wellnessig. Csak a megfelelő felszerelésre van szükség és máris kellemes nyaralóhelyet varázsolhatunk a kertből.
Az 1. képen Clusia rosea: Télen legalább 16-18 °C-os hőmérsékletet biztosítunk számára. Nyáron huzatmentes, de jól szellőző helyen 21 °C feletti hőmérsékletet igényel. Nyáron, a növekedési időszakban, részleges árnyékban tartsuk növényünket. Természetes élőhelyén a közvetlen, erős, tűző napfénytől megvédi az erdő. Ha túl erős napfény éri, levelei megperzselődhetnek. Télen elviseli a közvetlen, de gyenge napfényt. A cserépben tartott növényt alaposan öntözzük, majd hagyjuk a talajt majdnem kiszáradni a következő alapos öntözés előtt. Az aktív növekedés időszakában havonta tápoldatozzuk közepes töménységű táppal. A 2. képen coleust látok, ha a levelein apró szőröcskék is vannak, akkor biztosan az. A magyar nevén díszcsalán. A vízigénye magas, ezért ne hagyjuk földjét kiszáradni, cserepét tegyük minél naposabb helyre. Nyáron érdemes a hajtáscsúcsokat folyamatosan visszavágni, így tömör dús bokros növényt kapunk. A 3. a Selaginella apoda - Csipkeharaszt. Mérsékelten adjunk neki vizet, és permetezzük is kicsit, szereti kellemes meleg helyet és a világos helyet, de a tűző napot nem bírja.
Tökéletesek a megfejtések! Gondolom, így a gondozásukat is ismeri. Sok örömet kívánok a virágokban és a virágokhoz!
Ismét sikeres volt a virágok kilétének megállapítása!:) Sok sikert a szépségekhez!
A májusi hajtásválogatás (10 cm-es hajtáshosszúságnál) a vezérek konkurens hajtásainak eltávolításából áll. A második zöldmetszés időpontja július eleje, a rügyfakadástól számított 90. nap körül. Ilyenkor adódik a csúcs- és oldalnövekedés szabályozásának legjobb lehetősége. Ha a sudár vezérhajtása lényegesen meghaladja (legalább 30%-kal) az oldalvezérhajtásokét, egy alsóbb, az uralkodó szélirányban álló, másodrendű hajtásra metsszük vissza. Amennyiben az oldalvezérhajtások hosszabbak, kifelé álló másodrendű hajtásra metszünk vissza. Ezzel egyben a vázkarok megfelelő szögét is szabályozzuk, vízszintes irányba térítjük. A július elején végzett zöldmetszés során az egyensúly-szabályozás mellett a központi sudáron és vázkarokon a későbbi termőrészek alapjait is képezzük. Ez a sudár- és vázkarvezérvesszőkön képződött, néhány megfelelő helyzetű másodrendű hajtás meghagyásából áll. A vázkarokon csak oldalirányban, halbordaszerűen hagyunk meg másodrendű hajtásokat.
A nevezett hagyma tavasszal van kereskedelmi forgalomban( www.tulipanvilag.hu oldalon is utána nézhet ennek), a vásárolt hagyma valószínűleg már életképtelen volt a vásárlás pillanatában is(ahhoz hasonló mint tulipánt venni nyáron a Holland virágpiacon)